www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Agios Sostis - C

Plaža Agios Sostis

Peščana plaža Šljunkovita plaža Stenovita plaža Nema gužve Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške Plaža dostupna brodom

GPS: 39.285262N 20.3543508E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža je nazvana po crkvici koja se krije između dve stene i nalazi se desno od nje

Plaža je nazvana po crkvici koja se krije između dve stene i nalazi se desno od nje

Agios Sostis (Άγιος Σώστης) se nalazi svega kilometar južno od plaže Sarakino i oko 7 km od Parge. Za razliku od većine plaža u ovoj oblasti, ova je izolovana, prirodna i na njoj nećete pronaći tipične turističke sadržaje poput restorana, kafića i sportova na vodi. Ovde ćete se u pravom smislu sresti sa netaknutom prirodom. Zato je mnogi i vole jer je dobro mesto da se malo promeni ambijent, posebno oni koji ne vole velike gužve i mnogo ljudi, ali ne zaboravite da ponesete vodu i nešto za pojesti ako planirate da ostanete duže.

Do plaže se najlakše stiže brodićem iz Parge (vožnja traje 20-ak minuta) jer je put veoma loš.

Plaža je kombinacija peska i sitnog šljunka (mada ima i krupnog na pojedinim mestima), a voda sjajna za kupanje i snorkling. Ulazak u vodu je jednostavan jer je dno prekriveno sitnim šljunkom. Plaža je okružena velikim stenama koje joj daju posebnu čar. Veoma je mala, dugačka nekih 50-ak i široka svega 15-20 metara. S obzirom na morfologiju terena oko plaže, njenu izolovanost i odsustvo bilo kakvih sadržaja i turističkih objekata, nikad nema više od par ljudi osim kada na pola sata pristane brodić iz Parge sa koga iskoči 50-100 ljudi.

Agios Sostis je prelepa izolovana uvalica

Agios Sostis je prelepa izolovana uvalica

Do plaže se najlakše stiže pomenutim brodićem iz Parge (vožnja traje 20-ak minuta) jer je put veoma loš. Druga varijanta je džip i vožnja uskim zemljanim putevima (samo na pojedinim delovima ima asfalta), ali obavezno ponesite mapu i kompas… Možete i običnim kolima, ali nije baš preporučljivo. Vozite do sela Antusa, tu imate markete i kafiće i dalje…nek je sa srećom. Imate oko 3,5 km i pošto nema nikakvih putokaza, ako usput sretnete bilo koga, ljudsko biće, životinju (kozu, magarca), bilo kakvo živo biće, pitajte kuda da idete, inače ćete se izgubiti. Mnogi se odluče da ovaj put pređu pešice jer je predeo idealan za šetnju. Od plaže Valtos ima nepunih 5 km. Najlakša varijanta je taksi čamac ili neko plovilo iz Parge.

Ne zaboravite da posetite crkvu Agios Sostis koja je izgrađena između dve stene i do koje vodi staza. Nalazi se desno od plaže (ako gledate prema moru). Ako želite malo da otplivate na levo, doći ćete do još jedne prelepe, izolovane plaže, Spartila, do koje takođe vodi onaj isti loš put kojim ste došli (ako ste išli kolima) do uvale Agios Sostis.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)