www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-laguna-giola-jola-1-C

Jola (Giola)

GPS: 40.586426856860164N  24.678661823272705E

Jola je must visit destinacija na Tasosu

Jola je must visit destinacija na Tasosu

Jola (Γκιόλα) je prirodna laguna odnosno bazen isklesan u izrazito belim stenama. Voda je malo toplija nego u moru koje je okružuje, a boja neverovatna, svetlo ili tamnozelena. Dubina je nekoliko metara, ali se vidi dno. Bazen se prirodno puni iz mora ispod stena pa je voda u njemu slana, a budite oprezni sa ježevima jer ih ima dosta. Pogotovo pazite kad izlazite iz „bazena“.

Jola je prirodna laguna odnosno bazen isklesan u izrazito belim stenama. Voda je malo toplija nego u moru koje je okružuje, a boja neverovatna, svetlo ili tamnozelena.

U delu bliže moru stene oko lagune su sasvim niske, skoro u ravni sa njim te je tu moguće preći sa jednog dela na drugi. Ovde se voda preliva iz mora u bazen te budite oprezni. Pređite brzo, kad se more povuče, da Vas visoki talasi ne okupaju ili daleko bilo ne bace u more ili u lagunu. Nasuprot su stene mnogo više, otprilike 7-8 metara i sa njih mnogi skaču u bazen.

Po jednoj legendi, Jola je u stvari Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu. Po drugoj, Zevs je stvorio bazen kako bi se Afrodita kupala u njemu pa se Jola stoga naziva još i Afroditina suza.

Skakanje sa stena je jedan od razloga zašto se dolazi do ove prirodne lagune

Skakanje sa stena je jedan od razloga zašto se dolazi do ove prirodne lagune

Malo je cimanje doći do Jole, ali se svakako isplati jer predstavlja pravu atrakciju.

Jola se nalazi na desetak kilometara od Potosa, na južnoj obali Tasosa, nepunih 5 kilometara posle manastira Arhangela Mihajla kada dolazite iz pravca Limenasa istočnom obalom (na putu kojim se, na primer, sa plaže Aliki vraćate u Limenariju ili Potos). Skrenite sa magistrale na zemljani put kod oronulog zelenog znaka Sirines (ΣΕΙΡΗΝΕΣ) i dalje vozite kroz maslinjake do odvajanja puta ka plaži Kalami koja pripada hotelu Aeria (pravo, vidi se visoko na brdu i do njega vodi bezbroj stepenika) i ka Joli (levo, uzbrdo). Plaža pomenutog hotela je peščano-šljunkovito-stenovita i ima ležaljke i suncobrane za goste hotela. Na njoj nikada nema gužve jer se u ove krajeve ipak dolazi zbog Jole.

Dakle, idete levo, uzbrdo. Vozite koliko god možete, ali zaista budite oprezni jer put uopšte nije sjajan. Uzak je, strm i pun rupa. Parkirajte auto na kraju istog, kod kamene kućice okružene maslinama koja se nalazi na vrh brda. Odatle se spuštajte peške nekih desetak minuta utabanom stazom kroz kamenjar i žbunje do „bazena“ koji ne vidite niti čujete bilo kakve glasove dok mu ne priđete bukvalno na desetak metara. Na ovoj pešačkoj deonici samo pratite strelice i oznake na stenama koje će Vas odvesti do lagune.

Ponesite sa sobom sve potrepštine (vodu pod broj jedan) jer tamo nema ničega osim stena i predivne vode.

Ponesite sa sobom sve potrepštine (vodu pod broj jedan) jer tamo nema ničega. Nemojte da Vas ovaj opis i svo cimanje koje Vas očekuje odvrate od posete Joli jer je ovo zaista must visit mesto tokom boravka na Tasosu. Naravno, računajte da Vas u povratku čeka pentranje do mesta na kome ste ostavili auto… Osim toga, iako ima dovoljno mesta i stena da svi uživaju u sunčanju i kupanju, oni koji ne podnose gužve će se svakako osećati manje prijatno jer je Jola poslednjih godina, posle silnih pisanija po forumima i vodičima, postala zaista veoma popularno i poznato mesto te gužve znaju da budu poprilične. Još kad se jednog dana otvori i neko kafanče…eto turista u izobilju!

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-manastir-arhangela-mihajla-47-T
Manastir Arhangela Mihaila
Tasos-Aliki
Plaža Aliki (Alyki)
Tasos-plaza-Salonikios-9-T
Plaža Salonikios
Tasos-plaza-Livadi-17-T
Plaža Livadi

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)