www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Halkidiki-solunski-zaliv-Nea-Iraklia-plaza-cover

Plaža Nea Iraklia

Peščana plaža Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Spasilačka služba Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.33457207195564N  23.019919395446777E

Halkidiki-solunski-zaliv-Nea-Iraklia

Plaža je odlična za porodice sa malom decom

Naselje Nea Iraklia (Nea Irakleia) nalazi se u Solunskom (ili Termajskom) zalivu, na 5 kilometara severozapadno od Nea Kalikratie i oko 41 kilometar južno od centra Soluna. Od mesta uključenja obilaznice oko Soluna na put A25 koji vodi ka Halkidikiju, Nea Iraklia udaljena je 33,5 kilometara.

Plaža Nea Iraklia smeštena je u južnom delu istoimenog naselja. S obzirom na to da je Solun relativno blizu, ne sme Vas iznenaditi veliki broj Solunjana koji je posećuju tokom vikenda. Glavna plaža ovog naselja je sa izuzetno čistim, krupnim peskom, a voda topla i kristalno čista.

Halkidiki-Solunski zaliv-Nea-Iraklia

Veliki broj Solunjana dolazi ovde vikendom

Bitna karakteristika plaže je da se postepeno ulazi u dubinu, pa je odlična za porodice sa malom decom. Ova lepa plaža pruža se u dužini od preko 500 metara i prilično je prostrana. Plaža je sa suncobranima sa krovom od trske i ležaljkama ispod svakog. Ovde je i poznati beach bar gde se možete osvežiti i skloniti od najjačeg sunca. Iako nije baš najbolje organizovana, to ne znači da ne možete pronaći neko mesto gde možete uživati u obroku na moru. Plaža ima dobar pristup za sve, a idealna je za porodice i one koji traže muziku i sunce. Ovde možete postaviti i Vaše suncobrane i ležaljke, a tu su i tuševi i spasilac koji će brinuti o Vašoj bezbednosti.

Ako volite šetnju, plažom možete prošetati i do Sahara beach plaže koja se nalazi u produžetku, ka jugu, a nešto dužom šetnjom i do same Nea Kalikratije, udaljene skoro 5 kilometara.

Ovom primorskom mestu ime su dali prognani Grci iz Male Azije (1922. godine). Naselivši se ovde, mesto su nazvali po svom rodnom gradu Iraklia kome su dodali prefiks Nea, odnosno nova na grčkom.

Halkidiki-Solunski zaliv-Nea-Iraklia

Nea Iraklia

Nea Iraklia je mesto sa manje od hiljadu stanovnika, idealno za ljubitelje mirnog i porodičnog odmora. Obiluje tavernama, restoranima i prodavnicama, dok se ne može pohvaliti noćnim životom, pa je za one željne te vrste provoda prava destinacija susedna Nea Kalikratia. Naselje je idealno polazište za izlete do Soluna, susednih i plaža na Kasandri, a na 30-ak kilometara je i Waterland akva park.

Na 35 kilometara južno od Soluna dolazi se do raskrsnice Svetog Pavla. Odvajanje od glavnog puta ka Nea Mudanji vodi pravo do zapadne obale, gde ćete na šestom kilometru od pomenute raskrsnice doći do prvog primorskog naselja na Halkidikiju, Nea Iraklie.

Naselje je poznato i po tome što je ovde pronađen prelepi srebrni kivot (ćivot) koji se čuva u Arheološkom muzeju u Solunu. To je mali kovčeg iz IV ili V veka sa reljefima koji prikazuju scene iz Starog i Novog zaveta. Na njemu se nalaze predstave Isusa između apostola Pavla i Petra, Mojsija koji na planini Sinaj prima deset zapovesti i druge.

Nekih 2 do 3 kilometra odavde je i naselje Agios Pavlos, gde se veliki broj stanovnika bavi vinogradarstvom, a grožđe i vino su i najvažniji izvozni proizvod cele opštine.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Halkidiki-solunski-zaliv-Nea-Iraklia-plaza-Sahara-thumbnail
Plaža Sahara
Halkidiki-Solunski-zaliv-Nea-Kalikratia-thumbnail
Nea Kalikratia
halkidiki-pecina-petralona-T
Pećina Petralona
Waterland-T
Waterland akva park kod Soluna

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)