www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-muzej-folklora-Kalirahi-C

Muzej folklora (Kalirahi)

GPS: 40.69385000634655N  24.5559024810791E

Ovaj relativno mali muzej je smešten u selu Kalirahi (Καλλιράχη), u tradicionalnoj kući iz 1880. godine koja je nedavno obnovljena. Unutrašnjost je ukrašena i opremljena tradicionalnim nameštajem i rukotvorinama i predstavlja istinsku rekonstrukciju lokalne stare kuće uključujući i drveni “hagiati” (balkon) sa pogledom na more, dve spavaće sobe sa kaminima i ormarima, malu kuhinju i sobu koju su žene koristile za tkanje i veženje.

Tasos-Kalirahi

Selo Kalirahi

U muzeju možete da vidite ručno izrađenu odeću, vezove i tradicionalne alate. “Kati” (podrum) je korišćen za skladištenje ulja i drugih dobara, ali i za čuvanje domaćih životinja tokom zimskih meseci.

Godinama je u muzeju, uz podršku Pomorskog muzeja u Kavali, s velikim uspehom prikazivana izložba pomorskih fotografija i slika.

Kalirahi je lepo planinsko selo, udaljeno svega 2,5 kilometra od obale i 25 km od Limenasa (jugozapadno) odnosno 10 km od Skale Prinos (južno). Smešteno je u zapadnom delu ostrva i jedno je od najstarijih i najslikovitijih naselja na Tasosu. Takođe, jedno je od najvećih planinskih sela na ostrvu i u njemu živi 1.300 stanovnika koji se bave uglavnom poljoprivredom i turizmom.

Okruženo je maslinjacima koji su karakteristični za ovo područje i zelenilom. Kuće su odličan primer tradicionalne lokalne arhitekture dok su ulice uske (kola jedva da mogu da prođu) i vijugave, savršene za uživanje u šetnji. Prvobitno (oko 1745.) se mestašce nalazilo na samom grebenu i zvalo se Kaki-rahi (kaki = zao, rahi = greben). Nakon što su ga gusari uništili, ponovo je izgrađeno malo niže i nazvano Kalirahi (kali = dobar). Osim po pomenutom Muzeju folklora, poznato je i po predivnoj crkvici. Ipak, selo je širom Mediterana cenjeno i znano zahvaljujući proizvodnji vrhunskog maslinovog ulja. Klima je suva i blaga tokom cele godine.

Kalirahi je jedno od najvećih planinskih sela na ostrvu i u njemu živi oko 1.300 stanovnika koji se bave uglavnom poljoprivredom i turizmom. Nekada se zvalo Kakirahi.

Skala Kalirahi se nalazi na obali, oko 2,5 kilometra od sela. Na početku, kao i u svim Skalama na ostrvu mesto su činile jednosobne kolibe koje su služile kao zaštita za čamce i ribare kao i za privremeno boravište tokom berbe maslina. Kako se turizam razvijao, kućice su se gradile i postajale trajna staništa. Videćete između ostalog i kuće sagrađene na vodi gde ribari sklanjaju brodice kada je vreme loše. Zahvaljujući porastu turizma ima taverni, barova i kafića.

Tasos-Skala-Kalirahi

Skala Kalirahi

Skala Kalirahi se ne razvija mnogo u turističkom smislu ali ipak ima soba za izdavanje, kafića i taverni.

Poslednjih godina luka je izdužena kako bi brzi katamarani (flying dolphins) mogli da pristanu. Išli su trasom Kavala-Skala Kalirahi-Potos koja je zbog finansijskih razloga ukinuta. Osim toga, sagrađena je i mala marina koja bi štitila barke od jakih vetrova. Međutim, bio je to primer ekološkog kriminala: deo šljunkovite obale sela (cca 300 metara od seoskog trga) je srušen kako bi se otvorio neasfaltirani put čiji je cilj da zaštiti nekoliko kuća od mora. Mesto ima lepo šetalište koje se pruža uz luku, sa palmama i drvenim klupama.

Na izlazu iz sela prema Limenariji leži malo naselje Klisma, poznato po predivnoj šljunkovitoj plaži i dobrim tavernama koje spremaju svežu ribu. U Klismi žive uglavnom ribari i ima samo nekoliko kuća.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Sotiros
Sotiras i Skala Sotiros
Tasos-Manastir-Agios-Panteleimonas-12-T
Manastir Agios Panteleimonas
Tasos-Prinos-Skala-Prinos
Prinos i Skala Prinos
Tasos-plaza-Beba-9-T
Plaža Beba (Skala Maries)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)