www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Limenas

Limenas (Grad Tasos)

GPS: 40.78024490314566N  24.711872935295105E

Tasos-Limenas

Luka u Limenasu

Limenas (grad Tasos, Λιμένας) je glavni grad i glavna luka Tasosa u kome živi nešto više od 3.000 stanovnika (oprečni su podaci i cifra se kreće od 2-4 hiljade).  Smešten je na severnoj strani ostrva, u uvali između rtova Evreokastro i Pahi.  Okružen je slikovitim plažama i prelepom prirodom. Nazvan je Limenas da bi se ime razlikovalo od imena ostrva pa ga i dan danas stanovnici zovu tako. S porastom turizma mesto se sve češće zove Tasos i na skoro svim putokazima videćete samo ime Tasos.

Nalazi se na mestu starog grada Tasosa, zapadno od ruševina Limenasa koji postoji od 4. veka pre Hrista. Limenas se turistički ubrzano razvija, uglavnom zbog svog arheološkog bogatstva i prirodne lepote područja (ovo je jedno od retkih područja na ostrvu koje je ostalo netaknuto u velikim požarima iz 1985., 1989. i 1993. kada je izgorelo celo ostrvo). Mrlja koja kvari ove prirodne lepote područja su kamenolomi iz kojih se transportuje mermer poznat širom sveta.

Tasos-Limenas

Grad i okolina su bogati arheološkim nalazištima

Limenas predstavlja administrativni i komercijalni centar ostrva, sa obiljem hotela, restorana, trgovina, banaka, kafića, taverni i klubova, a tu su i policijska stanica, pošta i autobuska stanica. Ima dosta supermarketa, internet kafea i rent a kar agencija.

Nije za one koji žele kvalitetan smeštaj na samoj plaži, bez prometnih ulica, saobraćaja i buke. Većina smeštaja u Limenasu je uglavnom na obodu grada.

U centru grada se nalaze stara i nova luka koja povezuje ostrvo brodom s Kavalom i Keramotijem. Današnja mala luka ili stara luka u gradu je bila vojna luka antičkog grada. Bila je zaštićena dvema utvrđenim kulama i mermernim zidom. Iz luke vodi kameni put do centra Agore. Bila je to zatvorena luka i ulazak je bio zabranjen bilo kom brodu koji je težio manje od 100 tona. Trgovačka luka je smeštena u neposrednoj blizini Evreokastra i bila je korišćena u komercijalne svrhe. U moru je deo lukobrana na čijem vrhu je bila obrambena kula. Obe luke antičkog Tasosa su se nekada nalazile izvan gradskih zidina, možda iz bezbednosnih razloga.

Tasos-Limenas

Limenas

Limenas ima moderan i stari deo. Stara četvrt (zabranjena za saobraćaj) je najlepši deo grada, predstavlja značajan arheološki deo sa vrlo zanimljivim muzejom u kom se čuvaju iskopine od 7. veka pre Hrista i raznim ruševinama raspršenim svuda okolo.

U Arheološkom muzeju u gradu su izložene skulpture, keramika, novac i lonci iskopani po celom ostrvu. Mnogi potiču iz antičkog naselja Aliki. Stara četvrt počinje od slikovite stare luke pune ribarskih brodica i šetališta duž koga su načičkane taverne. U pozadini su uličice modernog dela grada – pune barova, klubova, taverni, prodavnica suvenira i tradicionalnih proizvoda (meda, maslina…), zlatara, agencija, pekara… Levo od Arheološkog muzeja je ulaz u Agoru a u blizini je i stara crkva Sv. Nikole, izgrađena 835. godine na ostacima antičkih građevina dok je otprilike na sredini pristaništa manastir Vatopediu, dvospratna zgrada iz 19. veka, poznata i pod imenom Kalogeriko i predstavlja pravi simbol Limenasa.

Tasos-Limenas

Crkva u Limenasu

Od stare luke vodi kameni put do antičkog amfiteatra, na severnoj strani grada. Izgrađen je u petom veku pre Hrista na padina brda, odakle se pruža fantastičan panoramski pogled na more. Unutra staje 2.000 – 3.000 gledalaca. Lisistrat koji je vodio gradnju u trećem veku pre Hrista, posvetio je proscenium Dionisu, bogu vina, vegetacije i pozorišta između ostalog. Još u prvom veku Nove ere Rimljani su izmenili pozorište i koristili ga za gladijatorska takmičenja. Samo je proscenium ostao na mestu a metopes prikazuje omiljena božanstva. Danas se ovde, kao u antičko doba, svakog leta u okviru festivala Tasos igraju drevne tragedije dok razne muzičke grupe i izvođači održavaju koncerte.

Od antičkog amfiteatra vodi neasfaltiran put koji prolazi duž srušenih zidova do Akropolja, na prvom u nizu od tri brda čiji vrhovi čine neku vrstu visoravni, na 137 metara nadmorske visine. Bio je zaštićen debelim mermernim zidovima. Na tom mestu je bilo svetilište Apolona Pitijskog koje je takođe služilo kao riznica u kojoj se čuvalo bogatstvo grada te hram posvećen Atini i relikvije Rimskog puta. Na vrhu drugog brda, posle kula akropolja možete se diviti impresivnim ostacima temelja Atininog hrama. Sve što je ostalo do danas je deo temelja.

Tasos-Limenas

Grad je pun taverni i restorana

Dok se spuštate duž jugozapadne strane zida prolazite kroz Silenova vrata, Herkulova vrata (na istočnoj periferiji starog grada, u dolini medveda) i Dionisova vrata a još dalje kroz Zevsova i Herina vrata. Herkul je na svojim vratima visokim 7 metara prikazan kao strelac. Silenova vrata se nalaze na sastavu puteva za selo Panagia i plažu Makriamos. U blizini su ruševine susednog sela Silen. Izgrađena su u jonskom stilu, dva metra u visinu, opisuju Silena s gustom bradom i konjskim repom, golog, sa samo parom visokih čizama.

U samom gradu drevne ruševine još uvek stoje između trgovina i kuća i ima nekoliko značajnih arheoloških nalazišta. Najveći arheološki lokalitet se nalazi u stražnjem delu stare luke. U sredini stare Agore (trgovački centar) je bio sud okružen kolonadama koje su ukrašene kipovima i oltarima. Agora se, dakle, nalazila u severoistočnom delu današnjeg grada, u blizini luke i pored muzeja. Otkrivena je u iskopavanjima sprovedenim između 1948. i 1955. Pravougaonog je oblika, sa tri strane okružena trgovinama i skladištima. Na severoistočnoj strani su stajale upravne zgrade. Izgradnja Agore započela je u četvrtom veku pre Hrista, a dovršena je u fazama do drugog veka pre nove ere. Bila je srce grada, njegovo kulturno i trgovačko središte i mesto na kome su se meštani i ljudi sa strane sastajali i sklapali poslove, družili se i zabavljali. Tu su i ostaci svetilišta Teagenesa i Zevsa.

Tasos-Limenas

Jedan od mnogobrojnih kafića u Limenasu

Druga zgrada u ovom području je svetilište Artemide ili Artemision. U rimsko doba je dodat monumentalni ulaz. Severno je svetilište Dionisa koje datira iz četvrtog veka pre Hrista a severozapadno od svetilišta pomenuti antički teatar. Uska ulica dovodi Vas do svetilišta Posejdona iz četvrtog veka pre nove ere s kružnim zidom koji okružuje oktar u obliku slova U. Današnji ulaz u antičku Agoru je na trgu pored muzeja. Antički konzervatorijum (Odeon) je mesto gde su se održavale muzičke predstave i zgrada verovatno potiče iz 2. veka. Herkulovo, Dionisovo i Posejdonovo svetilište su tri najvažnija sveta mesta na Tasosu.

Ako krenete u obilazak grada sa severa, prvo što ćete videti su zidine dužine 4 kilometra. Južno od zida su ostaci svetilišta Pana s reljefnim prikazima boga, dve koze i satirom. Svetilište Pana je u stvari izdubljena veštačka pećina na trećem i najvišem brdu. Spomenik donor se nalazi odmah ispod pozorišta. Skulpture i arhitektonski delovi se čuvaju u muzeju. Hram Posejdona je vrlo blizu mora i bio je posebno poštovan. Ako imate vremena obiđite i Karakalosov luk s odgovarajućim zavetnim natpisom. Područje Evreokastro je bilo smešteno na severoistočnom kraju komercijalne luke antičkog Tasosa. Na malenoj steni je stajalo svetilište koje je sagrađena u petom veku pre Hrista. Kasnije je na istom mestu sagrađena ranohrišćanska bazilika korišćenjem materijala sa svetilišta. Danas ovde stoji slikovita kapela posvećena svecima i apostolima. Tu su i ostaci antičkih građevina, a ispod skrivena plažica i kafić.

Tasos-Limenas

Limenas

Centar svih dešavanja je centralni trg koji se otvara široko ispred luke i gde je uvek saobraćajni haos pošto tu pristaju svi trajekti iz Keramotija (5,6 n.m.) i Kavale (16 n.m.).

Ovde se nalazi klasična dvospratna zgrada Gradske kuće. Na centralnom trgu leže ostaci starohrišćanske bazilike a u blizini su i ostaci mozaika iz 2. veka. Velika bazilika sa tri kupole je verovatno izgrađena oko 6. veka na ruševinama drevnog rimskog naselja u skladu s arhitektonskim obrascem bazilika u Konstantinopolju.

U gradu postoje mermerni ostaci i spomenici koji svedoče o slavnoj prošlosti ostrva koje se obogatilo vađenjem mermera.

Tasos-Limenas

Plaža u Limenasu

Grad je okružen brežuljcima i planinama pokrivenim borovom šumom i maslinjacima a dosta parkova (u nekima postoje i sadržaji za najmlađe) ćete pronaći i u samom Limenasu.

Limenas je dobra baza ako želite više sadržaja u večernjim satima i malo aktivniji noćni život. Za obilazak dobrih i kvalitetnih plaža Vam je potreban auto, a ako niste motorizovani, možete se kupati na nekima koje su u neposrednoj blizini grada (Tarsanas, Nisteri, Papalimani, Pahis, Makriamos, Saliara i Golden beach).

 

Gradska plaža (Limanaki) je smeštena istočno od stare luke i peščana je (pesak se dovlači kamionima). Ima vrlo blag pad i plitko more što je idealno za decu. Dugačka je i sa dosta turističkih sadržaja kao što su ležaljke, suncobrani i tuševi. Niz taverni, barova, kafića i restorana se načičkalo duž puta iza plaže dok na pojedinim mestima stabla tamarisa prave prirodni hlad. U blizini luke je plaža Vurnelis sa nekoliko restorana, supermarketa i prodavnica te velikim brojem hotela i vila za iznajmljivanje. U samom Limenasu se nalazi i plaža Agios Vasilios, desno od nove luke ako gledate sa trajekta kojim dolazite u grad.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Arheoloski-muzej-Tasosa-3-T
Arheološki muzej Tasosa
Tasos-Anticka-Agora-29-TT
Antička Agora-Tasos
Tasos-anticko-pozoriste-11-T
Antičko pozorište Tasos
Tasos-Makriamos
Plaža Makriamos (Makryammos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)