www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Skala-Potamia

Plaža Skala Potamia

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.709027533945445N  24.75992202758789E

Skala Potamia (Σκάλα Ποταμιά ili Skala Potamias) je prelepo i tiho turističko mesto koje je postalo popularno poslednjih godina pa se tokom jula i avgusta mogu očekivati gužve. Nalazi se 13 km jugoistočno od Limenasa, glavnog grada Tasosa, u istočnom delu ostrva, u istom zalivu u kome je i naselje Skala Panagia (u severnom delu zaliva leži Skala Panagia odnosno Golden beach dok se u južnom delu nalazi Skala Potamia).

Tasos-Skala-Potamia

Mala luka i Tarsana koju su izgradili monasi sa Atosa

Ima gradsku plažu koja je lepa, široka i peščana. Dugačka je nekih tristotinjak metara, dobro je organizovana, sa suncobranima, ležaljkama, tušem i nekoliko barova i taverni. Mala luka sa nizom taverni i kafića načičkanih u pozadini se smestila na južnom kraju plaže okružene visokim borovima i zelenilom koje stvara izvanrednu pozadinu. U luci stoji impozantna zgrada Tarsana koju su u 19. veku sagradili monasi sa Atosa.

Plaža Skala Potamia se nastavlja na južni, popularniji kraj plaže Golden beach (Hrisi Amudia). Odlična je za porodice s malom decom jer je plićak veoma dugačak, nema kamenja u vodi, a na samoj plaži postoji mali parkić sa toboganima i ljuljaškama. Svetlucavo more nudi čaroban prizor. Širina plaže omogućava razne sportove kao što su tenis ili odbojka ali izbor vodenih sportova nije veliki.

Kako je rastao broj turista u mestu, rastao je i broj taverni, kafića, minimarketa, prodavnica i rent a kar agencija i svi ti sadržaji su smešteni bliže luci i gradskoj plaži. Izgrađeno je mnogo hotela i kuća za izdavanje ali je i pored značajnog razvoja u poslednjih nekoliko godina turizam ostao na prilično niskom nivou i Skala Potamia je još uvek vrlo mirno i opušteno mesto, naročito pogodno za porodice.

Tokom zime je naselje skoro potpuno prazno jer se svi sele 2-3 kilometra u unutrašnjost, u selo Potamia dok u priobalnom području ostaje nekih 60-100 stanovnika (Skala Potamia je ujedno i luka sela Potamia).

Gradska plaža u selu Skala Potamia je lepa, široka i peščana. Dugačka je nekih tristotinjak metara, dobro je organizovana, sa suncobranima, ležaljkama, tušem i nekoliko barova i taverni. Nastavlja se na južni, popularniji kraj plaže Golden beach (Hrisi Amudia). Odlična je za porodice s malom decom.

Ako imate vremena nemojte da propustite priliku da posetite ovo lepo planinsko selo s tradicionalnom arhitekturom. Izgrađeno je na obroncima planine Ipsarion (najviša planina na Tasosu sa nadmorskom visinom od 1.204 metra) i nalazi se oko 3 km južno od sela Panagia i 10 km od Limenasa (takođe južno). Mnogo je mirnije i opuštenije nego Panagia iz prostog razloga što glavni put zaobilazi selo. Dobilo je ime po brojnim potocima koji teku kroz njega (potamia su na grčkom „reke“).  Put koji vodi do sela iz grada Tasos je u dobrom stanju ali ima puno krivina jer vijuga oko planine.

Sela Potamia i Skala Potamia imaju zajedno oko 1.200 stanovnika koji se bave turizmom i poljoprivredom.

Tasos-Potamia

Crkva u selu Potamia

Potamia je jedno od najpoznatijih malih sela na ostrvu i zadržalo je svoj tradicionalni karakter. Podnožje planine Ipsarion je bogato vegetacijom i čini Vam se da selo leži u džungli. Ako želite na vrh Ipsariona, dobra je ideja početi uspon iz Potamie. Odavde kreće i put za selo Teologos. Potamia je idealna za sve koji trebaju mir i koji ne žele da ostanu ceo dan na plaži. Mnoge vlastelinske kuće sa svojim kamenim zidovima i drvenim balkonima stvaraju zanimljiv prizor a u selu postoje i dve lepe crkve čija se arhitektura razlikuje od ovih kuća.

Taverne, kafiće, hotele i sobe za iznajmljivanje ćete naći u selu iz koga kreću dve staze, jedna vodi do plaža ispod a druga, puna vegetacije, vodi u planinu.

Potamia je dom poznatog vajara Polignotosa Vagisa rođenog 1894. godine u čijem radu možete uživati u muzeju koji nosi njegovo ime i koji je podignut njemu u čast. Sadrži primere realistične i apstraktne umetnosti ovog modernog umetnika, emigranta sa Tasosa koji je postao vrlo značajan i poznat vajar u Sjedinjenim američkim državama. Njegov umetnički rad je danas prikazan u nekoliko američkih muzeja. Umro je u New Yorku, 11. marta 1965.

Ako ste na Tasosu u petak pre početka velikog posta, uživaćete u zabavi na ulicama u centru grada. Dobra muzika, razdragan narod, ukusno meso s roštilja i obilje lokalnog vina se nudi u tom posebnom trenutku, potpuno besplatno. U sledeću nedelju, u ranim poslepodnevnim satima, ne propustite seosku paradu kada je vino opet besplatno.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Golden-Beach
Plaža Golden beach (Hrisi Amudia, Skala Panagia)
Tasos-Panagia-6-T
Panagia i Skala Panagia (Golden Beach)
Tasos-Paradisos
Plaža Paradise (Paradisos, Rajska plaža)
Tasos-pecina-Drakotripa-T
Pećina Drakotripa (Drakotrypa, Zmajeva pećina)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)