www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Komica-Komitsa-Jerisos-Nea-Roda-Atos-C

Plaža Komica (Komitsa)

Peščana plaža Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Srednje zauzeta Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Kamp Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.3774784N 23.9649528E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja na Atosu

Komleks luksuznih vila na plaži Komica

Komleks luksuznih vila na plaži Komica

Komitsa (Κομίτσα) je jedna od najlepših, ali i najdužih plaža na celom Atosu. Smeštena je na neka 4 kilometra istočno od letovališta Nea Rode i oko 14 kilometara od Uranopolisa, na samoj granici Svete gore. Do plaže se stiže kolima glavnim putem iz Jerisosa preko Nea Rode. Kada izađete iz naselja Nea Roda, samo pratite put koji ide direktno do kampa Komica koji je uz samu plažu Mikri Komica. Auto možete da parkirate na parkingu koji pripada kampu.

Plaža se sastoji od 2 uvale. Jedna je manja i to je prva na koju nailazite kada dolazite iz pravca Nea Rode. Naziv ove prve plaže je Mikri Komitsa (Mala Komica) i ona je dugačka nešto više od kilometar. Široka je od 20 do 40 metara.

Odmah iza šumovitog grebena se nalazi druga uvala, poznata samo kao Komica, mada većina posetilaca i ne zna da postoji razlika u nazivu ove dve plaže te ih zovu jednim imenom, Komica. Ova druga plaža je dugačka preko 2 i po kilometra i na njenom desnom kraju je granica Svete gore. Mirna je, bez ikakvih sadržaja, manje popularna i ako želite da se kupate na njoj, samo produžite pored kampa koji je na plaži Mikri Komica i krenite ka kompleksu Athos Villas. Prođite pored njega, nastavite dalje putem i sa leve strane ćete videti hilandarski metoh Kumica. Posle njega imate nekoliko mesta na kojima možete da skrenete levo ka plaži. Velika plaža Komica je peščana kao i Mikri Komica. Od objekata ćete videti samo par vikendica koje su u vlasništvu lokalnog stanovništva.

Inače, pomenuti metoh Kumica je najveći po površini hilandarski metoh na Atosu. U njemu se do 19. veka nalazilo par aktivnih monaških svetogorskih kelija. Do 14. veka je u njegovom severnom delu bio Hram Svetog Jeftimija od kojeg se danas naziru samo temelji, a uz koji je bio veliki odbrambeni pirg (utvrđenje) Svetog Jeftimija. Ovaj Hilandarski metoh je oduzet manastiru Hilandar u toku Grčke nacionalizacije nakon 1923. godine i bio dodeljen na korišćenje Grcima koji su došli iz Anadolije. Metoh je do 14. veka bio u sastavu Svete Gore i integralni deo poseda manastira Hilandar.

Plaža Komica je između ostalog poznata po odličnom kampu i beach baru

Plaža Komica je između ostalog poznata po odličnom kampu i beach baru

Plaža Komica i to ona glavna, Mikri Komica, kao što je već rečeno, jedna je od najlepših na celom Atosu, ali i Halkidikiju. Posebno je interesantan levi deo u kome je beach bar, ali i prelepa šuma koja moru daje neverovatnu tirkizno-zelenu boju. Iza plaže je kamp, veoma popularan širom Halkidikija. Od sadržaja ima minimarket, tavernu, bar i već pomenuti bar na plaži iza koga je dečije igralište. Kamp i sama plaža su podjednako popularni kako među omladinom tako i među porodicama sa decom pa je skoro uvek gužva, naročito u tom levom delu. Desni je mirniji i tu se nalazi već pomenuti kompleks luksuznih vila Athos Villas. Ispred bara su raspoređene ležaljke i suncobrani koje dobijate uz piće, dok u desnom delu ima dovoljno mesta ako nosite sopstveni “plažni mobilijar”.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)