www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-plaža-Katelios

Plaža Katelios

Peščana plaža Šljunkovita plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Parking u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 38.06459411550054N  20.749998092651367E

Plaža Katelios (Κατελειός) se nalazi 31 km jugoistočno od Argostolija, na zapadnom kraju zaliva Munda odnosno istočno od plaže Munda (Kaminia) od koje je odvojena stenovitim izdankom. Leži između poznatih letovališta Skala i Lurdas. Na plaži Munda ugrožena vrsta kornjače carreta-carreta polaže jaja.

Kefalonija-plaža-Katelios

Peščano-šljunkovita plaža Katelios

Plaža Katelios je dugačka, peščana i sa opuštajućim ambijentom. Pesak nije sjajan kao u Skali i Lasiju ali svake godine dobija Plavu zastavu za čistoću (što nije bio slučaj 2012.). Oko plaže ćete naći mnoštvo taverni i restorana. Blagi pad prema moru čini je plitkom i idealnom za porodični odmor. Na samoj plaži postoji i malo dečije igralište te nekoliko palmi.

U selu Kato Katelios postoje dve plaže, Katelios i Agia Varvara.

Pozadina plaže je prekrivena bujnim zelenim brežuljcima sa ne mnogo turističkih mesta jer gradnja nije dozvoljena zahvaljujući projektu „EU Natura 2000“. Par lepih kafića i taverni se nalazi duž priobalnog puta, u pozadini, dok je nekoliko suncobrana i ležaljki postavljeno u pesku.

Agia Varvara ili Agia Barbara  je druga plaža u selu Katelios. Prelepa je, peščano-šljunkovita, 200 metara dugačka i 15-20 metara široka. Na njoj se nude različite aktivnosti kao što su edukacije o zaštiti okoline, seminari, predavanja te čišćenje i održavanje plaže. Koga to ne zanima može da zabode neki od beach barova. Postoji mogućnost najma automobila i motornih čamaca. U neposrednoj blizini postoji mnoštvo eukaliptusa, borova i oleandera. Do plaže se može doći pešice, automobilom i biciklom.

Kefalonija-plaža-Katelios

Na plaži postoji i malo igralište za decu

Popločanom stazom kroz hladovinu možete prošetati do malog ribarskog sela Kato Katelios i videti zasade maslina i agruma u dolini. Selo Katelios se nalazi na jugozapadnoj obali Kefalonije i naseljeno je tokom dužeg vremenskog perioda. Do pre dvadesetak godina je bilo ništa više od običnog zaseoka. Tada su turisti otkrili lepotu i spokoj koji nude peščane plaže i celo okruženje. Nekoliko taverni i ribarskih koliba je postojalo oko malene luke u oblasti poznatoj kao Kato Katelios, dok je lokalno stanovništvo živelo u području Ano Katelios, malom naselju u podnožju brda ili u obližnjim selima oko široke doline.

Danas su stvari potpuno drugačije i selo je poznato širom Kefalonije ali i među mnogobrojnim turistima, ljubiteljima prirode i šetnji.

Vredi posetiti nekoliko istorijskih znamenitosti. U obližnjem selu Mavrata postoji (navodno) mikenski grob dok su ostaci 18 rimskih mlinova duž reke koja počinje u Pastri i ide do mora (datiraju od pre otprilike 2.000 godina) pronađeni iza plaže Agia Barbara. Takođe, posetite, kulu svetog Andrije sa zvonikom i mletački dvorac svetog Đorđa koji je ranije bio glavni grad opštine Proni. Iako je zaliv Munda plitak, postoje dokazi da je Katelios bila luka i trgovački centar tokom rimskog i venecijanskog perioda o čemu svedoče ostaci starog mola u blizini ribarske luke. Vredi posetiti i lokalnu vinariju u selu Mavrata poznatu po Roboli, manastir Sisia i crkvu Bogorodice. U selu se nalazi Muzej i kancelarija organizacije za očuvanje ugroženih kornjača.

Tokom Drugog svetskog rata, britanska podmornica HMS Perseus je potonula u moreuzu između Kefalonije i Zakintosa, nakon udara u minu. Jedinog preživelog, Džona Kejpsa (John Capes) su spasili ribara iz obližnjeg sela Mavrata.

Kefalonija-plaža-Katelios

Taverne pored mora

Katelios je kao i praktično cela Kefalonija bio potpuno uništen u zemljotresu 1953. godine. Ostaci stare crkve se mogu videti u Ano Kateliosu. Uprkos rastućoj popularnosti među turistima, Katelios je još uvek u velikoj meri poljoprivredno područje sa plodnim zemljištem koje navodnjavaju potoci sa okolnih planina koji su do skora pokretali i pomenute vodenice iz rimskog perioda.

U selu polako niču novi smeštajni objekti uključujući i dva nova hotela. Iako je na svega nekih sedam kilometara od popularne i razvijene Skale, selo ima svoj karakter i duh. Katelios je autobusom povezan sa Skalom, Porosom i Argostolijem.

U Kateliosu imate veliki i dobar izbor mesta za jelo. Na plaži Agia Barbara ćete naći nekoliko barova dok na drugom kraju, u blizini male marine u Kateliosu, imate dobar izbor ribljih taverni. Selo ima malu luku, turističke i rent a kar agencije te nekoliko mini-marketa i prodavnica suvenira. Apoteku, lekara i bankome ćete naći u Skali. Budite oprezni prilikom šetnje po putu u Kateliosu jer su poznati po brzoj vožnji.

Veći deo turističkog smeštaja u Kateliosu zakupljuju veliki britanski tur operateri ali ima i slobodnog smeštaja na raspolaganju koji je obično dobrog kvaliteta, a većina kompleksa može da se pohvali nizom sadržaja kao što su barovi, restorani, mini golf, đakuzi i bazeni koji su otvoreni za javnost i slobodni za korišćenje ako konzumirate piće iz bara.

Noćni život u Kateliosu se svodi na restorane i taverne od kojih neke imaju živu muziku. U luci možete iznajmiti motorni čamac i istražiti neke poptuno nepoznate i skrivene plaže u okolini i oko rta Munda (Koroni na primer). Postoji vodeni taksi koji tri puta dnevno saobraća od Kateliosa do plaža Skala i Poros (i nazad).

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Kaminia-Munda
Plaža Munda (Kaminia, Potamaki, Mounda)
Kefalonija-plaža-Skala
Plaža Skala
Kefalonija-plaža-Koroni
Plaža Koroni
Kefalonija-Poros
Poros

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)