www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Artolitia-C

Plaža Artolitia (Artolithia, Riza)

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Kamp Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.1137712N 20.6093431E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Artolitia (Αρτολίθια) se nalazi između parge i Preveze od koje je udaljena oko 28 kilometara. Postoje dva načina da dođete do plaže. Možete da se spustite odmah do zapadne obale poluostrva i da vozite prema naselju Mitikas pa dalje duž istoimene plaže na koju se nastavlja Monoliti, naselje i plaža Kanali, selo Kastrosikja i dolazite do sela Riza ili da krenete glavnim putem ka Arti i Janjini pa da se posle antičkog grada Nikopolis isključite levo prema obali. Kad dođete do šume i mora, levo je plaža Mitikas, a desno plaže Monoliti, Kanali (idite kroz naselje, a ne duž plaže) i sve već pomenuto. Kako god, sa glavnog puta ne idete u selo Riza već skrećete levo i dalje pratite put prema obali. Na prvoj velikoj raskrsnici skrenite levo kako ne biste otišli do naselja Ligia.

Neverovatne stenovite formacije su glavno obeležje plaže Artolitia

Neverovatne stenovite formacije su glavno obeležje plaže Artolitia

Plaža je uglavnom peščana (krupniji pesak) mada ima i šljunkovitih delova. Ono po čemu je prepoznatljiva su svakako velike stene koje leže u moru, veoma blizu obale. Ima ih dosta i predstavljaju pravu atrakciju. Omladina skače sa njih što nije baš preporučljivo.

Na plaži nema ležaljki i suncobrana niti bilo kakvih ugostiteljskih objekata, mada je malo uzbrdo jedna taverna. Za svaki slučaj ponesite vodu i nešto za pregristi. To je i razlog zašto gužve nema nikad kao i činjenica da je plaža veoma dugačka. Najviše kupača je u delu preko puta stena odnosno kod peščanog spruda koji na neki način deli plažu na dva dela. Okružena je zelenilom mada na samoj obali nema prirodnog hlada pa ne zaboravite da ponesete svoj suncobran. Kola možete da parkirate bukvalno uz pesak.

Nastavak plaže Artolitia odnosno severno (desno kad gledate prema moru) od nje je poznat kao plaža Riza po istoimenom selu koje je malo ka unutrašnjosti. I ova plaža je uglavnom neorganizovana, ali na desnom kraju postoje dva uređena kampa (Acrogiali i Corali) sa restoranom, mini marketom i barom. Takođe, osim klasičnih mesta za šatore i prikolice, u kampovima postoji mogućnost iznajmljivanja studija ili apartmana. U tom delu gde su dva pomenuta kampa plaža Riza je najlepša.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)