www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Prinos-Skala-Prinos

Prinos i Skala Prinos

GPS: 40.7412987797097N  24.57841157913208E    – Prinos
GPS: 40.758773519663464N  24.57716703414917E – Skala Prinos

Tasos-Prinos

Selo Prinos

Selo Prinos se nalazi 17 km  jugozapadno od Limenasa (grad Tasos) i postalo je poznato nakon što je pronađena nafta u blizini. Prinos je najveće selo u zapadnom delu Tasosa i ekonomski najjače. Gusto je naseljeno i predstavlja trgovački i kulturni centar ovog dela ostrva.

Područje nazvano Prinos obuhvata sela Prinos, Mikros i Megalos Prinos (Kazaviti) te drugu po značaju luku Tasosa, Skala Prinos. Prinos se nalazi u planinskom području dok je Skala Prinos na obali i odatle polazi trajekt i hidrogliser do Kavale i luke Nea Peramos (Elefteres). Luka je od Prinosa udaljena oko 2 km.

Skala Prinos je pored Limenasa najvažnija luka na Tasosu i trajektima je povezana sa Kavalom.

Puno ljudi prolazi tokom leta kroz mesto, uglavnom zbog luke. U selu Prinos postoje mnoge zanimljive prodavnice za turiste. Svakog ponedeljka ujutru je pijaca i to je nešto što ne bi trebalo propustiti. Možete videti trgovce u akciji, uglavnom na voću i povrću koji viču i prizivaju mušterije. Izbor proizvoda je veliki. U nekom od kafića uz tržnicu se možete odmoriti i napraviti predah. Takođe, u selu ćete pronaći fabriku koja proizvodi poznato biološko maslinovo ulje “Kardiofilo”, fabriku maslina i Udruženje proizvođača meda sa Tasosa.

Tasos-Skala-Prinos

Skala Prinos

U Prinosu je raskrsnica gde skrećete na put koji vodi do tradicionalnog sela Kazaviti (udaljeno oko 5 km). To je možda jedno od najslikovitijih malih mesta na Tasosu, izgrađeno na padinama zimzelenog brežuljka, sa lepim kućama s drvenim balkonima i kamenim zidovima. Tu ćete uživati u onome što je ostalo od starih imanja i crkava.

Skala Prinos je posle Limenasa najvažnija luka Tasosa. Malo je mesto, puno turističkih firmi u kojima rade meštani sela Prinos i ima sve što će Vam može zatrebati kao što su smeštaj, restorani, taverne, snack barovi, kafići, prodavnice, rent a car agencije, benzinske stanice i još mnogo toga dok se kamp nalazi u blizini, u oblasti Dasilio koja je udaljena oko kilometar i dobila je ime zbog dosta borovine („dasos“ je na grčkom šuma). U mestu postoji i zdravstveni centar. Ovde ćete naći autobuse za mnoga sela po ostrvu. Postoji linija za Rahoni i jedna za Limenas. Još jedna ide na jug Tasosa. Autobus pristiže u istom trenutku kad i brod i nastavlja dalje posle samo nekoliko minuta. Severozapadno od Skale Prinos je malo brodogradilište. Ekonomski, ovo je jedno od najvažnijih područja Tasosa zbog izgradnje naftnih platformi u okolini. Skala Prinos je okružena s nekoliko dugačkih peščanih plaža sa puno drveća i voda je obično mirna i čista.

Na obodu naselja se nalazi prilično zanimljiv Muzej maslina i maslinovog ulja posvećen, kako mu samo ime kaže, uzgoju masline i proizvodnji maslinovog ulja. U njemu ćete videti kako se odvija proces proizvodnje maslinovog ulja, izložbu fotografija i deo sa svim vrstama ulja (oko 40 od 130 različitih vrsta koje su danas poznate). Takođe, postoji i deo za projekcije kao i izložba proizvoda od maslina sa mogućnošću degustacije i kupovine svega što želite.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Kazaviti
Kazaviti (Megalos Prinos)
Tasos-Rahoni-Rachoni
Rahoni (Rachoni) i Agios Georgios
Tasos-Sotiros
Sotiras i Skala Sotiros
Tasos-plaza-Dasilio-Ilio-Mare-6-T
Plaža Dasilio (Dasillio, Dasilio Prinu, Ilio Mare)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)