www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Nea-Iraklia-cover-1

Nea Iraklia

GPS koordinate:  40.33457207195564N  23.019919395446777E

Naselje Nea Iraklia (Nea Irakleia) nalazi se u Solunskom (ili Termajskom) zalivu, na 5 kilometara severozapadno od Nea Kalikratie i oko 41 kilometar južno od centra Soluna. Od mesta uključenja obilaznice oko Soluna na put A25 koji vodi ka Halkidikiju, Nea Iraklia udaljena je 33,5 kilometara.

Ovom primorskom mestu ime su dali prognani Grci iz Male Azije (1922. godine). Naselivši se ovde, mesto su nazvali po svom rodnom gradu Iraklia kome su dodali prefiks Nea, odnosno nova na grčkom.

Nea Iraklia je mesto sa manje od hiljadu stanovnika, idealno za ljubitelje mirnog i porodičnog odmora. Obiluje tavernama, restoranima i prodavnicama, dok se ne može pohvaliti noćnim životom, pa je za one željne te vrste provoda prava destinacija susedna Nea Kalikratia. Naselje je idealno polazište za izlete do Soluna, susednih i plaža na Kasandri, a na 30-ak kilometara je i Waterland akva park.

Hotel Filoxenia

Hotel Filoxenia

Na 35 kilometara južno od Soluna dolazi se do raskrsnice Svetog Pavla. Odvajanje od glavnog puta ka Nea Mudanji vodi pravo do zapadne obale, gde ćete na šestom kilometru od pomenute raskrsnice doći do prvog primorskog naselja na Halkidikiju, Nea Iraklie.

Naselje je poznato i po tome što je ovde pronađen prelepi srebrni kivot (ćivot) koji se čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je mali kovčeg iz IV ili V veka sa reljefima koji prikazuju scene iz Starog i Novog zaveta. Na njemu se nalaze predstave Isusa između apostola Pavla i Petra, Mojsija koji na planini Sinaj prima deset zapovesti i druge.

Nekih 2 do 3 kilometra odavde je i naselje Agios Pavlos, gde se veliki broj stanovnika bavi vinogradarstvom, a grožđe i vino su i najvažniji izvozni proizvod cele opštine.

Plaža Nea Iraklia smeštena je u južnom delu istoimenog naselja. S obzirom na udaljenost od svega 41 kilometra od Soluna, ne sme Vas iznenaditi veliki broj Solunjana koji je posećuju tokom vikenda.

Na plaži postoji spasilačka služba

Na plaži postoji spasilačka služba

Glavna plaža ovog naselja je sa izuzetno čistim, krupnim peskom, a voda topla i kristalno čista. Bitna karakteristika plaže je da se postepeno ulazi u dubinu, pa je odlična za porodice sa malom decom.

Ova lepa plaža pruža se u dužini od preko 500 metara i prilično je prostrana. Plaža je sa suncobranima sa krovom od trske i po dve ležaljke ispod svakog. Tu je i nadaleko poznati beach bar koji vikendom posećuje veliki broj stanovnika okolnih naselja i Soluna. Iako nije baš najbolje organizovana, to ne znači da ne možete pronaći neko mesto gde možete uživati u obroku na moru. Plaža ima dobar pristup za sve, a idealna je za porodice i one koji traže muziku i sunce. Ovde možete postaviti i Vaše suncobrane i ležaljke, a tu je i teren za odbojku na pesku, tuševi, kao i spasilac koji će brinuti o Vašoj bezbednosti.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia-thumbnail
Nea Kalikratia
Halkidiki-solunski-zaliv-Nea-Iraklia-plaza-Sahara-thumbnail
Plaža Sahara
Halkidiki-solunski-zaliv-Mikonaitika-plaza-thumbnail
Plaža Mikoniatika (Geoponica - Mykoniatika)
Waterland-T
Waterland akva park kod Soluna

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)