www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-anticko-pozoriste-11-C

Antičko pozorište Tasos

GPS:  40.782043N  24.717665E

Antičko pozorište Tasosa je izgrađeno unutar prirodne šupljine brda, malo iznad Limenasa i do njega vodi strm put uzbrdo. Prema Hipokratu, datira verovatno još iz 5. veka pre nove ere, ali je tek početkom 3. veka pre nove ere izgrađena bina sa mermernim proscenijumom koji je posvećen Dionisu. Ceo stub i razni drugi delovi proscenijuma su sačuvani do danas, ali većinu onoga što možete da vidite su izgradili Rimljani.

Pozorište datira još iz 5. veka p.n.e.

Pozorište datira još iz 5. veka p.n.e.

U antičko doba pozorište je korišćeno za pozorišne i muzičke performanse. Kasnije, za vreme Rimljana, obnovljeni su orkestra i sedišta, a na nekoliko se još uvek mogu videti ispisana imena što ukazuje na to da su pojedinci imali rezervisana mesta. Nakon 1. veka nove ere, pozorište je korišćeno za borbe gladijatora. Orkestra je pretvorena u arenu, a Eragoras (sin Eufrilosov) je podigao parapet u čije su dno ugrađene mermerne ploče koje su štitile publiku od divljih zveri. Na jednoj od tih ploča je uklesano ime Espani, dobrotvorke koja je verovatno imala rezervisano mesto.

Danas se pozorište vratilo svojim korenima i ovde se svakog leta tokom jula i avgusta igraju antičke tragedije, a razne muzičke grupe održavaju koncerte tokom cele godine. Ima kapacitet od 2.000 gledalaca. Tokom godina je bilo zapušteno, a mnogo štete je prouzrokovala povećana vegetacija. Naime, izraslo je više od 70 stabala dok je korenje polomilo mnoga sedišta.

U antičko doba pozorište je korišćeno za pozorišne i muzičke performanse. Kasnije, za vreme Rimljana, obnovljeni su orkestra i sedišta, a na nekoliko se još uvek mogu videti ispisana imena što ukazuje na to da su pojedinci imali rezervisana mesta. Nakon 1. veka nove ere, pozorište je korišćeno za borbe gladijatora.

Prva iskopavanja su sprovedena 1921. godine od strane Francuske arheološke škole kada je otkrivena šupljina u steni zajedno sa orkestrom, parodosom i delom scene. Prvi veći radovi na obnovi pozorišta su započeti 1957. godine, ali su prekinuti nekoliko godina kasnije. Više iskopavanja je sprovedeno između 1990. i 1995. godine.

Iz grada postoje putokazi za pozorište i akropolj, a staza polazi na kraju gradske plaže. Sa ovog lokaliteta se pruža fantastičan pogled na Limenas i kopneni deo Grčke. Od pozorišta nastavlja staza koja vodi do ostataka Akropolja sa srednjevekovnom citadelom i hramom posvećenom boginji Atini.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Arheoloski-muzej-Tasosa-3-T
Arheološki muzej Tasosa
Tasos-Anticka-Agora-29-TT
Antička Agora-Tasos
Tasos-Akropolj-14-T
Akropolj Tasosa
Tasos-Limenas
Limenas (Grad Tasos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)