www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Skala

Plaža Skala

Peščana plaža Šljunkovita plaža Plaža nagrađena plavom zastavicom Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Spasilačka služba Sportski sadržaji Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 38.072707N  20.8002599E

U ribarskom selu Skala, na samo par minuta hoda od luke, nalazi se velika (jedna od najdužih na ostrvu) peščana plaža. Omeđena je brežuljcima sa gustom makijom i hridima. Organizovana je i čista te predstavlja prijatno mesto za porodični odmor. Nosilac je Plave zastave za 2012. godinu.

Kefalonija-plaža-Skala

Plaža u Skali

Dugačka je tri kilometra i kombinacija je peska i šljunka, sa kristalnom vodom i borovinom u pozadini koja se spušta sve do plaže. Ima vrlo strm ulazak u more. Dobro je razvijena u turističkom smislu i aktivna tokom leta, ali još uvek možete lako pronaći skriveno mesto samo za sebe. Opremljena je suncobranima i ležaljkama, ali samo na glavnom delu plaže, u blizini sela i postoji još dosta prostora za one koji bi da izbegnu gužvu i da leškare u miru na svom peškiru. Ima spasioce i dosta sportova na vodi (uključujući i ronjenje, skutere i paraglajding), barova  i svih drugih turističkih sadržaja. Snorkling je interesantan, a brodovi sa staklenim dnom će Vas odvesti do obližnjih ostrvaca.

Na glavnom delu (do koga možete doći stepenicama od glavnog skvera) su kafići i barovi a do plaže postoji kameni put i parkiralište u blizini.

Kefalonija-plaža-Skala

Plaža je opremljena ležaljkama i suncobranima

Skala je lepo, priobalno, turističko mesto na jugoistočnom rtu Kefalonije, u blizini zaliva Munda. Najveće je letovalište na jugu ostrva i ujedno najpopularnije. Udaljeno je 36 kilometara od glavnog grada i 12 km od Porosa. Pripada opštinskoj jedinici Elios-Proni. Zajednica Skala osim pomenutog obuhvata i sledeća sela: Alimatas, Ratzakli i Fanies. Ova velika luka je okružena brojnim plažama.

Skala je bila poljoprivredna zajednica do pojave turizma pre 20 godina. Većina porodica je imala i još uvek ima polja ili manja imanja na kojima gaji letnje i zimsko povrće zajedno sa vinogradima i maslinjacima. Po celoj oblasti ćete videti pomorandže, limun, orah, badem i smokve. Stada koza, ovaca i krava slobodno lutaju po obroncima oko Skale. Takođe, videćete i košnice po poljima i brežuljcima oko sela.

Današnje selo je izgrađeno 1956. godine kako bi zamenilo staro koje se nalazilo iza novog naselja i koje je sravnjeno sa zemljom tokom razornog zemljotresa 12. avgusta 1953. godine koji je ubio 36 i ranio na stotine meštana. Izvorno selo se nalazi na brdu iza sadašnjeg, kao i mnoga druga po ostrvu koja su građena dalje od obale kako bi izbegla invazije pirata tokom prethodnih vekova. Naziv “Skala” potiče od grčke reči za stepenice i povezano je sa činjenicom da su kuće u starom selu ličile na skup stepenika. Gore u brdima postoje brojni ostaci izvornog sela Skala, starih crkava, kuća i presa za masline.

Kefalonija-plaža-Skala

Plaža je dugačka tri kilometra

Budući da je najveće naselje u južnom delu Kefalonije i jedan od najpopularnijih centara na ostrvu, Skala ugosti hiljade turista svakog leta koji dolaze da uživaju na velikoj plaži sa obiljem sadržaja.

U ovom popularnom letovalištu koje se stalno raste i razvija ćete naći sve što vam je potrebno za fenomenalan odmor. Čekaju Vas restorani, taverne, barovi (od malih i prijateljskih lokalnih taverni do većih turističkih barova za đuskanje), kafići, pekare, apoteke, mini-marketi, rent a kar agencije, banke, bankomati, prodavnice suvenira i smeštajni objekti, većinom u glavnoj ulici koja vodi do malenog trga. Pošto je selo malo, vredi procunjati po skrivenim okolnim ulicama. Iako ima mnogo apartmana i soba za izdavanje, tokom glavnih letnjih meseci je bolje bukirati smeštaj unapred. Ako volite šetnju i mirnije okruženje, možete se uputiti do starog sela, šarmantnog i lepog, sa lavirintom uskih kaldrmisanih ulica između kuća, kafića, taverni (sa meštanima koji sede napolju i igraju tavli) i ribarskih kuća.

Kefalonija-selo-Skala

Letovalište Skala

Mesto ima bogat noćni život za standarde Kefalonije. Ipak ovo nije Ibica već ostrvo prvenstveno za porodice i parove. Lokalni noćni klub Spilio (pećina) se nalazi na putu ka Porosu. U centru sela je mali park za decu, a ima i jedan novi nadomak trga u dnu glavne ulice.

Na obodu sela se nalaze zanimljivi ostaci rimske vile iz 3. veka pre Hrista za koju ćete putokaze videti svuda po Skali.

Otkriveni su slučajno 1944. od strane vlasnika zemljišta na kome je pronađena, a iskopavanja su započela 1957. godine. Vila je pripadala bogatom Rimljaninu u 3. veku nove ere. Ovde možete da vidite veličanstvene podne mozaike u tri sobe koji su iskopani 1957. godine. Jedan od mozaika prikazuje oltar sa žrtvenim bikom, ovnom i svinjom i čoveka koji ubija bika dok je na drugom prikazan Ftonos ili „zavist“ koju napadaju i jedu četiri divlje životinje – lav, tigar, panter i leopard. U kasnijem periodu je sagrađena crkva na mestu vile. Ostaci podnog mozaika su danas zaštićeni staklom. Vila je otvorena svakodnevno (osim ponedeljkom) od 9 do 15 časova a ulaz je besplatan.

Tri kilometra od Skale, duž priobalnog puta ka Porosu, nalazi se hram iz 6. veka pre nove ere posvećen bogu Apolonu od koga možete da vidite kamenje iz temelja i delove tri dorska stuba.

Kefalonija-Skala

Igralište za decu

Sa desne strane ruševina je mala kapela Agios Georgios koja je obnovljena nakon zemljotresa i to kamenom sa zidina antičkog hrama Apolona. Stub koji je služio kao postament za oltar kapele se sada nalazi u Arheološkom muzeju u Argostoliju. Ako krenete iza crkve i temelja hrama, jedna od staza vodi do veštačke luke i šljunkovite plaže.

Mnogi od popularnih izleta oko ostrva polaze iz Skale poput ture do ostrva Itaki koju vredi doživeti.

Autobusi povezuju Skalu sa glavnim gradom ostrva Argostolijem dva puta u jutarnjim satima tokom letnjih meseci (tokom zime jedanput). Samo jedan autobus se vraća u Skalu u popodnevnim satima pošto se prodavnice u Argostoliju zatvore u 14 časova. Tu je i autobus koji povezuje Skalu i Poros, a ima i dosta taksista.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Kaminia-Munda
Plaža Munda (Kaminia, Potamaki, Mounda)
Kefalonija-selo-Katelios
Katelios
Kefalonija-plaža-Kako-Lagadi
Plaža Kako Lagadi (Kato Lagadi)
Kefalonija-Poros
Poros

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)