www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Kazaviti-Megalos-Prinos

Kazaviti (Megalos Prinos)

GPS: 40.724648803426604N  24.62364435195923E

Selo Kazaviti (Καζαβίτι) je u prošlosti bilo podeljeno na Mali i Veliki odnosno Mikro i Megalo Kazaviti. Nalazi se 23 km jugozapadno od Limenasa i 7,5 km jugoistočno od Skale Prinos. Selo Megalos Prinos koje je poznato i kao Kazaviti je udaljeno od Mikros Prinosa manje od kilometar i u prošlosti se zvalo Cigura (Cingura) i Papaz mahala. Selo je imalo vrlo dobar školski sistem u srećna vremena zbog čega je bilo cenjeno među okolnim selima.

Selo Kazaviti (Megalos Prinos) je u prošlosti bilo podeljeno na Mali i Veliki odnosno Mikro i Megalo Kazaviti. Na manje od kilometar se nalazi selo Mikros Prinos.

Tasos-Kazaviti

Kazaviti

Leži u dolini koja je okružena borovima i smrekama u podnožju Ipsariona. Pogled prema moru i svim uvalama je vrlo lep. Selo je bilo toliko skriveno da ga pirati nikada nisu otkrili i opljačkali pa je stanovništvo bilo bezbedno. Poslednjih nekoliko godina se i razvija teorija da je ovo naselje verovatno nastalo na početku 17. veka kada su brutalnost i učestalost  piratskih napada naterali stanovništvo da se preseli u unutrašnjost.

Danas samo stare kuće podsećaju na zlatan period Megalos Prinosa. Osim malog broja ljudi, većina stanovnika je otišla u Prinos. U centru mesta se nalazi nekoliko taverni u kojima je klopa odlična a čuvene su po tome što se ovde može pojesti vrhunska jagnjetina ispod sača. Poslednjih godina mnoge taverne i restorani su otvoreni tokom cele godine.

Kazaviti je verovatno najlepše i najslikovitije mesto na ostrvu, prvenstveno zahvaljujući činjenici da je skoro sasvim napušteno te je tako ostalo netaknuto modernom arhitekturom 70.-ih godina.

Ponovo je otkriveno od strane evropskih turista koji su počeli da kupuju stare kuće po smešnim cenama, čime su spasli mnogo starih zdanja od propadanja. Novi vlasnici su često bili osetljiviji na tradiciju mesta i nastojali su da zadrže sva tradicionalna obeležja kuća. Takođe su motivisali lokalne vlasnike koji su počeli da preduzimaju mere na očuvanju svojih kuća. Danas u celom selu mladi ljudi sa strašću obnavljaju domove svojih dedova, koristeći iste tradicionalne tehnike koje su učili od starijih generacija. Nekoliko mladih porodica je izabralo selo za svoje prebivalište pa dečiji glasovi ponovo odjekuju.

Tasos-Kazaviti

Taverna

Skriveno u zelenilu, puno vode i svakojake vegetacije, u hladu kestena, oraha i platana, selo Kazaviti sa svojim starim crkvama Vas vraća u prošlost na svakom koraku. Stare kamene kuće s drvenim balkonima i ručno oslikanim plafonima stoje ponosno u bujnom zelenilu. U selu ćete videti i ostatke škole i stare vile ali se prvenstveno opustite i uživajte u zvucima slavuja i vodi koja teče. Ovde treba uživati u ispijanju kafe na seoskom trgu ili u večeri u nekoj od taverni. Najočuvanija obeležja sela su uglavnom iz 19. veka a najstariji znakovi na kućama datiraju iz 1806. i 1807. Kuće sačuvane do danas pripadaju tzv. makedonskom tipu arhitekture i izgradili su ih vešti radnici iz Zapadne Makedonije i Epira.

Čini se da je vino i u imenu sela “Kazaviti” koje je latinskog porekla i etimologija dolazi od reči casa (kuća) i vitis (vinograd).

Područje je bilo naseljeno još od antičkog perioda. Puno dvoraca i grnčarije svedoči o postojanju naselja još u 4. veku pre Hrista. Bilo je poljoprivredno područje, poznato po vinogradima i dobrom vinu. Nedavno je otkrivena laboratorija u kojoj je pravljena posebna vrsta amfore za skladištenje i transport vina za koju se procenjuje da potiče iz 4. veka pre Hrista. Selo i okolina su sačuvali isti poljoprivredno-ruralni profil tokom godina kao i odnos prema vinogradima. Čini se da je vino i u imenu sela “Kazaviti” koje je latinskog porekla i etimologija dolazi od reči casa (kuća) i vitis (vinograd).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Rahoni-Rachoni
Rahoni (Rachoni) i Agios Georgios
Tasos-Prinos-Skala-Prinos
Prinos i Skala Prinos
Tasos-Manastir-Agios-Panteleimonas-12-T
Manastir Agios Panteleimonas
Tasos-plaza-Dasilio-Ilio-Mare-6-T
Plaža Dasilio (Dasillio, Dasilio Prinu, Ilio Mare)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)