www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Aliki

Plaža Aliki (Alyki)

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom Plaža dostupna samo peške

GPS: 40.60484638500932N  24.740910530090332E

Tasos-Aliki

Na poluostrvu Aliki postoje dve plaže

Aliki (Αλυκή) je vrlo malo selo i jedno od najlepših mesta na Tasosu. Nalazi se na jugoistočnoj obali ostrva, 31,5 km od Limenasa i 45 km od luke Skala Prinos. Krase ga dva zaliva podeljena kopnom koje ulazi duboko u more. U svakom se krije mala plaža i s godinama je područje pretvoreno u aktivno turističko naselje i popularnu stanicu za brodove koji voze ture oko ostrva. Samo mesto je malo i slikovito, skriveno u zelenoj uvali. Beli pesak, čista voda i turistički sadržaji privlače mnogo posetilaca kao i borovina, maslinjaci i stari kamenolom.

Aliki dakle ima 2 plaže koje se pružaju duž uskog šumovitog rta koji ih razdvaja. Okrenute su leđima jedna prema drugoj. Parking se nalazi visoko iznad obe i odatle Vas čeka putovanje na dole strmim putem. Verujte da se isplati. Osim kolima i izletničkim brodom, do plaže možete doći i lokalnim busom.

Tasos-Aliki

Zapadna plaža je peščana, lepša i sa većom gužvom nego istočna

U zapadnom zalivu se nalazi mirnija, peščana plaža dok je u istočnom šljunkovita na kojoj su često talasi. Ova lepša, peščana, ima smaragdnu (boja je neverovatna) vodu te nekoliko malih taverni u hladovini, tik iza leđa plaže. Smatra se jednom od tri najlepše plaže na Tasosu. Voda je plitka i pogodna za porodice sa decom ali plićak ne ide u nedogled kao na primer na Golden beachu pa se možete kupati ko ljudi. Pesak je sitan, kako na obali tako i u vodi. Očekujte gužve tokom cele sezone (naročito vikendima) jer je plaža zaista dobra i veoma popularna a nije mnogo velika (dugačka je nepunih 150 metara). Organizovana je, ima mnoštvo ležaljki i suncobrana (besplatni su, uslovno rečeno…popijte piće i ne morate da platite), restorana i bar na desnom kraju plaže. E taj bar drži naša devojka i ležaljke i suncobrani su besplatni (morate malo ranije da dođete jer se razgrabe vrlo brzo).

Na poluostrvu Aliki postoje dve plaže. U zapadnom zalivu se nalazi mirnija, peščana i lepša od ove dve, dok je u istočnom šljunkovita na kojoj su često talasi (poznata je i kao Kionia).

Ako više volite stene naći ćete ih malo dalje odatle a ako tražite hlad ima ga na levoj strani plaže odakle kreće uzan put koji vodi oko rta do istočne Aliki plaže poznate i pod nazivom Kionia. Na putu do nje ćete videti crkvicu u steni a sam rt koji deli ove dve plaže je nekada davno bio kamenolom iz kog se vadio mermer ali o tome ćemo malo kasnije kao i o malom arheološkom lokalitetu. Postoji još jedna staza koja spaja ove dve plaže i nalazi se neposredno iza restorana na peščanoj plaži. Istočna plaža je manja i kamenitija ali sa daleko manje gužve. Kada je  vetrovito, prelepi talasi prodiru kroz uski ulaz u zaliv i lupaju o kamenu obalu. Okružena je stenama i ostacima antičkog naselja. Ležaljke i suncobrane možete koristiti bez da platite ako popijete piće ili klopate u nekom od restorana. Ako ste sa decom onda batalite pomenute stazice i putiće preko rta već ostanite na onoj prvoj, peščanoj plaži pošto na ovoj drugoj nema peska već samo oštrog i klizavog kamenja.

Ako ne skrenete na poluostrvo odnosno na plaže Aliki i Kionia već produžite nekih 300-400 metara, doći ćete iznad još jedne uvale, male i divlje.

Tasos-Aliki

Aliki je veoma značajan arheološki lokalitet

Kopno koje razdvaja dva zaliva je takođe poznato i pod imenom “sveta stena Tasosa”. Uvala na jugu se takođe naziva kada (u žargonu) jer oblik zaliva podseća jako mnogo na kadu. Ostaci hrama i zgrada, kao i svetilište iz 7. veka pre Hrista pokazuju da je Aliki u antičko doba imao puno stanovnika. Svetilište je bez prekida korišćeno sve do početka hrišćanske ere. 49. godine nove ere.

Hrišćanstvo je došlo na Tasos kada je Apostol Pavle putovao iz Troje u Maloj Aziji u Kavalu. Ranohrišćani su kasnije izgradili dve bazilike korišćenjem materijala sa svetilišta.

Aliki je veoma značajan arheološki lokalitet koji je danas ipak poznatiji po fenomenalnoj plaži. Od 6. veka se ovde vadio mermer koji se prevozio do svih mediteranskih luka. Na kraju poluostrva se još uvek mogu naći drevni kamenolomi korišćeni u vreme Rimljana.

U 5. i 6. veku je postojao oltar podignut na pomenutom kopnu između dva zaliva u čast bogova. Danas samo ruine podsećaju koliko su bila veličanstvena ova drevna mesta nekada davno. Godine 1896. je Tom Bent tokom iskopavanja otkrio vrlo dobro sačuvan Kuros koji se može videti i danas u muzeju u Konstantinopolju. Od 6. veka se u Alikiju vadio mermer koji se prevozio do svih mediteranskih luka. Na kraju poluostrva se još uvek mogu naći drevni kamenolomi korišćeni u vreme Rimskog carstva. Ovde je mermer sečen i utovaran na brodove još od 6. veka pre Hrista pa sve do 6. veka posle Hrista. Danas se kameni blokovi još uvek mogu videti na dnu mora.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Plaza-Agios-Joanis-19-T
Plaža Agios Joanis-Tasos (Agios Ioannis, Babouras)
Tasos-Plaza-Kekes-22-TT
Plaža Kekes
Tasos-plaza-Timonia-7-T
Plaža Timonja (Timonia, Thimonia)
Tasos-manastir-arhangela-mihajla-47-T
Manastir Arhangela Mihaila

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)