www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Lefkada-Kalamici-Kavalikefta

Plaža Kalamici-Kavalikefta (Kalamitsi)

Šljunkovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 38.75466058087364N  20.588829517364502E

Kavalikefta

Kavalikefta

Kavalikefta je srednja iz trilogije plaža poznatih pod zajedničkim nazivom Kalamici koje se nalaze na zapadnoj obali Lefkade, ispod istoimenog sela, 23 km jugozapadno od glavnog grada ostrva.

Većina turista kada čuje Kalamici pomisli na Kavalikeftu i to na krajnji desni deo plaže, onaj pored kantine. Za Megali Petru mnogi i ne znaju već misle da je to južni kraj Kavalikefte dok je Avali poznata i kao Laguna. Ili ih vrlo često nazivaju jednim imenom – Kalamici posle koga sledi pitanje sagovornika: „Koja od one tri?“.

Osim što su lepe i veoma interesantne, dodatni plus im je i to što se nalaze u blizini još poznatijih i popularnijih plaža na ovom delu obale. Kad krenete na jug od Pefkulje, čekaju Vas Milos, pa Katizma i odmah iza nje je prva od tri plaže iz ove trilogije, Avali, pa zatim Kavalikefta i na kraju Megali Petra. Dalje na jug su Egremni i Porto Kaciki.

Desni kraj plaže je najpopularniji

Desni kraj plaže je najpopularniji

Lepota i popularnost povlače za sobom i gužvu. Savet Vam je kao i kod drugih popularnih plaža – izbegavajte ih u špicu, odnosno u periodu od 11 do 17 časova. U to vreme idite na neku manje popularnu i poznatu plažu, a na ove glavne dolazite pre 11 i posle 5. Na zapadu su ostrva i sunca imate do kasno uveče. Imate i varijantu da se prošetate na levo (ako gledate prema moru) i provedete deo dana na već pomenutoj plaži Megali Petra na kojoj je gužva uvek manja. Doduše, kola morate da parkirate kod Kavalikefte tako da gužvu u potpunosti ne možete da izbegnete. Krenite uzbrdo pešaka putem kojim ste došli i videćete skretanje desno za Megali Petru na kojoj ste za par minuta.

Kavalikefta ima prelepu vodu i po lepoti se zaista takmiči sa najpopularnijim plažama na Lefkadi. Uz kristalnu vodu i sitan šljunak, zaštitni znak Kavalikefte su velike stene oko kojih su razbacane ležaljke i suncobrani. Stene se nalaze na desnom kraju plaže (ako gledate prema pučini) dok ih u srednjem delu nema. Velika stena i nekoliko malih na levom kraju predstavljaju granicu sa susednom, najmanjom plažom iz ove trilogije, Megali Petra.

Ležaljke i suncobrani su ispod kantine

Ležaljke i suncobrani su ispod kantine

Ako ste našli mesto i ležaljke u glavnom, desnom delu plaže, budite oprezni zbog talasa, kako u vodi tako i na obali. Naime, plaža se nalazi na zapadnoj obali Lefkade na kojoj često ima talasa. Osim toga. S vremena na vreme prolaze brodovi i trajekti koji plove iz Italije ka Patri i drugim lukama na Mediteranu koji takođe stvaraju talase. Ako ste u vodi pazite se da Vas neki od njih ne baci na stenu a na obali gledajte da povučete ležaljke i peškire dalje od vode kako Vas neki od povelikih talasa ne bi zapljusnuo.

Do plaže se dolazi uskim, asfaltiranim putem (oko 3 km) iz sela Kalamici. Kada se spuštate njime, u jednom trenutku dolazite do razdvajanja odakle se i ulevo i udesno ide do „plaže i kantine“. E vi idete ulevo kako biste došli do Kavalikefte.

Postoji mali parking na kraju puta, tačno ispred kantine, ali ako dođete kasnije nećete naći mesto pa ćete morati da se parkirate negde duž puta što će biti malo veće cimanje. Ali vredi, za ovu plažu zaista vredi. Kavalikefta ima najlakši pristup od sve tri plaže i pomenuti parking uz samu kantinu i more.

Ako Vam ovde dosadi u jednom trenutku, prošetajte se do plaže Megali Petra koja je nastavak ove plaže ili krenite kolima nazad, pa na razdvajanju gde ste skrenuli za Kavalikeftu, idite ka plaži Avali (kada ste dolazili ovde ste skrenuli ulevo, a sada kada se vraćate na toj raskrsnici ćete opet skrenuti levo. Da ste hteli odmah u dolasku da idete na Avali, išli biste udesno).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Megali-Petra
Plaža Megali Petra (Kalamici)
Lefkada-Laguna
Plaža Avali (Laguna)
Lefkada-Kalamici-3T
Kalamici (Kalamitsi)
Lefkada-Katizma-21T
Plaža Katizma (Kathisma)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)