www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-agia-paraskevi-cover-photo

Agia Paraskevi - Lutra

GPS: 39.953322882074595N  23.60808491706848E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-agia-paraskevi

Crkva Agia Paraskevi

Agia Paraskevi (Αγία Παρασκευή) je tradicionalno selo u unutrašnjosti poluostrva Kasandra, na pola puta između Lutre na zapadnoj i Pefkorija na istočnoj obali, okružena borovom šumom. Mesto je dobilo ime po istoimenoj crkvi koja se nalazi na periferiji sela. Naselje, koga meštani zovu samo Agia (Sveta ili Svetica), ima veliku istorijsku tradiciju i tri puta su ga uništavali turski osvajači, a poslednji put 1821. godine. Lokalni praznik u čast Svete Bogorodice proslavlja se svakog 26. jula.

Selo je udaljeno 108 kilometara južno od Soluna, odnosno po 5 kilometara od Lutre na zapadnoj i Pefkohorija na istočnoj obali poluostrva Kasandra. Upravo ovaj povoljan položaj i blizina turističkim centrima na obali, uticalo je na to da je selo česta meta poseta turista, posebno u popodnevnim satima.

Posetioci imaju priliku da vide tradicionalne bele kuće, popločane ulice i prelepe aleje koje se nalaze u selu, kao i da istražuju šumske rute ovog područja. Stanovnici, kojih ovde ima oko 350, vrlo su ljubazni i uslužni, a biće im drago da Vam pokažu njihove tajne pčelarstva, koje je pored uzgajanja i prerade maslina njihovo glavno zanimanje. Postoje i radnjice koje prodaju lokalni med i maslinovo ulje, pa ne propustite priliku da kupite ove tradicionalne domaće proizvode, posebno med po kome je ovo mesto poznato u celoj Grčkoj.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-agia-paraskevi

Pogled na naselje

U Agia Paraskevi nalazi se mnogo malih, živopisnih taverni gde možete probati izvanredne specijalitete tradicionalne grčke kuhinje, pijući domaći uzo ili cipuro (piće slično uzo-u samo malo jače). Tu su i apartmani za izdavanje, pa Vaš boravak možete i produžiti.

Na obali južno od ovog naselja smešteno je malo letovalište Lutra (Loutra), poznato po izvorima blagotvorne termalne vode, odlične za kožna oboljenja, reumatizama i slabu cirkulaciju. Ovo mestašce je sa brojnim apartmanima, kućama, nekoliko hotela koji nude spa usluge, kao i modernim SPA centrom sa bazenima, saunama, hamamom (parno tursko kupatilo), hidromasažom, savršenim za relaksaciju i odmor od savremenog stresnog načina života.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-lutra-T
Plaža Lutra - Agia Paraskevi
halkidiki-kasandra-pefkohori-T
Pefkohori (Pefkochori)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-T
Nea Skioni
halkidiki-kasandra-paljuri-T
Paljuri (Paliouri)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)