www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Rahoni-Rachoni

Rahoni (Rachoni) i Agios Georgios

GPS: 40.75660365053731N  24.6373450756073E  – Rahoni
GPS: 40.76293426906931N  24.6368086338043E  – Agios Georgios

Tasos-Rahoni-Rachoni

Crkva u selu Rahoni

Kada krenete zapadno od Limenasa prolazite jednim od najlepših delova obale Tasosa koji obuhvata plažu Agios Vasilios, sa platanima, peskom i malom kapelom Sv. Vasiliosa koja je izgrađena uz more, Nisteri, Glifadu, Papalimani i Pahi, s borovom šumom koja gotovo dodiruje talase i na kraju stižete u Skalu Rahoni koja predstavlja luku sela Rahoni. Imate ukupno oko 16 kilometara vožnje, dok Vas od Skale Prinos, ako se kojim slučajem tu iskrcate, čeka svega 7,5 kilometara.

Rahoni (Ραχώνι) je još jedno naselje prepuno zelenila, sa svim obeležjima sela na ostrvu Tasos. Postoje u stvari dva naselja, Rahoni i Agios Georgios (Άγιος Γεώργιος), oba mirna, tiha, slikovita i pogodna za one koji traže mir i odmor. Ovo potonje (Lokalci ga zovu Vuzas) je izgrađeno na samom planinskom vrhu kako bi bilo zaštićeno od napada gusara. Kasnije je napušteno a meštani su se preselili bliže moru, poljima i maslinjacima i osnovali novo mestašce istog imena sa sada samo šačicom stanovnika. Pored taverne koja radi samo leti postoji crkva Svetog Nikole koja je izgrađena u Romanskom stilu. Ovde život ide sporijim tempom i pored uobičajene turističke vreve a stanovnici su vrlo gostoljubivi. Na mestu izvornog sela se još uvek mogu videti ostaci crkve Agios Georgios do koje se stiže planinskom stazom.

Agios Georgios je idealno polazište za razne izlete kao na primer za staro selo Agios Georgios. Ovo je mirno područje, idealno ako želite da iskusite tradicionalni način života na selu  a opet dosta blizu obližnjim mestima Prinos i Limenas. U starom selu Agios Georgios je odrastao Mehmet (Muhamed) Ali, utemeljivač moderne egipatske države koga je odgajila grčka porodica.

Tasos-Rahoni-Rachoni

Taverna u selu

Na izlazu iz sela Rahoni, na veličanstvenom mestu, nalazi se crkvica Vaznesenja Bogorodice, izgrađena u 19. veku, u zaklonu velikog platana pored koga se nalazi izvor slatke vode. Crkva slavi 15. avgusta i tog dana, posle liturgije, počinje fešta na kojoj se služi tradicionalno jelo od mesa “klubani” (kurbani) koje se sprema u velikim šerpama sa testeninom ili pšenicom. Po legendi, kada se jedna slepa bugarka umivala vodom sa izvora i progledala na tom mestu je sagrađena crkvica.

Područje osim ova dva obuhvata i pomenuto naselje Skala Rahoni koju ova dva sela, udaljena od mora nešto manje od 5 km, koriste kao luku. Prvi stanovnici su se i naselili oko crkve. Tokom godina, selo Rahoni je zadržalo svoju autentičnost. Jedan od razloga je i što ga ne posećuje mnogo turista. U ovom mirnom mestu možete doživeti i upoznati grčki način života.

U selu ćete videti stabla masline za koja meštani tvrde da su stara preko 900 godina što ih zajedno sa onima u Prinosu čini najstarijim na Tasosu.

U Rahoniju ćete pronaći tradicionalne plemićke kuće, taverne i kafenia. Poznato je po proizvodnji maslinovog ulja, meda vrhunskog kvaliteta i slatkišima. Meštani tvrde da su maslinjaci u selu, zajedno sa onim u Prinosu, najstariji na ostrvu a mnoga stabla su pregurala 900 godina.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Prinos-Skala-Prinos
Prinos i Skala Prinos
Tasos-Kazaviti
Kazaviti (Megalos Prinos)
Tasos-plaza-Glifoneri-5-T
Plaža Glifoneri-Tasos (Glyfoneri)
Tasos-plaza-Pahis-9-T
Plaža Pahis (Pachis)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)