www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-manastir-arhangela-mihajla-47-C

Manastir Arhangela Mihaila

GPS: 40.59699365522746N  24.7018039226532E

Manastir se nalazi na litici visokoj oko 250 metara

Manastir se nalazi na litici visokoj oko 250 metara

Manastir Svetog Arhangela Mihaila se nalazi na nekih 15 kilometara od Potosa (na putu za Aliki), na samoj litici visokoj oko 250 metara sa koje se pruža neverovatan pogled prema moru i Svetoj Gori. Najveći je i najpoznatiji manastir na ostrvu i kroz istoriju Tasosa je bio jako značajan, a tako je i dan danas.

U manastiru se čuva sveti klin iz Hristove desne ruke sa raspeća.

Značajan je i nadaleko poznat pre svega po svetom klinu iz Hristove desne ruke sa raspeća koji se čuva u njemu (možete ga videti na samom ulazu, sa desne strane) kao i zbog izvora svete vode koja ima isceliteljske moći. Ovo su razlozi što svake godine na hiljade hodočasnika dolazi na Tasos da se pokloni Svetom Arhangelu Mihailu. Manastir se inače prihvatio starog kalendara (Julijanskog, kao i naša crkva), a razlog leži u činjenici da pripada manastiru Filotej sa Svete Gore.

Krajem 11.veka, negde u unutrašnjosti Tasosa je usamljeničkim životom živeo jedan kaluđer po imenu Luka. Na tom mestu je sagradio kapelicu posvećenu Svetom Jovanu Bogoslovu (Teologosu) pa je selo nazvano po njemu-Teologos.

Značajan je i nadaleko poznat pre svega po svetom klinu iz Hristove desne ruke sa raspeća

Značajan je i nadaleko poznat pre svega po svetom klinu iz Hristove desne ruke sa raspeća

S obzirom da je navikao na samački život, počelo je da mu smeta svakodnevno susretanje sa meštanima sela pa je posle 14 godina provedenih u Teologosu rešio da se preseli u nenaseljeno područje na jugoistoku ostrva gde je sagradio kapelicu koja i danas postoji. Posle nekoliko godina krenuo je ka zapadu i naselio se blizu mesta gde se danas nalazi manastir.

Arhangelos je metoh manastira Filotej sa Svete gore i drži se starog (Julijanskog) kalendara kao i naša crkva.

Posle dvadeset godina provedenih u izolaciji, javio mu se Sveti Arhangel Mihailo i rekao mu da će ga za 3 godine Gospod uzeti sebi. S obzirom da je Luka sumnjao da je pred njim sam Svetac, da bi ga uverio, Arhangel je lupio štapom u stenu i iz nje je potekla sveta voda (agiazma). Rekao mu je da na tom mestu podigne crkvu kako bi se narod lečio, duhovno i telesno, pa su od toga dana svakodnevno dolazili bolesni u potrazi za lekom.

Posle smrti kaluđera u crkvi je ostao samo njegov učenik Ksenofont koji je ubrzo shvatio da ne može samostalno da je vodi. Stoga je rešio da se preseli na Svetu Goru u manastir Filotej i odlučeno je da se manastir Sv. Arhangela pripoji manastiru Filotej. Tako Arhangelos postade metoh ovog svetogorskog manastira.

Hiljade hodočasnika svake godine poseti manastir zbog izvora svete vode koja ima isceliteljske moći.

Hiljade hodočasnika svake godine poseti manastir zbog izvora svete vode koja ima isceliteljske moći

Kada su Turci u 15. veku zauzeli Tasos, bili su ogorčeni što se manastir Svetog Arhangela toliko poštuje (dolazili su vernici iz svih krajeva Vizantije) pa su odlučili da učine nešto kako bi to sprečili. I tako tri Turčina krenu u manastir. Jedan od njih priđe izvoru i oskrnavi ga. Istog trena je pao mrtav na pod kapele, ali je izvor momentalno presušio. Druga dva Turčina se dadoše u beg, ali ih na moru uhvati strašna oluja.

Sutradan se Svetac javi lokalnom svešteniku Dimitriju i reče mu da iznese telo mrtvog Turčina iz crkve. I gle čuda, sveta voda opet poteče! I do danas izvor nije presušio. Nalazi se u jednoj pećini ispod manastira i do nje vodi duga, strma i prilično naporna staza. Ulaz u pećinu je nizak pa se ulazi na kolenima.

U četvrtom veku, majka Konstantina Velikog odlučila je da sagradi crkve na svim mestima koja su važna za Hristov život. Tokom kopanja za hram Svetog Vaskrsenja tj. groba Hristovog, pronađen je Hristov sveti klin koji je odnet u Carigrad. Jedan od vizantijskih careva je obnovio manastir Filotej na Svetoj Gori i poklonio mu mnogo svetinja, između ostalog i pomenuti sveti klin.

Iz manastira se pruža fantastičan pogled, a odmah ispod se kriju dve uvalice

Iz manastira se pruža fantastičan pogled, a odmah ispod se kriju dve uvalice

U pećini ispod manastira postoji izvor sa svetom vodicom, ali do nje vodi duga, strma i prilično naporna staza. Ulaz u pećinu je nizak pa se ulazi na kolenima.

Kada su Turci osvojili Grčku nametnuli su manastirima velike poreze pa su monasi iz manastira Filotej odlučili da pošalju nekoliko kaluđera sa svetinjama, između ostalog i svetim klinom i moštima Svetog Pantelejmona, u ostale pravoslavne zemlje, Rusiju, Srbiju, Rumuniju, kako bi im one zauzvrat poslale pomoć. Kaluđere je tokom puta zahvatila oluja pa su bili prinuđeni da se iskrcaju na Tasos, na mestu gde se nalazila pomenuta kapelica Svetog Arhangela. Ubrzo zatim na isto mesto stigli su i gusari koji su opljačkali i pobili kaluđere, ali je jedan od njih uspeo na vreme da sakrije svetinje između kamenja, u zidu stare kapelice koju gusari ruše.

Nedugo posle, čovek po imenu Jovan se izlečio od teške bolesti na izvoru Svetog Arhangela pa je u znak zahvalnosti odlučio da obnovi crkvu. Graditelji su u zidu pronašli srebrni kovčežić sa svetinjama i drveni krst sa klinom.  Odlaze u selo Teologos i pronalaze monaha Teonu. Njemu, međutim, rekoše da su pronašli samo mošti Sv. Pantelejmona, ali prećutaše za srebrni kovčeg sa svetim klinom koji je bio na drvenom krstu. Taj drveni krst su sakrili među grane divlje masline koja je rasla pokraj crkve dok su kovčeg zadržali za sebe. Jedan pastir primeti da se pored crkve noću vidi neobična svetlost iz drveta masline i to javi ocu Teoni koji pronađe sveti klin i odnese ga u selo Teologos.

Arhangelos je metoh manastira filotej sa Svete gore

Arhangelos je metoh manastira filotej sa Svete gore

U Teologosu se prvog utorka po Vaskrsu slavi dan povratka svetog klina na Tasos. Verska povorka kreće iz sela i sveti klin se nosi nazad u manastir.

Kada su iz Filoteja saznali da su svetinje pronađene na Tasosu, naredili su da se odmah vrate manastiru Filotej sto je i učinjeno. Međutim, Sv. Arhangel Mihailo je želeo da sveti klin ostane na Tasosu pa je javljajući se u snu kaluđerima manastira Filotej naređivao da se isti vrati na Tasos. S obzirom da ga kaluđeri nisu poslušali, jednog dana su primetili da klina nema i da se sam Sveti Arhangel pobrinuo za to da se klin nađe tamo gde mu je i mesto, u manastiru Sv. Arhangela Mihaila, odnosno u granama maslinovog drveta. Otac Teona ponovo pronalazi klin i prenosi ga u Teologos. I danas se taj dan povratka svetog klina obeležava na Tasosu, tj. u Teologosu, prvog utorka po Vaskrsu, odnosno u dan kada je po predanju klin pronađen. Verska povorka kreće iz sela i sveti klin se nosi nazad u manastir.

Sve do 1974. godine, na mestu današnjeg manastira Svetog Arhangela Mihaila postojala je mala crkva sa svetim izvorom o kojoj su brinuli kaluđeri smešteni u selu Teologos. Pomenute godine, na Tasos je došla mala zajednica monahinja koja je osnovala ženski manastir Sv. Arhangela (danas ih ima dvadesetak) i sagradila konake u kojima godišnje prenoći oko hiljadu hodočasnika. Postoje dve crkve, jedna posvećena Svetom Efremu (Jefremu) Sirijskom i druga posvećena Svetom Gerasimu sa Kefalonije. Katolikon je sagrađen 1834. godine. Poslednjih godina se gradi još jedna velelepna crkva i još manastirskih prostorija.

U omalenoj staroj crkvici, sa desne strane ikonostasa, čuva se ikona Svetog Mihaila ispod čijih nogu leži mrtav Turčin. Ikona je ukrašena i darivana mnoštvom zlatnog nakita, dukata, sablji i mačeva.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Aliki-Thassos
Arheološki lokalitet Aliki (Alyki)
Tasos-laguna-giola-jola-1-T
Jola (Giola)
Tasos-plaza-Livadi-17-T
Plaža Livadi
Tasos-Plaza-Arsanas-6-T
Plaža Arsanas (Afroditi)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)