www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Gata-Igumenica-C

Plaža Ekso Gata (Exo Gata)

Šljunkovita plaža Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.4758313N 20.2340323E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Ekso Gata (Έξω Γάτα) ili samo Gata je prva plaža na koju nailazite kada iz Igumenice krenete prema Sivoti. Od Igumenice je udaljena nekih 5 kilometara i isto toliko od naselja Plataria. Krije se bukvalno ispod same magistrale i vidi se sa puta na kome ima nekoliko dobrih mesta za fotkanje. Pre kampa Kalami i jedne velike krivine ćete videti tablu i putokaz za plažu. Tu se odvajate na makadam (tucanik) kojim se lagano spuštate ka obali i parkingu. Nešto se priča da će ovaj put da asfaltiraju pa će prilaz plaži biti još lakši.

Na plaži Gata vas čeka obilje prirodnog hlada

Na plaži Gata vas čeka obilje prirodnog hlada

Gata je prva plaža na koju nailazite kada iz Igumenice krenete prema Sivoti.

Ova mala prelepa i prilično uska uvala se sastoji u stvari od dve plažice, veće i manje, potpuno netaknute. Okružena je zelenilom i liticama koje je čine jednom od najslikovitijih u celom ovom području. Obe plaže su šljunkovite (krupan beli šljunak) pa je i voda kristalno čista i prozirna. Od sadržaja na glavnoj, većoj plaži, dugačkoj oko 80 metara, na raspolaganju su vam kantina u kojoj se možete okrepiti kao i ležaljke i suncobrani. Ono što je veliki plus je obilje prirodnog hlada na samoj plaži. Zbog ovoga ima mnogo stolova i malo ležaljki i suncobrana. Pa stolovi zauzimaju manje mesta, mora čovek nešto da zaradi :). Desno od ove velike, iza stena, a pod liticom, krije se manja plaža, dugačka svega tridesetak metara, potpuno netaknuta i bez sadržaja. Pravi je izbor za one koji žele da se potpuno osame, daleko od ljudi, mada je zela Gata mirna i posećuje je dovoljan, ali ne i preteran broj kupača.

Ranije je postojala inicijativa da se ovaj pojas proda jednoj naftnoj kompaniji, ali se za sada, na svu sreću, odustalo od toga. Čak je i pomenuti put urađen relativno skoro što pokazuje da se ozbiljno računa na razvoj turizma u ovom delu Epira.

Ko bude želeo malo da promeni, može da se vrati kolima na glavni put i da krene desno prema mestu Plataria nekih 700 metara do odvajanja za gore pomenuti kamp Kalami ispred koga leži istoimena mala, šljunkovita (sitan šljunak) plaža. Sa glavne magistrale se spustite asfaltnim putem nekih 200 metara do parkinga. U kampu postoji bar, restoran i mini market.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)