www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Hrisi-Akti-Olimpiada-Stavros-Jerisos-Atos-C

Plaža Hrisi Akti (Chrisi Akti, Olimpiada)

Peščana plaža Šljunkovita plaža Za porodice sa decom Nema gužve Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.6078276N 23.7804329E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja na Atosu

Plaža Hrisi Akti (Χρυσή Ακτή) se nalazi severno od naselja Olimpijada i nadovezuje se na gradsku plažu ovog mesta. Ako dolazite iz pravca Stavrosa, isključite se za Olimpijadu sa glavnog puta koji dalje vodi ka Jerisosu. Posle nekih 800 metara dolazite do raskrsnice. Desno se preko mostića ide ka Olimpijadi, a vi skrećete levo i odmah desno, bukvalno posle par metara, na makadam. Samo pravo i dolazite do početka plaže Hrisi Akti. Druga varijanta je da ne skrenete na ovaj uski makadamski put već da kad skrenete levo, produžite pravo oko kilometar, pređete kanal i skrećete desno prema obali. Mesta za parkiranje ima koliko hoćete.

Hrisi Akti se nastavlja na gradsku plažu u Olimpijadi

Hrisi Akti se nastavlja na gradsku plažu u Olimpijadi

Hrisi Akti je među lokalnim stanovništvom poznata i kao “zlatna plaža” odnosno “zlatna obala” (što u prevodu sa grčkog i jeste) po pesku zlatne boje (na pojedinim delovima ima šljunka, kako na obali tako i u vodi). Dugačka je nešto manje od 2 kilometra i široka u središnjem delu 40-50 metara. More je tirkizne boje, a prelazak u dubinu postepen, tako da je mesto idealno za porodice sa malom decom, uz napomenu da nema bukvalno nikakvih turističkih sadržaja.

Severno od plaže, na putu između Stavrosa i Olimpijade, krije se više malih uvala, dok se južno nalazi gradska plaža naselja Olimpijada koja se kao što je već rečeno nastavlja na Hrisi Akti. Preko puta plaže je ostrvce Kafkanas (Kapros) i ono štiti obalu od naleta vetra, tako da je more skoro uvek mirno i bez talasa. Do njega možete otići čamcem. S obzirom na to da je plaža veoma dugačka, gužvi skoro da i nema. U svako doba dana možete naći mesto da spustite svoj peškir i zabodete suncobran, a da oko sebe ne vidite nikoga.

Ono što je čudno za Hrisi Akti je to da nema sadržaja. Nijednu tavernu, kantinu, bar nećete naći na ovoj plaži. Od objekata postoje samo vikendice i kuće lokalnog stanovništva koje ovde provodi vikende i odmara posle naporne radne nedelje.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)