www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Skala-Sotiros-1C

Plaža Skala Sotiros

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.72812873269737N  24.54646110534668E

Skala Sotiros (Σκάλα Σωτήρος) je mala (dugačka oko 150 metara), peščana i organizovana plaža koja se nalazi odmah pored marine u istoimenom turističkom mestu. Od Limenasa je udaljena oko 20, a od Skale Prinos svega 5 kilometara. Nalazi se pedesetak metara od glavne magistrale koja povezuje pomenute dve luke sa turističkim mestima Limenarija i Potos. Skala Sotiros je nekada bilo ribarsko selo i posle 1976. su počeli da ga obnavljaju.

Na plaži postoji bar

Na plaži postoji bar

Danas je naselje u razvoju i možete naći mnoge taverne i kafiće u blizini plaže. Ima već pomenutu uređenu, peščanu plažu i čisto more a postoje i smeštajni kapaciteti, benzinska pumpa i mini marketi. Poznato je po najukusnijem hlebu na ostrvu koji možete kupiti u pekari i to nemojte da propustite.

Plaža se nalazi u malenom mestu po kome je i nazvana. Ima ležaljke, suncobrane i bar. Nalazi se pored glavne magistrale koja povezuje luku Prinos sa turističkim mestima na jugu ostrva.

Plaža je dobra za porodice s malom decom jer se dubina vode postepeno povećava. Opremljena je ležaljkama i suncobranima, ima bar, a na samoj plaži i u okolini ćete pronaći smeštajne objekte ako se odlučite da svoj odmor provedete baš ovde. Nikada nema mnogo ljudi i dobro je mesto za one koji ne vole velike gužve. S obzirom da se nalazi na zapadnoj strani ostrva, možete doći i u kasnim popodnevnim satima. Posetite arheološki lokalitet i staru fabriku za preradu maslina. Od plaže počinje maleno šetalište sa klupicama.

Oko 3 i po kilometra od Skale Sotiros, na nadmorskoj visini od oko 350 metara, u podnožju brda Psariu, krije se lepo planinsko selo Sotiras (Σωτήρας) sa tradicionalnom arhitekturom. Skala Sotiros je u stvari luka pomenutog sela okruženog bujnom vegetacijom, s toplom, blagom i suvom klimom. Zajedno imaju oko 750 stalnih stanovnika. Lep tradicionalni aspekt sela čini ga jednim od najatraktivnijih i najmirnijih na Tasosu. Postoje kafići i sobe za izdavanje kao i odlična taverna koja se nalazi na centralnom seoskom trgu. U prošlosti je bilo vrlo popularno zbog terapeutskih kvaliteta svoje okoline, klime, guste šume i hladnih izvorskih voda pa su Rimljani čak podigli i banju.

Selo Sotiras se nalazi u unutrašnjosti ostrva, oko 3,5 km od obale i luke

Selo Sotiras se nalazi u unutrašnjosti ostrva, oko 3,5 km od obale i luke

Oko 3 i po kilometra od Skale Sotiros, na nadmorskoj visini od oko 350 metara, u podnožju brda Psariu, krije se lepo planinsko selo Sotiras (Σωτήρας) sa tradicionalnom arhitekturom.

Legenda kaže da je Sotiras osnovao princ Atel čim je napustio selo Kaki Rahi (današnji Kalirahi). Danas postoje samo neke ruševine koje nas podsećaju na prošlost. U ruševinama su pronađeni darove za mrtve, antički grobovi i male posude. Nekoliko metara iznad Sotirasa su izgrađene nove kuće. U sredini ruševina ćete naći dve crkve, vrlo dobro očuvane a posebno je zanimljiva “Preobraženje Spasitelja” koja je sagrađena 1890.  Iste godine je izgrađena mermerna fontana Platania u centru sela pod stogodišnjim platanima. Selo je sagrađena u unutrašnjosti kako bi se zaštitilo od gusara. No, danas ste u mogućnosti da ga vidite sa mora jer je većina šuma uništena. Nešto je nestalo u požaru a nešto je posečeno. Stanovnici se bave poljoprivredom i proizvodnjom meda.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-plaza-Dasilio-Ilio-Mare-6-T
Plaža Dasilio (Dasillio, Dasilio Prinu, Ilio Mare)
Tasos-Prinos-Skala-Prinos
Prinos i Skala Prinos
Tasos-Kalirahi
Kalirahi i Skala Kalirahi (Kallirachi)
Tasos-Manastir-Agios-Panteleimonas-12-T
Manastir Agios Panteleimonas

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)