www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Megali-Petra

Plaža Megali Petra (Kalamici)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Nema gužve Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške

GPS: 38.74974915520319N  20.587445497512817E

Lefkada-Megali-Petra

Deo između plaža Kavalikefta i Megali Petra

Ova prelepa plaža se nalazi 23 km jugozapadno od grada Lefkada, odmah pored plaže Kavalikefta i ispod sela Kalamici. U suštini, granicu između ove dve plaže niko i ne zna precizno i za Megali Petru mnogi i nisu čuli već misle da je to južni kraj Kavalikefte. Kada od kantine na plaži Kavalikefta krenete uzbrdo putem kojim ste došli, ubrzo ćete videti skretanje desno za plažu Megali Petra. Prođite šljunkoviti deo koji je manje-više bez stena i Megali Petra počinje od velikih stena u moru (neke su u vodi a neke na obali) po kojima je i dobila ime. Međutim, taj, nazovimo ga „srednji“ deo, šljunkoviti, koji se pruža od ovih stena ka kantini je u stvari „sporan“. Neki ga svrstavaju u plažu Kavalikefta dok su drugi mišljenja da potez obale i levo i desno od velikih stena pripada plaži Megali Petra. Sve u svemu, nije mnogo ni bitno. Najvažnije je da sa plaže Kavalikefta na kojoj parkirate svoje prevozno sredstvo i pošto popijete neko piće ili nešto pregrizete (ako to već niste obavili u nekoj taverni u selu Kalamici), možete da se prošetate do plaže Megali Petra, ma gde ona počinjala.

Megali Petra ili Velika stena

Megali Petra ili Velika stena

Megali Petra je najjužnija i najmanja (po mnogima i najlepša) od tri plaže za koje se vrlo često koristi naziv Kalamici (druge dve su već pomenuta Kavalikefta i Avali koja je najsevernija).

Šljunkovita je (veoma sitan i lep šljunak pomešan sa peskom) i ima kao i ceo ovaj potez obale kristalnu vodu prelepe tirkizne boje.

U zaleđu plaže su litice koje u prepodnevnim satima prave hlad dok Vam popodne nema spasa. Plaža je okrenuta ka zapadu tako da od sunca ne možete da pobegnete. Gužva je ovde mnogo manja nego na susednoj plaži Kavalikefta (tu su ipak parking i kantina) i ne postoje ležaljke i suncobrani. Na plaži nema ničega. Osim mora, šljunka i već pomenutih stena.

Megali Petra se nalazi u blizini još poznatijih i popularnijih plaža na ovom delu obale. Kad krenete na jug od Pefkulje, čekaju Vas Milos, pa Katizma i odmah iza nje je prva od tri plaže iz trilogije „Kalamici“, Avali, pa zatim Kavalikefta i na kraju Megali Petra. Dalje na jug su Egremni i Porto Kaciki.

Pogled sa puta - Megali Petra je levo

Pogled sa puta – Megali Petra je levo

Do plaže se dolazi uskim, asfaltiranim putem (oko 3 km) iz sela Kalamici. Kada se spuštate njime, u jednom trenutku dolazite do razdvajanja odakle se i ulevo i udesno ide do „plaže i kantine“. E vi idete ulevo kako biste došli do plaže Kavalikefta na kojoj postoji mali parking na kraju puta, tačno ispred kantine, ali ako dođete kasnije nećete naći mesto pa ćete morati da se parkirate negde duž puta što će biti malo veće cimanje. Ali vredi, za ove dve plaže zaista vredi. Od Kavalikefte prošetajte par minuta i dolazite do Megali Petre.

Ako Vam ovde dosadi u jednom trenutku, prošetajte se do plaže Kavalikefta ili krenite kolima nazad, pa na razdvajanju gde ste skrenuli za Kavalikeftu, idite ka plaži Avali (kada ste dolazili ovde ste skrenuli ulevo, a sada kada se vraćate na toj raskrsnici ćete opet skrenuti levo. Da ste hteli odmah u dolasku da idete na Avali, išli biste udesno).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Kalamici-Kavalikefta
Plaža Kalamici-Kavalikefta (Kalamitsi)
Lefkada-Laguna
Plaža Avali (Laguna)
Lefkada-Karia-25T
Karia (Karya)
Lefkada-Katizma-21T
Plaža Katizma (Kathisma)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)