www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-cover

Plaža Nea Skioni

Peščana plaža Za porodice sa decom Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 39.94538589416471N  23.530536890029907E

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Plaža ispred samog naselja

Nea Skioni (Νέα Σκιώνη) je letovalište na jugozapadnom delu poluostrva Kasandra, udaljeno 108 kilometara od Soluna. Od Haniotija na istočnoj obali Kasandre, Nea Skioni je udaljen svega 9 kilometara, odnosno 15-ak minuta vožnje. Naselje je ime dobilo po antičkom gradu Skioni.

Ispred samog letovališta je široka peščana plaža,  dobro organizovana i sa veoma čistom vodom, ali se naselje može pohvaliti i prelepim plažama u okolini.

 

Plaže ovog naselja su sa belim peskom i predivnim pogledom na zalazak sunca preko zaliva. Plaže se pružaju sa obe strane luke, a posetioci imaju priliku da uživaju u tavernama i restoranima smeštenim odmah uz obalu. Na delu plaže postoji i kutak za decu, sa ljuljaškama, kućicama, klackalicama i drugim spravama.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Plaža ispred naselja

Uz gradsku, postoje i uređeni delovi plaža od strane hotela, sa suncobranima i ležaljkama, spasiocima koji brinu o bezbednosti posetilaca. Nešto van naselja su mirnije plaže, okružene zelenilom, gde je pesak prošaran sitnim šljunkom i oblim kamenjem.

Naselje je zadržalo dosta od tradicionalnog grčkog sela, sagrađenog u očaravajućem pejzažu retke prirodne lepote, gde posetioci imaju priliku da kombinuju plivanje i šetnju u prelepoj borovoj šumi.

Nea Skioni ima brojne hotele i apartmane za iznajmljivanje, taverne sa svežom ribom, super markete, prodavnice sa svim vrstama suvenira. Luka ovog naselja je jedna od najvećih na Kasandri, gde pristaje gomila ribarskih brodova iz Solunskog zaliva, pa čak i sa Severnih Sporada. Šetnju lukom možete upotpuniti posetom nekoj od lokalnih ribljih taverni sa odličnim izborom sveže ribe za svakom gosta. Glavno zanimanje stanovnika, njih oko 900, pored turizma su i ribolov, pčelarstvo i uzgajanje maslina.

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni

Taverne pored plaže

Po antičkom istoričaru Tukididu, jugoistočno od ovog mesta postojao je istoimeni grad izgrađen odmah nakon Trojanskog rata od strane vojnika iz Peloponeza koji su se ovde zaustavili da provedu zimu. Ne zna se kada je tačno ovaj grad uništen, a ne postoje ni njegovi tragovi iznad zemlje.

Preteča današnjeg savremenog naselja je planinsko selo Caprani (Tsaprani), čiji se veliki broj stanovnika postepeno tokom tridesetih godina prošlog veka naseljavao na ovo primorsko područje. Od starog sela Caprani, udaljenog 4 kilometara u unutrašnjosti, sačuvana je crkva Svete Trojice koju na praznik posećuje veliki broj vernika i turista.

Na dva kilometra od naselja nalazi se i crkva Bogorodice Faneromeni, sa muralima iz XVI veka. Ne zna se kada je tačno sagrađena, ali je poznato da je izgrađena na temeljima stare hrišćanske crkve. 1881. godine ova crkva je od strane manastira Flamurio iz Tesalije dodeljena Patrijaršiji, a svake godine 23. avgusta crkva slavi praznik uz prisustvo velikog broja ljudi.

Na oko 7 kilometara odavde je i naselje Agia Paraskevi sa izvorima tople sumporne vode, 7,5 km ka severu je malo selo Mola Kaliva sa lepom plažom, dok su na 10-ak kilometara i poznata naselja na istočnoj obali Kasandre, Hanioti i Polihrono.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

halkidiki-kasandra-zapadna-obala-lutra-T
Lutra - Agia Paraskevi
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-nea-skioni-T
Plaža Nea Skioni
halkidiki-kasandra-hanioti-TN
Hanioti (Chanioti)
halkidiki-kasandra-zapadna-obala-mendi-T
Antički grad Mendi

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)