www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Laguna

Plaža Avali (Laguna)

Šljunkovita plaža Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.75819124368418N  20.592187643051147E

Iza rta je Kavalikefta

Iza rta je Kavalikefta

Avali (poznata i kao Laguna) je najsevernija plaža od tri za koje se često koristi zbirni naziv Kalamici i koje se nalaze ispod istoimenog sela, 23 km jugozapadno od grada Lefkada, na zapadnoj obali ostrva. Leži između plaža Katizma i Kavalikefta koja je najposećenija i najorganizovanija od sve tri. Većina turista kada čuje Kalamici pomisli na Kavalikeftu i to na krajnji desni deo plaže, onaj pored kantine.

Plaža je šljunkovita, sa nekoliko stena u plićaku, dugačka i sa mnogo manje gužve nego na susednoj Kavalikefti, a osim svojom veličinom, impresionira i kristalnom vodom prelepe boje. Sa Katizmom koja je krcata je ne treba ni porediti. Relativno je nepoznata i stalno u senci mnogo poznatijih plaža na ovom delu obale Lefkade. Kad krenete na jug od Pefkulje, čekaju Vas Milos, pa Katizma i odmah iza nje je Avali, prva od tri plaže iz „trilogije“ Kalamici, pa zatim Kavalikefta i na kraju Megali Petra. Dalje na jug su Egremni i Porto Kaciki.

Taverna za beg od vrućina

Taverna za beg od vrućina

Nema ležaljki i suncobrana i kao što rekosmo, gužva je manja nego na okolnim plažama te je dobar izbor u najkritičnijem periodu dana, odnosno u periodu od 11 do 17 časova kada na najpopularnijim plažama ima najviše kupača. U to vreme je i sunce najjače pa je preporučljivo zabosti bar (koji liči na sojenicu) iznad plaže iz koga možete uživati u predivnom pogledu na Jonsko more. S obzirom na izolovanost i veličinu, plaža je dobro mesto i za nudiste. Kako se nalazi na zapadnoj obali Lefkade, često ima talasa.

Do plaže se dolazi uskim, asfaltiranim putem (oko 3 km) iz sela Kalamici. Kada se spuštate njime, u jednom trenutku dolazite do razdvajanja odakle se i levo i desno ide do „plaže i kantine“. E vi idete udesno kako biste došli do plaže Avali.

Ako Vam ovde dosadi u jednom trenutku, krenite kolima nazad, pa na razdvajanju gde ste skrenuli za Avali, idite ka plaži Kavalikefta (kada ste dolazili ovde ste skrenuli udesno, a sada kada se vraćate na toj raskrsnici ćete opet skrenuti desno. Da ste hteli odmah u dolasku da idete na Kavalikeftu, išli biste ulevo). Na ovoj plaži takođe postoji kantina a pešaka ste vrlo blizu treće plaže iz „trilogije“ Kalamici koja je možda i najlepša, a zove se Megali Petra.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Kalamici-Kavalikefta
Plaža Kalamici-Kavalikefta (Kalamitsi)
Lefkada-Megali-Petra
Plaža Megali Petra (Kalamici)
Lefkada-Kalamici-3T
Kalamici (Kalamitsi)
Lefkada-Katizma-21T
Plaža Katizma (Kathisma)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)