www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-plaza-Limenaria

Plaža Limenaria (Limenarija)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.625543N  24.577331E

Tasos-LImenaria-Limenarija

Limenarija

Limenarija (Λιμενάρια) je prelepo letovalište koje se nalazi samo 37 km od grada Tasosa i  22 km od luke Skala Prinos. Drugi je po veličini grad na Tasosu i nalazi se na jugozapadnoj obali ostrva koja preko mora gleda prema impozantnoj planini Atos (Sveta Gora). Prema poslednjem popisu stanovništva, broj stanovnika Limenarije je gotovo isti broju koji živi u Limenasu, glavnom gradu Tasosa. Samo ime mesta je varijanta imena glavnog grada Limenas.

Limenarija ima dve pešačke zone. Levo od ulice koja se sa magistrale spušta prema moru je popločana ulica zatvorena za saobraćaj sa restoranima, buticima, prodavnicama suvenira, zlatarama, kafićima i restoranima dok je desno takođe šetalište ali je ovaj deo grada lepši jer ide neposredno uz more i idealan je za opuštanje.

Tasos-Limenaria-Limenarija

Gradić je prepun taverni i restorana

Značajan turistički razvoj naselja je započeo 80.-ih i 90.-ih.  Limenarija je postala vrlo popularna destinacija za odmor ali je zadržala puno od grčke tradicije. Idealno je mesto za one koji žele odmor jer nikada nije gužva za razliku od obližnjeg Potosa i to zahvaljujući činjenici da je plaža veoma dugačka (tačnije nekoliko maltene spojenih plaža) a kafići i restorani nisu koncentrisani na jednom mestu već su „razbacani“ duž cele obale.

Turisti mogu da uživaju u velikom broju taverni i restorana (duž šetališta kao i u samom gradu) gde se služe poznata jela ukusne grčke kuhinje, u obilju  kafića, barova, klasičnih turističkih prodavnica kao i prodavnica  suvenira i tradicionalnih slatkiša  ili u šetnji kroz selo gde mogu da posmatraju jednostavni život lokalaca. U samom gradu se nalaze i policija, banke, pošta, lekari, apoteke, internet kafei, mesare, pekare, ribarnice sa sveže ulovljenom ribom, dosta supermarketa, nekoliko rent a kar agencija…Jednom rečju, sve što Vam kao turisti može zatrebati i to po nižim cenama nego u obližnjem Potosu. Što se smeštaja tiče, na raspolaganju su Vam sobe i apartmani i to ispod magistrale, bliže moru, dok su iznad magistrale hoteli a iza njih mahom privatne kuće.

Limenarija je mirnija od Potosa i više je za porodice nego za mlade, cene su niže, ali ima lošiju plažu.

Tasos-Limenaria-Limenarija

Plaža u Limenariji

Ako ste odseli u Limenariji imate solidan izbor plaža, u zavisnosti od toga koliko ste spremni da se krećete. Mesto nije reprezentativno što se tiče ovog segmenta letovanja ali nije ni toliko loše. U centru grada pored luke je mala, delom peščana plaža sa parkingom u blizini kao i obilje restorana i kioska brze hrane. Sastoji iz dva dela koji su spojeni stazicama, peščanog,  sa blagim padom i kamenitog. Organizovana je, ima ležaljke i suncobrane (besplatno uz piće) i tuševe. Ništa posebno ali ok za prvu pomoć. Ako pođete malo ka zapadu doći ćete do duge peščane plaže koja se proteže u dužini od oko 2 km i nalazi se na zapadnom kraju dugačkog šetališta, malo izvan užeg centra grada. Ulaz u vodu je najvećim delom kamenit (pogotovo bliže gradu) i bez plićaka, ali nisu svi segmenti plaže istog kvaliteta pa malo procunjajte i nađite šta Vam odgovara pošto je plaža uglavnom peščana, ali ima i nešto šljunka tu i tamo. Opremljena je tuševima, ležaljkama i suncobranima koje ćete u većini kafića (ima ih mnogo) dobiti za dž ako poručite piće (a kako drugačije kad ste na plaži), centrima za vodene sportove, restoranima, kafićima i tavernama.

Još malo dalje na zapad, putem uz obalu, dolazite do jedne male, lepše plaže, sa čistim morem i finim peskom po imenu Tripiti. Dvadesetak minuta hoda od centra Limenarije je plaža Metalia, iza brda na kome je Palataki. Malo je cimanje doći do nje, tačnije treba se popeti na brdo pa se onda spustiti. Nije za ljude s decom zbog velikih klizavih ploča na ulazu u vodu. Idealna je za one koji žele mir i tišinu. Na manje od 3 km od Limenarije je priobalno mestašce Pefkari. Malo dalje na istok, još manje od kilometar od Pefkarija, nalazi se duga peščana plaža u mestu Potos. Potos ima lepšu plažu od Limenarije ali je samo mesto više za mlade i one željne provoda dok je Limenarija porodična varijanta i odredište za pravi odmor.

Limenarija je dobra baza za odmor jer je veoma blizu nekoliko kvalitetnih plaža i interesantnih starih sela.

Limenarija je odlična baza za obilazak ostrva jer se u blizini nalazi nekoliko dobrih plaža i interesantna sela Teologos i Maries (plaže Tripiti, Atspas, Roso Gremos, Pefkari, San Antonio, Notos, Psili Amos).

Tasos-LImenaria-Limenarija

Crkva u Limenariji

Sam grad ima vrlo zanimljivu istoriju i postao je značajan početkom 20. veka kada je nemačka kompanija Speidel počela ekploataciju minerala između 1905. i 1912. Rudnici su bili bogati kalaminom, rudom cinka koja je izvožena širom sveta. Iskopavanje je nastavljeno i 1925 od strane Vielle Montagne sve do 1930. Poslovne zgrade rudarske komanije Speidel izgrađene su na brežuljku uz obalu istočno od Limenarije. Objekat pod nazivom “Palataki” (mala palata), odlična arhitektonska konstrukcija, gleda na grad.  Kasnije je napušten ali je nedavno renoviran. Ispod njega se nalazi pećina i plaža rudnika  sa napuštenim rudnicima koji se mogu posetiti. Tu se nalazi i muzej folklora  kao i mali privatni muzej “Papageorgiu”.

Limenarija je postala značajno naselje početkom 20. veka kada je nemačka kompanija Speidel započela ekploataciju rudnika koji su bili bogati kalaminom, rudom cinka koja je izvožena širom sveta.

Uz rast rudarstva, pojavila se  i potreba za rešavanjem stambenih pitanja radnika . Broj stanovnika je rastao zbog više faktora. Jedan od njih je i činjenica da se veliki broj stanovnika srednjevekovnog planinskog sela Kastro preselio u Limenariju zbog posla ostavljajući selo pustim. Drugi značajan faktor je razmena stanovništva između Grčke i Turske 1923. koja je definisana  Lozanskim ugovorom. Mnoge grčke porodice iz Male Azije su prisilno napustile svoje domove i izbegle u Grčku donoseći  sa sobom drugačiju kulturu, ideje, kreativnost i život u novu zajednicu. Većina izbeglica se doselila u današnje selo Kalivia i tu izgradila svoje kolibe, po čemu je selo i dobilo ime (Kaliva na grčkom znači “koliba”). Kalivia je poznata po uskršnjem festivalu uz puno pesama i igre i sa Limenarijom čini jednu celinu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Metalia-5-T
Plaža Metalia
Tasos-Kastro
Kastro
Tasos-Teologos
Teologos (Theologos)
Tasos-muzej-folklora-Limenarija-15-T
Muzej folklora (Limenarija)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)