www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Astris

Astris (Astrida)

GPS: 40.589637N 24.65461E

Tasos-Astris

Selo Astris

Astris (Astrida, Αστρίς) je malo selo sa širokom peščanom plažom na južnoj obali Tasosa, 43 km jugozapadno od Limenasa i 33 km jugoistočno od Skale Prinos. Udaljeno je od Potosa samo nekoliko kilometara. Ime je dobilo po zvezdanom nebu (astra je zvezda na grčkom) pošto su nekada stanovnici sela Teologos silazili pešaka ili na magarcima i sakupljali letinu tokom zvezdanih noći.

Male kamene kuće koje liče na medenjake, sa krovovima od škriljaca i sa po dve sobe daju poseban živopisan motiv selu. Svaka kuća ima i mali vrt. Mali peščani put vodi ka glavnoj ulici. Kolibe su izgradili stanovnici Teologοsa. Ljudi koji su tamo živeli davno bavili su se uzgojem maslina. Danas možete iznajmiti male kuće i živeti kao Grci.

Astris je zaista prelepo selo podeljeno na dva dela, donji, sa glavnom ulicom i gornji sa malim starim kućama. Obratite pažnju ako dolazite iz Potosa jer je vrlo lako ne uočiti ulaz u gornji deo sela. Tada ćete morati da idete skroz kroz unutrašnjost.

Astris je prelepo selo podeljeno na dva dela, donji, sa glavnom ulicom i gornji sa malim starim kućama. Obratite pažnju ako dolazite iz Potosa jer je vrlo lako ne uočiti ulaz u gornji deo sela. Tada ćete morati da idete skroz kroz unutrašnjost.

Nasuprot Astrisu se nalazi malo nenaseljeno ostrvo “Astiriotiko”. Prema tradiciji, to je bilo ostrvo Sirena koje su po Homeru pevale i očaravale putnike.

Tasos-Astris

Plaža u selu Astris

Selo Astris ima najbolju klimu tokom cele godine i kako stanovnici tvrde, ima najviše svetla i veoma dobru pitku vodu. U ovom području možete pronaći nekoliko plaža od kojih su neke turistički organizovane, a druge ne, ali su sve veoma lepe: Sv.Vasilis, Baburi Amdela, Salonikios, Kalami i druge. Na početku sela je Astris, široka peščana plaža, vrlo strma i često sa ogromnim talasima. Tu su i jake podvodne struje koje je čine neprikladnom za decu a dodatni problem za mališane predstavlja i kamenje koje se u plićaku meša sa peskom. Organizovana je i možete da iznajmite ležaljke i suncobrane (besplatni su ako nešto pijete). Ljubitelji vodenih sportova imaju obilje mogućnosti za jet ski, ali buka može biti dosadna ljubiteljima prirode koji očekuju određeni stepen mira i tišine.

Ako ogladnite, na plaži postoji taverna u kojoj se spremaju odlična tradicionalna jela. Iznad plaže ih ima još nekoliko dok se jedna taverna nalazi na vrhu brda. Plaža u selu Astris ne spada u krem plaža na Tasosu, ali je skroz ok za one koji su smešteni u selu i nisu u fazonu da idu do drugih plaža.

Nedaleko je i plaža Psili Amos, mala uvala s dubokim plavozelenim morem iznad koje se nalazi brežuljak s maslinama koji upotpunjuje ovaj čaroban pogled. Postoje i podaci u starim knjigama da taj pesak ima lekovita svojstva (npr. za artritis). Plaža je dobro organizovana, ima ležaljke i suncobrane (uz doplatu), a ima i kafića i taverni koje su otvorene tokom turističke sezone.

Astris i dalje čuva tradicionalne vrednosti, ali istovremeno razvija svoju ponudu u skladu sa novim turističkim standardima. Okolno područje je od izuzetnog arheološkog značaja.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-plaza-Salonikios-9-T
Plaža Salonikios
Tasos-Aliki-Thassos
Arheološki lokalitet Aliki (Alyki)
Tasos-laguna-giola-jola-1-T
Jola (Giola)
Tasos-manastir-arhangela-mihajla-47-T
Manastir Arhangela Mihaila

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)