www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Skiatos-Kukunaries-Koukounaries

Kukunaries (Koukounaries)

GPS: 39.15292682315837N  23.405191898345947E

Skiatos-Kukunaries

Letovalište Kukunaries

Kukunaries (Κουκουναριές) je najzapadnije letovalište na Skiatosu i smešteno je na kraju glavnog puta kada dolazite iz grada od koga je udaljena 11 kilometara. Ima svega oko 150 stalnih stanovnika i gotovo svi se bave turizmom. Međutim, na vrhuncu letnje sezone je krcato turistima koji borave u drugim delovima ostrva ali pohode ovo područje, posebno glavnu plažu. Postoji nekoliko taverni duž glavnog puta u Kukunariesu kao i dobar izbor malih prodavnica koje prodaju osnovne namirnice i turističke trice. Celo područje je puno taverni, restorana, barova, uzerija, i kafića, a smeštajne opcije uključuju studia, apartmane, vile s bazenima i sobe za iznajmljivanje. Postoje dva hotela u Kukunariesu, po jedan na oba kraja plaže a u mestu ćete pronaći i kamp.

Oblast Kukunaries je prirodni rezervat što znači da je razvoj ograničen pa su izbegnuti preterani razvoj i gradnja što bi svakako iskvarilo ove prirodne lepote.

Kukunaries opslužuje redovna autobuska linija (na svakih pola sata) koja prolazi duž glavnog priobalnog puta. Busevi su krcati na kraju dana, posebno u špicu sezone, kada se plaža prazni i turisti kreću nazad u svoje risorte. Možete doći i kolima, motorom ili taksijem a ako kojim slučajem imate brod možete ga vezati u malenoj luci.

Skiatos-plaža-Kukunaries

Plaža Kukunaries je potpuno organizovana

Kukunaries je najpoznatija plaža na Skiatosu i jedna od najlepših u celoj Grčkoj.

Između naselja i plaže se nalazi laguna Strofilia. Ovo mesto i plaža su razvijeni za ekoturizam koji je finansiran od strane opštine i Evropske unije. Tu je i velika ravna dolina sa zelenim poljima sa stablima smokve. Velika oblast između puta i plaže je zaštićeno područje i u borovoj šumi žive različite zaštićene vrste biljaka i ptica. Izvorno je zamišljeno kao golf teren sa 9 rupa ali Grčka turistička organizacija nije bila u mogućnosti da obezbedi dovoljno zemljišta za 9. rupu! Sada je to lep park gde možete prošetati oko jezera koje je povezano s morem uskim kanalom.

Nedaleko od mesta je istoimena plaža, jedna od najvećih i najpopularnijih na Skiatosu i ujedno jedna od najlepših na celom Egeju. Okružena je neverovatnom šumom kamenog bora (kišobran bor) koja pravi prirodnu hladovinu.

Poslednja stanica autobusa (26) koji saobraća iz grada Skiatos se nalazi na kraju plaže Kukunaries.

Najpoznatija je plaža na ostrvu te je shodno tome i gužva najveća. Mada, dovoljno je velika da možete normalno da se kupate ili uživate na pesku. Poznata je po izuzetno finom belom pesku i mirisnoj borovoj šumi po kojoj je i dobila svoje ime (kukunaria je na grčkom „šišarka“). Plaža je takođe poznata i pod imenom Hrisi Amos odnosno zlatni pesak jer je prekrivena prelepim peskom koji se sija na letnjem suncu.

Skiatos-Kukunaries

Kukunaries

Smatra se najnetaknutijom prirodnom plažom na Mediteranu i zaštićenim područjem. Dobro je organizovana, sa brojnim sportovima na vodi (postoje 3 škole), ležaljkama, suncobranima, 3 taverne i 2 kioska za cigare, sokove i slično.

S obzirom da je najpopularnija plaža na ostrvu, uglavnom je velika gužva, ali u okolini imate nekoliko odličnih plaža na kojima ima manje turista.

Dugačka je oko 800 metara, a atraktivna luka se nalazi na istočnom kraju. Voda je plitka i stoga pogodna za decu i porodice. 2012. godine je dobila Plavu zastavu kao i mnogo puta pre toga.

Ako ne volite gužvu koja će Vas sigurno dočekati na ovoj fenomenalnoj plaži imate u okolini nekoliko sjajnih mesta na kojima je manja gužva, a najbliža je plaža ispod starog oronulog hotela Xenia (desno od Kukunaries ako gledate prema moru) dok je prelepa Ambelakia sa dobrim i nadaleko poznatim barom/restoranom odmah pored nje. Do ove dve plaže se dolazi pešaka od poslednje autobuske stanice (broj 26). Tu je i početak puta i staza za 2 plaže Banana (Mala i Velika).

Prva autobuska stanica, broj 22, nalazi se na početka plaže Kukunaries i blizu plaže Marata koja je na levoj strani zaliva Kukunaries. Marata je mala plaža ali vrlo lepa sa takođe lepom tavernom. Na stanici 23 ćete videti prašnjavi put na desno koji vodi kroz šumu Kukunaries i borovinu ka plažama Elias i Agistri do kojih imate oko 40-ak minuta šetnje. Na sledećem autobuskom stajalištu, broj 24, postoji takođe neasfaltiran put na desno koji ide do plaže Mandraki (takođe poznata kao plaža Kserkses). Sledeća stanica (25) je na raskrsnici za plažu Agia Eleni.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Skiatos-Marata-Maratha
Plaža Marata (Maratha)
Skiatos-Ambelakia
Plaža Ambelakia (Ampelakia)
Skiatos-Banana
Plaža Banana (Krasa) i Mikri Banana
Skiatos-Agia-Eleni
Plaža Agia Eleni

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)