www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Dei-Sivota-C

Plaža Dei

Peščana plaža Šljunkovita plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 39.4160773N 20.2309826E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Dei (ΔΕΗ) se nalazi izvan Sivote, iza plaža Galikos Molos i Zeri. Prepoznaćete je po ružnom dalekovodu. Baš tako, a još zanimljivije je što je zbog toga i nazvana po grčkoj javnoj energetskoj korporaciji (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, što mu dođe naš EPS). Od samog mesta je udaljena oko 1,5 km. Za razliku od dve pomenute plaže koje su bliže gradiću, na ovoj je mnogo manja gužva i nema nekih preteranih turističkih sadržaja. Dakle, idealno mesto za one koji ne vole gužvu, a ipak ni potpunu divljinu. Blizu ste grada, imate kafić i ležaljke, a opet vam niko ne sedi na glavi.

Kolima možete doći do same plaže (put je asfaltiran) i imate parking u hladu maslina koji se ne naplaćuje. Prođite skretanje za plažu Galikos Molos i nastavite pravo prateći putokaze za Zeri i Dei. U jednom trenutku se levo odvaja put za Zeri, a vi produžavate dalje za Dei.

U desnom delu ima više peska, a šljunak je sitniji

U desnom delu ima više peska, a šljunak je sitniji

Plaža je dugačka oko 150 i široka svega par metara. Sastoji se od krupnog i sitnog šljunka (sitniji je na desnom kraju gde čak prelazi i u pesak), mada je ulazak u vodu na pojedinim delovima skoro pa peščan. More je mirno i toplo, a sa plaže imate pogled na deo ostrvceta Agios Nikolaos. Ovo je vrlo bitan detalj kad je Sivota u pitanju. Naime, plaže oko Sivote imaju značajno hladniju vodu u odnosu na onu na koju smo navikli u Grčkoj. Tako je čak i u avgustu. Zato je dobro znati koje su plaže sa toplom, a koje sa hladnijom vodom. Generalno, plaže koje su u samom mestu imaju topliju vodu. To su one desno od rive (ako gledate prema moru odnosno Galikos Molos, Zeri i Dei) plus Karvuno i Pisina. Ostale, počev od plaže Zavia pa dalje prema Perdici i Pargi, imaju hladniju vodu.

Na plaži postoji već pomenuti kafić sa pristojnim cenama, skriven u maslinjaku, a moguće je iznajmiti ležaljke (2,5 evra) i suncobran (0,5 eur). Cela uvala je okružena divnim zelenilom i maslinama pa ima i prirodnog hlada. Iza plaže Dei postoji još jedna bezimena uvalica, a malo dalje i plažica Gorikoli.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)