www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-xenia-C

Plaža Ksenia (Hruso, Paljuri)

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Sportski sadržaji Plaža dostupna kolima

GPS: 39.96166189574667N  23.675837516784668E

halkidiki-kasandra-xenia

Izletnički brodići redovno ovde svraćaju

Plaža Ksenia (Paljuri ili Hruso, Παραλία Παλιουριου) smeštena je skoro na samom jugu poluostrva Kasandra i predstavlja jednu od najlepših i najpoznatijih plaža Halkidikija. Ova plaža duga 1,5 km, poznata je po mekom, zlatnom pesku, kristalno čistoj vodi i borovima u zaleđu. Izletnički brodovi sa poluostrva Kasandra i Sitonija gotovo po pravilu pristaju kako bi se izletnici okupali u tirkizno plavom moru i uživali na najdivnijem, mekom pesku.

Plaža se nalazi 7 kilometara jugoistočno od poznatog letovališta Pefkohori, 2 kilometra od naselja Paljuri (Paliouri) u unutrašnjosti poluostrva, odnosno 110 kilometara od Soluna. Plaža Ksenia (Ksenija) nalazi se u prirodnoj uvali, pa samo retko ima vetra. Prirodnog hlada gotovo da nema, ali možete otići i nešto dalje od vode i u hladu drveća se sakriti od najjačeg sunca. Skroz sa leve strane plaže nalazi se mala uvala za jahtice i čamce, dok je skroz desno pristajalište za brodiće.

Interesantno je da se za plažu ravnopravno koriste tri naziva, Ksenija, Paljuri, odnosno Hruzo. U stvari, prvi deo ove plaže (sa leve strane) označen je kao Paljuri, po istoimenom kampu (Paliouri), sledi deo koji se naziva Ksenia (po napuštenom hotelu Xenia izgrađenom ranih ’60-tih godina), dok se poslednji njen deo naziva Hruso (Chrousso – po hotelskom kompleksu udaljenom kilometar i po odavde), ali će Vam svaki lokalni Grk reći da je to u stvari jedna ista plaža.

halkidiki-kasandra-xenia

Levo su kamp i mala marina, krajnje desno je pristanište

Između delova plaže sa ležaljkama i suncobranima, nalaze se prostori gde slobodno možete spustiti svoj suncobran, peškir ili ležaljku. Ovo je dobro organizovana plaža, čiji je istočni deo polazna tačka za izlete oko Kasandre i Sitonije, odnosno na malom doku pristaju gotovo svi izletnički brodići oko pomenutih poluostrva. Nema mnogo pratećih sadržaja, ali iz kafića i barova koji se tu nalaze (Koursaros Beach Bar, Cafe Blue Fish) čuje se glasna muzika, pa ćete ispred njih videti pretežno mlade posetioce. Postoji i mogućnost iznajmljivanja kanua i pedalina, a videćete brojne posetioce kako igraju odbojku u plitkoj vodi ili na terenu na plaži. Plaža ima spasioce, tuševe, toalete i svlačionice.

halkidiki-kasandra-xenia

Plaža je duga 1,5 kilometara

Plaža je sa veoma čistom vodom, a zelenilo drveća i plavetnilo mora stvaraju vizuelno izuzetno prijatan predeo. Mnogi će se složiti da je najbolji skroz desni deo plaže, prema molu gde pristaju brojni brodići, zbog sitnog peska i čiste vode. Osim toga, tu je i veoma dugi plićak, pa je savršeno mesto za porodice sa decom. Tokom radne nedelje plaža nije mnogo posećena, ali je prepuna za vikend kada ovde dođe veliki broj Grka iz okoline. Ako krenete kolima iz pravca Pefkohorija, najbolje je da dođete do skretanja za Chrousso Village i asfaltnim putem dođete do zemljanog parkinga tik iza kafića, do možda i najboljeg, desnog dela plaže.

halkidiki-kasandra-xenia

Kompleks Chrousso village

Ako na ovu plažu krenete u predsezoni ili u septembru, najbolje je da ponesete i nešto hrane, da ne došli u situaciju da beach barovi ne rade.

Druga mogućnost za dolazak je i skretanje levo kod znaka za kamp Paljuri ili Blue Fish Beach Bar, pa se onda skrene desno i zemljanim putem stiže do proširenja gde se velika većina posetioca parkira.

Oko kilometar i po odavde nalazi se i hotelski kopmpleks Chrousso Village, apartmanskog tipa. Smešten u predelu izuzetne lepote, oduševiće Vas ukusnim dizajnom i ukrašavanjem zgrada, a pruža i mogućnosti bavljenja brojnim sportovima.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-paljuri-T
Paljuri (Paliouri)
halkidiki-kasandra-porto-valica-cover
Plaža Porto Valica (Porto Valitsa)
halkidiki-kasandra-panagia-T
Plaža Panagia - Paljuri
halkidiki-kasandra-golden-beach-T
Plaža Golden beach (Hrisi Amos, Hrissi Ammos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)