www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Piso-Krioneri-Parga-C

Plaža Piso Krioneri

GPS: 39.2822475N 20.4069918E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Piso Krioneri (Πίσω Κρυονέρι) je mala šljunkovita plaža sa relativno dubokom vodom, okružena prelepim zelenilom koje daje moru neverovatnu boju. Nalazi se na kraju mesta, ali svega nekoliko minuta hoda od centra Parge, odmah iza glavne gradske plaže Krioneri (piso na grčkom znači “iza”) od koje je odvojena brdom Agios Atanasios na kome se nalazi istoimena crkva i koje je štiti od vetrova.

Piso Krioneri je manja od dve gradske plaže u Pargi

Piso Krioneri je manja od dve gradske plaže u Pargi

I pored blizine centra naselja, nema prevelike buke. Možete doći pešaka, ako ste odseli u samom letovalištu ili kolima odnosno motorom, ako dolazite u Pargu kao “gost” ili sa plaže Valtos. Pronaći parking je gotovo nemoguće u sezoni, mada ima jedan koji se plaća. Prođite ulicom koja ide duž plaže Krioneri i vodi ka Piso Krioneri (plaža vam je sve vreme sa desne strane) i ubrzo ćete videti skretanje levo za parking. Ulazite u uličicu i posle 20-ak metara sa leve strane imate veliki parking koji se, kao što je već rečeno, plaća.

Desno od plaže je stena Kremidas (u prevodu “crni luk”), a iza nje Skordas (u prevodu “beli luk”). Manja je od plaže Krioneri, ima dosta ljudi, ali gužva nikad nije prevelika. Na levom kraju ima dosta stena i svaka ima naziv (po obliku odnosno po onome na šta podseća) što čini mesto dobrim za ljubitelje snorklinga. Iza njih se krije nekoliko manjih pećina i skrivenih neorganizovanih plažica.

Plaža Piso Krioneri

Plaža Piso Krioneri

Preko puta, malo desno prema centru grada, nalazi se prelepo i veličanstveno ostrvce Panagia (Bogorodica) do koga se može otplivati ili preći pedalinom sa susedne plaže Krioneri. Nazvano je po istoimenoj beloj crkvici koja predstavlja jedno od glavnih obeležja grada i iznad koje je malo uzvišenje odakle možete da napravite najlepše fotke ovog živopisnog mesta. Osim ove, na ostrvcetu postoji još jedna crkva (Agios Nikolaos) pored koje se krije plažica Amopuli (Amopulis). Na južnom kraju ostrva se mogu videti ruševine starog venecijanskog utvrđenja. Iznad same plaži Piso Krioneri se nalazi crkva Agios Atanasios, na pomenutom brdašcetu.

I pored činjenice da je manja (dugačka je nepunih 100 i široka između 30 i 50 metara) i manje popularna od glavne gradske plaže, dobro je organizovana i ima dovoljno sadržaja. Na brdu iznad plaže, u hladu platana, postoji mali restoran, a tu je i tuš. U blizini ima dosta kafića i taverni, ali ih ima i na samoj plaži. Možete uzeti ležaljke i suncobrane (kao i na susednoj gradskoj plaži, plaćaju se bez obzira da li ste naručili piće), a najbliži supermarket je Carrefour Express.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)