www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-solunski-zaliv-arheoloski-muzej-petralona-c

Antropološki muzej Petralona

40.373751N  23.165596E

Antropološki muzej u Petraloni se nalazi u neposrednoj blizini pećine, odnosno istoimenog sela na Halkidikiju. U njemu se čuvaju predmeti pronađeni unutar pećine Petralona, kao što su oruđa, fosili, tragovi vatre i drugi.

Antropološki muzej nalazi se oko 2 kilometra od sela Petralona, 50-ak kilometara jugoistočno od Soluna, odnosno 20 kilometara severozapadno od Nea Mudanje. Muzej je osnovan od strane Antropološkog društva Grčke, 1978. godine i otvorio je svoja vrata za javnost 1979. Sadrži predmete iz poznate pećine Petralona kao i rekonstrukciju unutrašnjosti pećine, a pećina Petralona je u stvari i bila razlog za osnivanje muzeja.

halkidiki-solunski-zaliv-arheoloski-muzej-petralona-tekst (1)

Prilikom posete muzeju imaćete priliku da se upoznate sa praistorijskom kulturom, ne samo Grčke i ovog područja nego i celog sveta.

Među izložbama, replika pronađene lobanje Arhantropus Europeus Petraloniensis (najstarijeg pronađenog Homo sapiensa na tlu Evrope) je najistaknutija. Još jedan vrlo zanimljiv prizor je najstariji trag vatre ikada pronađen i koji je vidljiv iz 24. geološkog sloja u pećini Petralona i izračunato je da je star oko milion ili više godina.
Ostali eksponati uključuju primitivne alate izrađene od kamena i kostiju koji datiraju od pre 11 miliona godina i artefakti iz pretpećinskog doba, svi pronađeni u području sela Nea Triglia na Halkidikiju, a ima i mnogo više stvari sa ostrva Evia, iz područja Ptolemaida, sa egejskih ostrva kao i iz raznih drugih delova Grčke i Afrike.

halkidiki-solunski-zaliv-arheoloski-muzej-petralona-tekst

U muzeju je izložena i praistorijska čovečja lobanja sa Krita, na čijim zubima je ostao trag obavljene operacije, odnosno operacije na umnjaku. Ovde ćete videti i okamenjene fosile roga od nosoroga, kosti planinskog lava i hijene i drugih životinja koje su živele u ovom području.

Muzejska postava takođe uključuje murale slikara Hristosa Kagarasa koji prikazuju nastanak života na Zemlji i druge kao što je onaj gde se vidi Arhanthropus kako podučava decu kako se prave oruđa od kamena i kostiju, evolucija života prema Aristotelu i napredak ljudskog života u poslednjih 11 miliona godina prema Pulianosu. Muzej ima biblioteku i konferencijsku salu.

Treba napomenuti i da karte koje se kupuju ispred pećine (2012. godine – 7 EUR) važe i za ulazak u muzej.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-pecina-petralona-T
Pećina Petralona
halkidiki-solunski-zaliv-nea-mudania-plaza-T
Plaža Nea Mudanja (Nea Moudania)
halkidiki-solunski-zaliv-nea-plagia-plaza-thumbnail
Plaža Nea Plagia (Nea Plaja)
Halkidiki-Zapadna-obala-Nea-Flogita-thumbnail
Nea Flogita

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)