www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Skala-Maries

Plaža Skala Maries (Marion)

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.64283437160565N  24.515615701675415E

Ribarsko selo Skala Maries (Μαριές, Skala Marion) s puno mirnih, dobrih taverni, svežom ribom i plodovima mora, sobama s pogledom na more i veličanstvenim zalaskom sunca je smešteno na jugozapadnoj strani ostrva, 31 km od Limenasa i 16 km od Skale Prinos.

Tasos-Skala-Maries

Gradska plaža u mestu Skala Maries

Nekada davno je bilo luka planinskog sela Maries koje se nalazi u unutrašnjosti ostrva (12 km od obale) i poznato je po proizvodnji meda. Tada su samo ribari i mornari živeli ovde. Skala Marion znači kapija ili vrata u selo Maries u planinama i fantastično je mesto za miran odmor sa romantičnim šetalištem sa lampionima i klupama. Turizam još uvek nije uzeo maha i smeštajnih kapaciteta nema mnogo. Od ostalih turističkih sadržaja ćete naći market, apoteku, pekaru i čak tri plaže. Gradska se nalazi u centru naselja, Beba je na severnom izlazu iz sela (prema Skali Prinos) dok je jedna od najlepših nekomercijalizovanih plaža na Tasosu, Atspas, na južnom izlazu iz sela (prema Limenariji).

Gradska plaža je objektivno najlošija od sve tri pomenute. Neorganizovana je, dugačka svega pedesetak metara, peščana ali bez prirodnog hlada ako izuzmemo dva-tri drveta. Oko plaže ćete naći dosta restorana i ribljih taverni te brojne hotele i apartmane. Ima blagi pad što je dobro ako ste sa decom, more je prelepo, a i nikada nema gužve. Većina turista ide ili na Bebu koja je udaljena manje od 200 metara ili na još lepšu plažu Atspas (Šećerna plaža) koja je udaljena manje od pola kilometra.

U naselju Skala Maries postoje čak tri plaže, gradska koja se nalazi u centru naselja, Beba na severnom izlazu iz sela (prema Skali Prinos) dok je jedna od najlepših nekomercijalizovanih plaža na Tasosu, Atspas, na južnom izlazu iz sela (prema Limenariji).

Tasos-Maries

Crkvica u selu Maries

Kao što je već rečeno, 12 kilometara od obale se nalazi selo Maries. Izgrađeno je tokom srednjeg veka i jedno je od najstarijih i najlepših sela na Tasosu koje i dalje čuva onaj stari grčki duh. Ulice su uske a kuće tradicionalne. S obzirom da se nalazi u središnjem delu ostrva, na nadmorskoj visini od 200 metara, iz Mariesa se pruža divan panoramski pogled.

Selo je prvobitno izgrađeno preko puta manastira Panaguda ali je kasnije izgrađeno novo, na novoj lokaciji, skrivenoj od gusara i na putu do njega ćete proći pored manastira. Crkva je sagrađena 1800. godine, posvećena je “Susretu Arhanđela”, slavi 8. novembra i jedna je od najstarijih na Tasosu. Ukrašena je brojnim delima monaha. Ima oko 700 stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom, pčelarstvom i uzgojem maslina. Do sela se može doći i putem iz Skale Maries i iz Limenarije.

Ime sela potiče od dve žene, obe se zovu Maria i prema legendi, jedine su preživele piratsku raciju. Druga verzija vezuje ime za brojna stabla duda u ovom području ali je ta ipak manje verovatna. Treća verzija o poreklu imena sela kaže da je to zbog toga što su se gotovo sve žene zvale Maria. Tri manastira Svete gore, Karakalu, Ksiropotamu i Stavronikita su vlasnici zemlje u selu i okolnom području. Zbog bliskih odnosa koji su se razvili između ovog područja i Svete gore, sačuvani su mnogi spisi i informacije o Mariesu tokom vizantijskog razdoblja.

Tasos-Maries

Kafanče u selu Maries

Iznad sela, penjući se prema Ipsarionu, doći ćete do guste šume, malog veštačkog jezera Jena (put nije asfaltiran ali vredi otići ako Vam je do piknika a možete kupiti i domaći med i maslinovo ulje), puta koji vodi do manastira Sv. Pantelejmona i puta do vrha planine, Teologosa i Kastra. Od ranih vremena su ovde radili rudnici gvožđa koji su danas napušteni i još uvek se vide iz klanca desno od sela.

Selo je dobilo današnji oblik u srednjem veku. Iz bezbednosnih razloga kuće su građene blizu jedna drugoj. Na staroj kući koja je preživela možete videti “furusia” na balkonima i plafonima, primere briljantne arhitekture i ekonomske snage.

Danas, selo je vrlo mirno, bez mnogo turističkog razvoja. I dalje je vrlo lepo i možda jedino gde ćete naći mir i tišinu, ako je to ono što tražite. Mali kafić u centru sela, pod večnim dudom je mesto koje bi trebalo posetiti. U Mariesu ćete naći mini markete i nekoliko taverni. Nećete naći prodavnice suvenira, barove i diskoteke. Maries nije turistički selo.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-plaza-Atspas-TT
Plaža Acpas (Atspas, šećerna plaža)
Tasos-plaza-Beba-9-T
Plaža Beba (Skala Maries)
Tasos-plaza-Tripiti-19-T
Plaža Tripiti (Trypiti)
Tasos-Manastir-Panaguda-10-T
Manastir Panaguda

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)