www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-mermerna-plaza-saliara-14-C

Plaža Saliara (Mermerna plaža)

Šljunkovita plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.7504918781876N  24.747814536094666E

Mermerna je jedna od najlepših plaža na Tasosu

Mermerna je jedna od najlepših plaža na Tasosu

Saliara (Σαλιάρα, poznata i kao Mermerna plaža odnosno Μαρμαράδικα) je skrivena plaža do koje vodi široki prašnjavi put. Jedna je od najlepših na Tasosu mada se mnogima ne sviđa jer gužva zna da bude nepodnošljiva (plaža je dugačka manje od 100 metara i do pre par godina je za većinu turista bila potpuno nepoznata dok je danas jedna od najpopularnijih na ostrvu). Od Limenasa je udaljena manje od 6 km.

Od rampe za ulaz u kompleks Makriamos krenite desno, zemljanim putem koji nije toliko loš i odatle imate oko 4,5 km. Pazite samo da ne skrenete na nekom od ranijih isključenja (ima ih nekoliko između Makriamosa i Saliare). Znaćete da ste na pravom putu jer je sve lošiji kako se približavate. Sama plaža je od belih mermernih kamenčića koji u kombinaciji sa neverovatnom bojom vode čine da pomislite da ste na nekom tropskom mestu. Boja vode je zaista među najlepšim koje smo videli u celoj Grčkoj. Kada na sve ovo dodamo još i zelenilo koje okružuje plažu dobijamo stvarno rajsko mesto. Još jednom, da ne bude zabune, plaža je nekada bila pravi mali raj dok je danas potpuno komercijalna i oni koji ne podnose gužve i ovaj vid turizma i plaža treba da se klone ovog mesta bez obzira na nespornu lepotu.

Saliara je jedna od najlepših plaža na Tasosu. Skrivena je i nalazi se blizu nadaleko poznate plaže Makriamos.

Kao i svako lepo mesto, veoma je popularno i komercijalizovano pa gužve kao što rekosmo mogu da budu nesnošljive. Prva Vas čeka kad budete tražili mesto na parkingu koji je inače poveliki a druga kad probate da spustite peškir. Sve naravno zavisi od sezone i doba dana kada dolazite.

Beli šljunak, tirkizno more i zelenilo oko plaže...RAJ!

Beli šljunak, tirkizno more i zelenilo oko plaže…RAJ!

Na samoj plaži postoje ležaljke, suncobrani i bar u kome možete nešto da poručite i dobijate besplatno pomenuta plažna pomagala. Ako ne želite, jednostavno bacite peškir gde Vam volja. Najbliži smeštajni kapaciteti su na oko 4 km (Makriamos). Dubina vode se postepeno povećava pa je ok i za ljude s malom decom. Držite se leve strane plaže pošto su tu kamenčići lepši i obliji dok je na drugim rizla koja je malo oštrija.

Na plaži postoje ležaljke, suncobrani i bar. Kada na sve ovo dodamo samu lepotu mesta postaje jasno zašto su gužve ogromne.

Nedaleko od Saliare postoji još jedna lepa uvalica za kupanje do koje se može doći kolima ili pešaka (udaljena je oko 600 metara, samo nastavite istim “belim” putem uz more koje Vam je sve vreme sa leve strane). Na njoj nikada nema gužve jer svi idu namenski na Mermernu plažu. Umesto da skrenete na nju, produžite još malo napred i skrenite levo. Na plaži nema nikakvih sadržaja i po lepoti ne može da se meri sa Mermernom, ali imajte je u vidu ako gužva na ovoj bude ogromna!

Ako ne skrenete na ovu plažu već produžite još oko kilometar i 200 metara (samo se ne odvajajte od mora), stižete do “raskrsnice” na kojoj skrećete ulevo i zemljanim putem se spuštate još oko 400 metara do plaže Vati na kojoj takođe nema ni gužve niti bilo kakvih sadržaja, a koja je kao i prethodne dve prelepa. Dobro procenite da li Vam je auto prenizak za ovakav put ili je bolje da ga ostavite malo dalje i spustite se pešaka do obale. Sve u svemu, od parkinga ispred Mermerne plaže imate nešto jače od 2 km.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Makriamos
Plaža Makriamos (Makryammos)
Tasos-Plaza-Vati-3-T
Plaža Vati (Vathi)
Tasos-Limenas
Limenas (Grad Tasos)
Tasos-Akropolj-14-T
Akropolj Tasosa

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)