www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-hanioti-C

Hanioti (Chanioti)

GPS: 40.00018989463875N  23.573339581489563E

halkidiki-kasandra-hanioti

Fontana na trgu zaštitni je znak Haniotija

Hanioti (Chanioti, Χανιώτη) je jedno od tri omiljena letovališta Srba na Halkidikiju, između naselja Polihrono i Pefkohori na južnom delu istočne obale poluostrva Kasandra. Udaljeno 100 kilometara od Soluna odakle se dolazi za oko sat do sat i po vožnje, ovo naselje ima oko 1.000 stalnih stanovnika. Ovo je definitivno jedno od najlepših mesta na Halkidikiju, sa predivnom, dugom peščanom plažom i parkom punim zelenila gotovo u samom centru naselja. Ko jednom poseti ovo mesto, gotovo sigurno će ostati zaljubljenik koji će mu se redovno vraćati. Ono što celu ovu oblast na Kasandri razlikuje od drugih na Halkidikiju je bogatiji noćni život, izuzetna popunjenost kapaciteta i turisti iz Srbije na svakom koraku.

halkidiki-kasandra-hanioti

Grad ima puno taverni, restorana i barova

Hanioti je naselje u kome će skoro svako naći upravo ono što njemu odgovara, pa ovde možete sresti brojne parove, porodice sa malom decom, starije ljude, ali i mlade koji će ipak biti uskraćeni za noćni provod, pošto sem barova nema diskoteka i klubova. Osim toga, mnogo modernih i luksuznih hotela, apartmana, vila i soba dostupno je za savršen odmor. Tu su i brojne prodavnice suvenira i poklona, igraonice, restorani različitih svetskih kuhinja, taverne, kafići i barovi. Jedna od odlika ovog mesta je i veliki broj slikara i umetnika koji rade različite vrste portreta, ali i nakit i tetovaže. Prednost u odnosu na druga naselja je postojanje dosta zelenila, parkova i klupa. Pokraj velikog centralnog parka nalazi se i crkva Svetog Đorđa.

halkidiki-kasandra-hanioti

Uz plažu se pružaju brojni barovi

Sezona ovde počinje već početkom maja, a traje do kraja oktobra, dok je zimi otvoreno samo nekoliko hotela. Retke su kiše tokom sezone, kao uostalom i temperature više od 35 stepeni. Sunčanih dana je oko 200 godišnje, a temperatura vode idealna, oko 23 stepeni. U blizini plaža ne postoje opasne ribe i morske životinje, a nema ni morskih algi.

Noćni život Haniotija odvija se u centru oko glavnog trga i nekoliko uličica u okolini, a postoje i barovi na plaži u kojima možete ostati do zore. Ulice oko glavnog trga prostiru se zvezdasto u raznim smerovima. Ono što ovo Hanioti razlikuje od brojnih sličnih je što je saobraćaj u najužem delu zabranjen, a i magistrala ne prolazi blizu plaže, već gotovo sasvim zaobilazi naselje. Samim tim, praktično i ne postoji smeštaj koji se nalazi preko magistrale.

halkidiki-kasandra-hanioti

Ovo je jedna od najposećenijih plaža na Halkidikiju

Plaže u Haniotiju spadaju među najlepše u Grčkoj, a nagrađene su Plavom zastavicom za čistoću. Od Haniotija se neprekidno pružaju do Polihrona sa jedne i Pefkohorija sa druge strane, ali su prilično uske. Tu su i brojne plažice hotela izgrađenih na samoj obali, odlično održavane i uvek čiste. Ulaz u vodu je postepen, što je odlično za neplivače i porodice sa malom decom. Osim ležaljki i suncobrana koje se mogu iznajmiti ispred brojnih beach barova, moguće je i bavljenje raznim sportovima na vodi i pesku. Voda je veoma topla, tirkizna i kristalno čista,  pa na raznim stranama možete sresti veliki broj zaljubljenika u ronjenje.

Hanioti je i odlična polazna tačka odakle će posetioci moći da krenu u obilazak naselja i plaža ovog regiona. Dugim, ali prijatnim šetnjama možete otići do 5 kilometara udaljenih naselja Polihrono sa jedne i Pefkohori sa druge strane. Iz Pefkohorija postoje i brodići koji vode na izlete do poluostrva Sitonija, odnosno do Svete Gore, što svakako ne smete propustiti. Ako ste na odmor došli sopstvenim prevozom, svakako da će odlazak do plaže Ksenija (ili Hruzo) biti obavezan, a dane odmora možete upotpuniti i odlaskom do Waterland-a prema Solunu, odnosno samog Soluna, pećine Petralona ili nekog od sela u unutrašnjosti poluostrva. Iz Haniotija vodi i put do simpatičnog letovališta Nea Skioni na zapadnoj obali, u dužini od 9 kilometara.

halkidiki-kasandra-hanioti

Crkva Agios Georgios

Prema legendi naziv ovog mesta potiče od prvog stanovnika Haniotija, čoveka koji je prvobitno došao iz Hanie (Krit). Ovaj Krićanin se nastanio u unutrašnjosti starog Haniotija (oko 2,5 kilometara južno od današnjeg naselja), a stanovnici susednih zajednica prozvali su ovu oblast “Hanioti”-jeva (oblast čoveka koji je došao iz Hanie). Godine 1930. naselje je preseljeno sa tadašnje lokacije nakon zemljotresa koji je izazvao totalnu katastrofu. Od starog sela ostalo su samo ruševine nekoliko crkava i kuća.

Na mestu današnjeg naselja pronađeni su tragovi građevina iz klasičnog i perioda pre Hrista, a moguće je da su ovi ostaci povezani i sa malim drevnim gradom Egei (Aigai) koji je postojao negde na prostoru između današnjih Haniotija i Pefkohorija.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-pefkohori-T
Pefkohori (Pefkochori)
halkidiki-kasandra-xenia-T
Plaža Ksenia (Hruso, Paljuri)
kasandra-halkidiki-polihrono-cover-T
Polihrono (Polichrono)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-T
Nea Skioni

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)