www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Skala-Kalirahi

Plaža Skala Kalirahi (Kallirachi)

Šljunkovita plaža Nema gužve Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima Plaža dostupna busom

GPS: 40.710711001555644N  24.53375816345215E

Tasos-Skala-Kalirahi

Mala luka je puna ribarskih čamaca

Priobalno naselje Skala Kalirahi (ili Skala Kalirahis, Σκάλα Καλλιράχης) se nalazi oko 16 kilometara od Limenarije i nekih 22 kilometra od Limenasa. Ima prilično usku i šljunkovitu plažu okruženu bujnim zelenilom. Nije baš neka ali obično nema gužve jer nije organizovana i dobra je varijanta za opuštanje. Ovo lepo naselje ima malu luku u kojoj je leti usidreno mnogo ribarskih brodova koji stvaraju romantičnu atmosferu. U samom naselju ali i u okolnom području ima dosta taverni, restorana, kafića i nekoliko marketa. Ima i smeštajnih kapaciteta ali značajno manje nego u nekim razvijenijim područjima Tasosa.

Na izlazu iz sela prema Limenariji leži malo naselje Klisma, poznato po predivnoj ali uskoj šljunkovitoj plaži i dobrim tavernama koje spremaju svežu ribu i ispred kojih možete besplatno koristiti ležaljke. Ima i nekih peščanih delova. U Klismi žive uglavnom ribari i ima samo nekoliko kuća.

Na početku, kao i u svim Skalama na ostrvu mesto su činile jednosobne kolibe koje su služile kao zaštita za čamce i ribare kao i za privremeno boravište tokom berbe maslina. Kako se turizam razvijao, kućice su se gradile i postajale trajna staništa. Videćete između ostalog i kuće sagrađene na vodi gde ribari sklanjaju brodice kada je vreme loše.

Tasos-Kalirahi

Kalirahi

Poslednjih godina luka je izdužena kako bi brzi katamarani (flying dolphins) mogli da pristanu. Išli su trasom Kavala-Skala Kalirahi-Potos koja je zbog finansijskih razloga ukinuta. Osim toga, sagrađena je i mala marina koja bi štitila barke od jakih vetrova. Međutim, bio je to primer ekološkog kriminala: deo šljunkovite obale sela (cca 300 metara od seoskog trga) je srušen kako bi se otvorio neasfaltirani put čiji je cilj da zaštiti nekoliko kuća od mora. Mesto ima lepo šetalište koje se pruža uz luku, sa palmama i drvenim klupama.

2,5 kilometra od obale se nalazi lepo planinskoselo Kalirahi, jedno od najstarijih i najslikovitijih naselja na Tasosu. Takođe, jedno je od najvećih planinskih sela na ostrvu i u njemu živi 1.300 stanovnika koji se bave uglavnom poljoprivredom i turizmom.

Kalirahi je jedno od najvećih planinskih sela na ostrvu i u njemu živi oko 1.300 stanovnika koji se bave uglavnom poljoprivredom i turizmom. Nekada se zvalo Kakirahi.

Okruženo je maslinjacima koji su karakteristični za ovo područje i zelenilom. Kuće su odličan primer tradicionalne lokalne arhitekture dok su ulice uske (kola jedva da mogu da prođu) i vijugave, savršene za uživanje u šetnji. Prvobitno (oko 1745.) se mestašce nalazilo na samom grebenu i zvalo se Kaki-rahi (kaki = zao, rahi = greben). Nakon što su ga gusari uništili, ponovo je izgrađeno malo niže i nazvano Kalirahi (kali = dobar). Poznato je po Muzeju folklora koji je izgrađen 1880. godine i predivnoj crkvici. Muzej je smešten u lepoj, očuvanoj vili i u njemu možete da vidite ručno izrađenu odeću, vezove i tradicionalne alate. Klima je suva i blaga tokom cele godine. Ipak, selo je širom Mediterana cenjeno i poznato zahvaljujući proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Skala-Sotiros-1T
Plaža Skala Sotiros
Tasos-plaza-Dasilio-Ilio-Mare-6-T
Plaža Dasilio (Dasillio, Dasilio Prinu, Ilio Mare)
Tasos-Manastir-Agios-Panteleimonas-12-T
Manastir Agios Panteleimonas
Tasos-muzej-folklora-Kalirahi-T
Muzej folklora (Kalirahi)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)