www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Arilja-Perdika-Sivota-C

Plaža Arilja (Ariljas, Arilla, Skaloma)

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.3565832N 20.2882934E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža je peščana i idealna za malu decu

Plaža je peščana i idealna za malu decu

Plaža Arilja odnosno Ariljas (Αρίλλα, Αρίλλας) se nalazi između Sivote i Parge, odmah ispod tradicionalnog sela Perdika koje je na nekih 10-ak minuta i poznato je po tradicionalnim tavernama. Iako neki tvrde da je ispravan naziv ove plaže Skaloma, ipak je mnogo poznatija kao Arilja.

Od Sivote je udaljena 14, a od Parge oko 21 kilometar. Spuštate se sa glavne magistrale Sivota-Parga i u jednom trenutku ćete videti odvajanje levo za plaže Karavostasi i Stavrolimenas, a vi idete desno za Arilju. Imate parking ispred restorana koji je na putu (30-40 metara od plaže) i još jedan ispred taverne koja je na samoj plaži. Takođe, možete se parkirati i duž puta koji vodi ka marini na levom kraju plaže ili duž puta koji ide iza plaže. Dakle, kada se spuštate, možete da birate na koji ćete deo plaže da idete. Levi deo, prema marini je prazniji, mirniji i tu možete da spustite svoj peškir. Središnji deo, na kome je taverna ima veću gužvu, dok je kranji desni opet miran.

Plaža je dugačka čitavih 700 metara, ali je veoma uska. Skroz je peščana (taman pesak), voda je veoma plitka i čista, pa se plaža preporučuje porodicama sa malom decom, mada se do samog peska sa puta spuštate stepenicama (ima ih svega desetak).

Deo plaže je pod ležaljkama i suncobranima dok je deo prazan

Deo plaže je pod ležaljkama i suncobranima dok je deo prazan

Okružena je živopisnim pejzažom, a duž same plaže ima niskog rastinja. Pomenuta taverna koja je na samoj obali je u lepoj hladovini. Inače, prirodnog hlada ima na krajevima plaže mada se može pronaći i u središnjem delu, tamo gde je drveće nešto više. Naravno, s obzirom da je plaža okrenuta ka zapadu, u popodnevnim satima nema hlada, ali zato ovde možete da ostanete duže nego na nekim drugim plažama.

Na plaži postoje ležaljke i suncobrani, uglavnom u središnjem delu, ispred taverne. U okolini ima nekoliko smeštajnih objekata. Ko želi, u marini može da iznajmi čamac i da poseti obližnje, izolovane i kolima nedostupne plaže. Jedna od njih, Stelesi, mala i šljunkovita sa mnoštvom interesantnih stena u vodi, nalazi se desno od plaže Arilja.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)