www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Anticka-Agora-29-CC

Antička Agora-Tasos

GPS: 40.779723N  24.713244E

Antička Agora Tasosa (Αρχαία Αγορά) je otkrivena od strane Francuske škole za arheologiju tokom iskopavanja u periodu 1948.-1955. godine. Izgradnja je započela u 4. veku pre nove ere, a završena je u 2. veku pre nove ere. Međutim, treba napomenuti da najstarije konstrukcije datiraju čak iz 6. veka pre Hrista.

Iako do danas nije mnogo toga ostalo, obrisi građevina se mogu jasno videti

Iako do danas nije mnogo toga ostalo, obrisi građevina se mogu jasno videti

Agora predstavlja najznačajniji arheološki lokalitet na ostrvu. Nekada je bila srce antičkog grada Tasosa, odnosno komercijalni, politički, administrativni i verski centar ostrva.

Predstavlja najznačajniji arheološki lokalitet na ostrvu i nalazi se odmah pored Arheološkog muzeja Tasosa gde je i današnji ulaz. Agora je najbolji primer slave antičkoga grada. Ovde ćete naći Propileje, veliki oltar, spomenik Glafkosu, hram Zevsa Agoraiosa okružen mermernim stubovima i pločama te kružni oltar Teagenisa. U ovoj oblasti se nalazila još jedna zgrada-Artemision.

Iako do danas nije mnogo toga ostalo, obrisi građevina se mogu jasno videti. Istočno od Agore (prema antičkom pozorištu i Akropolju), nalaze se ostaci antičkog hrama Dionisa koji datira iz 4. veka pre nove ere. Uska ulica vodi do svetilišta posvećenog Posejdonu, iz četvrtog veka pre nove ere, sa kružnim zidom koji okružuje oltar u obliku slova U.

Agora se nalazila u blizini antičke luke i bila je srce drevnog grada Tasosa, odnosno komercijalni, politički, administrativni i verski centar ostrva, mesto gde su se ljudi sa strane i lokalno stanovništvo susretali i zaključivali poslove. Tri kapije Antičke agore su obezbeđivale pristup luci.

Agora je zapravo predstavljala pravougaoni prostor koji je obuhvatao zgrade raznih namena, hramove, spomenike i statue. Sa tri strane je bila okružena stoama u kojima su se nalazile prodavnice i skladišta. U 1. veku nove ere je izgrađena popločana ulica koja je povezivala ulaz u Agoru sa lukom. Na severoistočnoj strani su se nalazile administrativne zgrade i niz kultnih objekata uključujući i pravougaonu zgradu poznatu kao Pritanio i dorsku zgradu sa imenima vladara uklesanim u unutrašnjem zidu. U Agori su se nalazili sud i Tolos.

Agora je zapravo predstavljala pravougaoni prostor koji je obuhvatao zgrade raznih namena, hramove, spomenike i statue.

Ulaz u Agoru se nalazi odmah pored Arheološkog muzeja

Ulaz u Agoru se nalazi odmah pored Arheološkog muzeja

Širom Antičke agore su pronađene mnoge druge zgrade i svetilišta kao što su kenotaf posvećen Glafkosu, jednom od prvih kolonista sa Parosa koji su stigli na ostrvo, kultno svetilište koje prikazuje Apolona sa Nimfama i Hermesa sa Tri gracije kao i kompleks sa sobama.

Sredinom 3. veka pre nove ere, Agora je po prvi put uništena u invaziji Erula, plemena sa severa Balkana. U vekovima koji su usledili bilo je mnogo osvajanja, razaranja i obnova. U 5. veku nove ere, na severnoj strani Agore je izgrađena prva hrišćanska bazilika na Tasosu, nažalost, od materijala sa antičkih građevina.

Antički Odeon je bio povezan sa Agorom. Imao je karakteristike antičkog pozorišta sa orkestrom koja je zauzimala dve trećine kruga. Datira iz 2. veka nove ere, iz perioda Andrianosa. Do danas su sačuvana samo tri prva reda auditorijuma. Iznad Agore je antičko pozorište Tasosa, a malo iznad i Akropolj.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Arheoloski-muzej-Tasosa-3-T
Arheološki muzej Tasosa
Tasos-anticko-pozoriste-11-T
Antičko pozorište Tasos
Tasos-Akropolj-14-T
Akropolj Tasosa
Tasos-Limenas
Limenas (Grad Tasos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)