www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadnaobala-nea-potidea-cover

Nea Potidea

GPS: 40.195872167372166N  23.33049774169922E

Nea Potidea (Νέα Ποτίδαια) jedno je od najlepših mesta na Halkidikiju, okruženo bujnim zelenilom i prelepim plažama koje zapljuskuju vode Solunskog (Termaikos, odnosno Termajskog) i Toroneos zaliva.

Nea Potidea je naselje udaljeno 66 kilometara jugoistočno od Soluna, čuveno po kanalu koji odvaja poluostrvo Kasandra od unutrašnjosti Halkidikija. Kanal dužine 1.250 i širine 40 metara povezuje dva zaliva, Termaikos (Solunski) i Toroneos.

Kasandra je kanalom odvojena od ostatka Halkidikija

Kasandra je kanalom odvojena od ostatka Halkidikija

To je sledeće naselje posle Nea Mudanie kada iz pravca Soluna krenete ka Kasandri. Danas, prelazeći preko mosta ulazite u predivno naselje sa jedne strane okrenuto ka Solunskom zalivu, a sa druge ka poluostrvu Sitonija. Nea Potidea poznata je kao letovalište u kome prevashodno odsedaju Solunjani, koji ovde imaju apartmane i izdaju ih uglavnom Grcima, jer nema mnogo stranih turista.

Grad je smešten na odličnom mestu za istraživanje celog Halkidikija. Južno odavde smeštena su predivna naselja i plaže Kasandre, na severu pećina Petralona (na oko pola sata vožnje), antički grad Olintos, odlične plaže Solunskog zaliva i sam grad Solun udaljen na oko sat vožnje, a blizu je i poluostrvo Sitonija na istoku. Administrativni centar Halkidikija, grad Poligiros, smešten je 30 kilometara severoistočno odavde. Taverne, restorani, kafići, barovi, prodavnice, kao i mogućnost bavljenja sportovima na vodi ovo mesto čine veoma interesantnim za turiste.

halkidiki-kasandra-nea-potidea

Plaža na istočnoj obali je odlično organizovana

Glavna plaža sa zlatnim peskom i kristalno čistom vodom nalazi se na istočnoj obali letovališta. Ona počinje od kanala i pruža se ka jugu u dužini od skoro 5 kilometara. Severni deo ove plaže, bliži kanalu, u potpunosti je organizovan, sa velikim brojem ležaljki i suncobrana, kafića, barova i taverni, dok je južni deo sa manje posetilaca, manje je organizovan i obično tu možete sresti stanovnike obližnjih kuća. Dubina vode postepeno raste, pa je plaža odlična i za porodice sa malom decom.

Sa druge strane naselja, na zapadu, postoji nekoliko manjih zaliva posebno interesantnih zbog prelepih zalazaka sunca i odličnog pogleda na Olimp. Glavna plaža na zapadnoj strani je šljunkovito-peskovita, prilično uska, a posetiocima pruža mogućnost plivanja uz zidine do pola potopljene u moru. Deo plaže je dobro organizovan od strane restorana koji gleda na obalu, dok je ostatak neorganizovan i posebno interesantan mladima.

Mesto se odlikuje bogatom istorijom. Prostor na kome je izgrađeno malo naselje ima dugu istoriju koja traje još od praistorijskih dana.

U VII veku pre nove ere Korinćani su na ovom mesto napravili snažnu koloniju Potidea, uvidevši strateški važan položaj na najužem delu poluostrva. Neki istoričari smatraju da je prethodno ovde postojao grad Palini, po kome je celo poluostrvo nosilo antičko ime. Potidea je vrlo brzo evoluirala u jedan od važnijih gradova Halkidikija, koji je učestvovao u Grčko-Persijskim ratovima, a kasnije postao i član Atinskog saveza i bio jedan od razloga Peleponeskog rata. Kasnije je raskinuto savezništvo pa je Atina pokorila grad i Potidea je postala njena kolonija.

halkidiki-kasandra-nea-potidea

Zlatnik kralja Kasandera (Kasandros)

357. godine pre nove ere grad je uništio Filip, kralj Makedonije, ali ga je 316. pre nove ere obnovio Kasandros i dao mu ime Kasandria. Po jednom od shvatanja istoričara upravo je Kasandros napravio kanal kojim je obezbedio celo ostrvo.

Grad je bio pod opsadama Rimljana i Gota, a razorili su ga Huni 540. godine nove ere. Obnovljen je od strane vizantijskog cara Justinijana i ojačan je zidovima paralelno sa kanalom. Godine 1426. zid je ojačan od strane Mlečana, a 1821. godine obnovljen od strane lokalnih pobunjenika protiv Turaka kojima su zidine bile jedina zaštita.

halkidiki-kasandra-nea-potidea

Crkva Agios Georgios

Današnje naselje obnovljeno je 1922. godine od strane izbeglih Grka iz Istočne Trakije. Naselje ima oko 1.500 stanovnika, a svetac zaštitnik je Sveti Đorđe (Agios Georgios) čiju su ikonu doneli doseljenici iz Platanosa u Istočnoj Trakiji. Pored crkve posvećene ovom svecu, tu su i crkva Panagia Faneromeni (Bogorodica), slikovita crkvica Svetog Nikole i na oko 1.500 metara odavde crkva Svetog Efstatiosa u manastiru Dochearion.

Od više znamenitosti u Nea Potidei najveću pažnju privlače ruševine srednjevekovne tvrđave i kanal. Od nekadašnje tvrđave ostao je gotovo ravan zid dug preko 1.200 metara sa kulama na više tačaka.

Dva kraja zida idu sve do zaliva Toroneos i Termaikos i završavaju se kulama ka moru. Nekada su postojala vrata kojima je zatvaran prilaz tvrđavi i bilo je gotovo nemoguće ući na poluostrvo iz unutrašnjosti.

Marina za jahte i brodiće

Marina za jahte i brodiće

Jedna od atrakcija ovog mesta je sigurno i kanal koji praktičnu odvaja poluostrvo Kasandra od unutrašnjosti poluostrva Halkidiki. Kanal je dužine 1.250 metara, širine 40 i dubine 8 metara, dok je most na visini od 18 metara.

Činjenica je da nije poznato kada je kanal po prvi put prokopan, a geograf Strabo ga pominje još u I veku nove ere. Do 1967. godine ulaz na Kasandru je bio preko pontonskog mosta koji je spajao dve strane kanala, a sedamdesetih je napravljen most koji je rešio problem saobraćaja ka Kasandri.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-nea-potidea-t
Antički grad Potidea
Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Mudania-thumbnail.jpg
Nea Mudanja (Nea Moudania)
halkidiki-olintos-t
Antički grad Olintos (Olynthos)
halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-T
Nea Fokea

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)