www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-afitos-muzej-cover

Narodni muzej u Afitosu

halkidiki-kasandra-afitos-muzej

Muzej se nalazi u zgradi na trgu

Ako letovalište Afitos bude Vaš izbor za odmor, ne propustite priliku da posetite i Narodni muzej u ovom naselju. Afitos je naselje udaljeno 82 kilometara južno od Soluna, na putu ka letovalištima Polihrono, Hanioti i Pefkohori, poznato po tradicionalnim kućama, uskim popločanim ulicama i karakterističnoj lokaciji na brdu iznad obale.

Narodni muzej u Afitosu nastao je 1980. godine na osnovu artefakata koje su donirali sami meštani. Muzej je smešten u centru naselja, u tradicionalnoj kamenoj kući podignutoj 1889. godine, koju je donirala porodica Aletras.

Zbirku muzeja čine domaći alati za tradicionalne poslove (za stolare, pekare, ribare, potkivače konja, pastire), poljoprivredna oruđa (oruđa za oranje, setvu, žetvu, pravljenje vina) i grnčarija, a to je zanat sa dugom tradicijom u ovom području.

halkidiki-kasandra-afitos-muzej

Postavka u muzeju

Ova zbirka dopunjena je i delom kolekcije lutkarskog pozorišta Karagiozis senki koje je u vlasništvu lutkarskog majstora Evieniosa Spatarisa. Spatarisove lutke izložene su u jednoj od soba u muzeju u leto 1999. godine i do daljnjeg su izložene javnosti. Takođe, tu su i radovi poznatog skulptora Vasilisa Pavlosa.

U toku leta ovde se održavaju redovne izložbe umetničkih dela i fotografija. Spoljašnjim izgledom, od kamena i drveta, muzej reprezentuje tradicionalne kuće Halkidikija.

Ovaj muzej nema radno vreme, odnosno posete najčešće morate najaviti. Ulaz je besplatan.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-istocna-obala-kalitea-T
Kalitea - Kallithea
halkidiki-kasandra-istocna-obala-nea-fokea-t
Vizantijska kula - Nea Fokea
halkidiki-kasandra-alexander-the-great-T
Plaža Aleksandar Veliki - Kriopigi
halkidiki-kasandra-istocna-obala-aristotelis-plaza-Tn
Plaža Aristotelis - Aristoteles

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)