www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-coverphoto

Nea Fokea

nea-fokea

GPS: 40.13511898299704N  23.39909791946411E

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Plaža u Nea Fokei

Nea Fokea (Νέα Φώκαια), jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, nalazi se severoistočnoj obali poluostrva Kasandra i sedište je istoimene opštine.

Sa svojim jedinstvenim prirodnim lepotama, skrivenim uvalama, prelepim peščanim plažama, kristalno čistom vodom i visokim stablima borova koji se pružaju skoro do obale, privlači veoma veliki broj posetioca. Iako naselje ima svega oko 1.500 stalnih stanovnika, ovaj broj tokom leta naraste i na preko 10.000. Lokalno stanovništvo se pored turizma bavi ribarstvom, gajenjem povrća i pčelarstvom.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Vizantijska kula je simbol grada

 

Ovo letovalište je od Soluna udaljeno 76 kilometara, a nalazi se na 5,5 km ispred Afitosa, odnosno oko 8 km ispred naselja Kalitea na istočnoj obali Kasandre.

Nea Fokeu osnovale su 1922. godine grčke izbeglice iz Male Azije, na imanju manastira Agios Pavlos sa Svete Gore. Izbeglice potiču iz mesta Fokea, u blizini današnjeg grada Smirna, poznatijeg kao Izmir u Turskoj.

Nea Fokea je jedno od najpoznatijih turističkih mesta na Halkidikiju, sa lepim šetalištem uz more, okruženo lepom obalom. Naselje ima veliki broj luksuznih hotela, apartmana, kamp, a tu su i kafići, restorani i taverne koji mogu da zadovolje ukus i najprobirljivijih gostiju. Naselje ima i osnovnu i srednju školu, odnosno policijsku stanicu.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Vizantijska kula

Pored svega nabrojanog, atraktivnost ovog regiona uvećava i postojanje velikog arheološkog blaga.
Ono po čemu je naselje prepoznatljivo je vizantijska kula iz 1407. godine, koja je i danas odlično očuvana. Te godine je Janis Paleologos poklonio posed gde se nalazi današnje naselje Nea Fokea, svetogorskom manastiru Agios Pavlos (Sveti Pavle), a vizantijska kula i tvrđava su sagrađene u svrhu čuvanja i odbrane manastira. Kula je visoka 17 metara, a interesantno je da je izgrađena od materijala sa antičkih građevina. U vreme podizanja bune protiv Turaka, 1821. godine, ova kula je bila sedište Emanuila Pape, vođe ove bune.

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea

Crkva i prolaz Svetog Pavla

Na ulazu u grad nalazi se i Crkva Svetog Pavla, sa svetom vodom, ukopana u stenu u dužini od 10 metara (verovatno je tu bio makedonski grob). Prema predanju, ovuda je prošao apostol Pavle, propovedajući hrišćanstvo i krsteći nove hrišćane. S obzirom da je to u stvari prolaz otvoren kroz stene, koji se završava podzemnim odajama, poznat je i kao “prolaz apostola Pavla”.
Ispred crkve Svetih Apostola svakog 29. juna održava se vašar u čast apostola Petra i Pavla.

Ako volite šetnju plažom, dobar izbor može biti odlazak do 2,3 kilometara udaljene plaže Aristotelis, a za one malo upornije i do 5,3 kilometara udaljenog Afitosa i istoimene plaže.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-t
Vizantijska kula - Nea Fokea
halkidiki-kasandra-zapadnaobala-nea-potideaT
Nea Potidea
kasandra-zapadna-obala-sani-T
Sani
halkidiki-kasandra-istocna-obala-aristotelis-plaza-Tn
Plaža Aristotelis - Aristoteles

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)