www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Halkidiki-Zapadna-obala-Nea-Plagia-cover

Nea Plaja (Nea Plagia)

GPS koordinate: 40.26389046810518N  23.202931880950928E

Pogled na grad

Pogled na grad

Nešto pre dolaska u najveći grad Halkidikija, Nea Moudaniu, nalazi se turistički neotkriveno odmaralište Nea Plagia (Nea Plaja). Iako među srpskim turistima tek od nedavno poznato, mesto je odavno letovalište Grka iz okolnih područja, posebno iz Soluna udaljenog odavde nešto preko 53 kilometara. Od petlje, odnosno uključenja sa obilaznice oko Soluna na put A25 koji vodi ka Nea Mudanji, Nea Plaja je udaljena tačno 45,7 kilometara

Naselje su, kao i ostala naselja sa prefiksom Nea, izgradili prognani Grci iz Male Azije 1924. godine. Na ovom području je nekada postojala velika močvara, a nešto dalje postojao je manastir Karamani. Uz pomoć monaha, građene su kuće, postepeno su isušivane močvare i pretvarane u plodna polja.

Crkva svetog Đorđa

Crkva svetog Đorđa

Svetac zaštitnik ovog sela je Sveti Đorđe, čiju su ikonu iz svog rodnog kraja ovde doneli prvi doseljenici.. Pored naselja, na brdu prekrivenom borovom šumom, nalazi se mala crkva, a 4 kilometara odavde, među ruševinama starog manastira nalazi se mala crkva posvećena Bogorodici.

Nea Plagia je prelepa plaža istoimenog naselja smeštenog u Solunskom zalivu, na zapadnoj obali Halkidikija. Ova 4 kilometara duga peščana plaža iz godine u godinu privlači sve veći broj turista zbog predivnog peska, kristalno čiste vode i brojnih aktivnosti koje može pružiti. Uz plažu se proteže uređeno letovalište i parkići koji pružaju hlad, a posetiocima su na raspolaganju brojni barovi na samoj plaži. Na nekoliko minuta šetnje tu je i veliki broj kafića, restorana, taverni, kao i prodavnice, poslastičare, supermarketi, apoteke i igraonice za decu.

Palma pored plaže

Palma pored plaže

Plaža je idealna za porodice sa malom decom, široka, dok dubina vode postepeno raste. Odlično je organizovana, sa velikim brojem ležaljki i suncobrana, dok su na delu uz šetalište brojne palme. Uz odbojku na pesku, imaćete priliku da se bavite i raznim sportovima na vodi.

Posetioci Nea Plaje mogu otići i do Arheološkog muzeja i lokaliteta Olintos, udaljenih 12 kilometara, dok je samo jedan kilometar duži put do pećine Petralona.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Halkidiki-Zapadna-obala-Nea-Flogita-thumbnail
Nea Flogita
Halkidiki-solunski-zaliv-sozopoli-thumbnail
Sozopoli
Waterland-T
Waterland akva park kod Soluna
Halkidiki-solunski-zaliv-nea-triglia-T
Plaža Nea Triglia

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)