www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Kefalonija-Fiskardo

Fiskardo

GPS: 38.46040231342767N  20.57566523551941E

Kefalonija-Fiskardo

Fiskardo je najživopisnije selo na Kefaloniji

Fiskardo (Φισκάρδο) se nalazi 52 km severoistočno od Argostolija i 51 km od Liksurija, na najsevernijoj tački Kefalonije. Iz Fiskarda se lepo vidi susedno ostrvo Itaki (Itaka).

Fiskardo je jedno od najlepših sela na Kefaloniji (možemo slobodno reći i najlepše). Okruženo je zelenilom a centar života je luka u kojoj su tokom leta usidreni ribarski brodovi i jahte.

Mnogo jahti i tradicionalnih ribarskih brodova je na vezu duž rive tako da možete kupiti sveže ulovljenu ribu ako dovoljno poranite. Šetnja oko luke će Vas odvesti na obilazak nekih od najluksuznijih jahti. Mnoge od njih su u vlasništvu bogatih i slavnih koje Kefalonija posebno privlači zbog Fiskarda. Nasuprot glavne luke je svetionik i rt Fiskardo. Svetionik je podignut 1892. i nalazi se na parčetu zemlje koje ulazi u more. Posetite mali muzej koji se nalazi na vrhu luke u kome ćete videti kako se mesto menjalo tokom godina. Fiskardo je takođe naziv za dva kilometra dugačak zaliv u kome se nalazi luka.

Od približno 365 naselja na ovom velikom i raznolikom ostrvu, Fiskardo je jedinstven po tome što je ostao gotovo neoštećen tokom velikog zemljotresa 1953. koji je uništio većinu istorijskih građevina na Kefaloniji. Ujedno je jedino veće naselje na ostrvu koje je pomenuti zemljotres poštedeo.

Administrativno, selo pripada opštinskoj jedinici Erisos. Fiskardo je trajektima povezan sa lukom Frikes (Itaka) i Lefkadom. Opštinu Fiskardo osim ovog čine još i sela Evreti, Kacarata, Macukata i Celentata.

Fiskardo je jedino selo na ostrvu koje je preživelo zemljotres

Fiskardo je jedino selo na ostrvu koje je preživelo zemljotres

Sve tradicionalne i mletačke građevine su sačuvane i daju selu jedinstveni šarm i atmosferu, a sve kuće u selu su pod posebnom zaštitom i smatraju se delom tradicionalne baštine. Osim kuća, pod posebnom zaštitom su i šume oko sela. Fiskardo noću poprima sasvim drugačiju perspektivu. Svetla, stare zgrade, kafići, barovi i restorani daju celom mestu čarobni mediteranski ugođaj. Zbog svoje lepote Fiskardo je postao omiljeno odredište i privlači hiljade turista svake godine.

Obala oko Fiskarda je uglavnom stenovita sa brojnim šljunkovitim uvalama i nema peščanih plaža. Idealne su za kupanje jer su u zavetrini i more je obično mirno. Smešteno na severnom rtu Kefalonje, poluostrvo Erisos ima zanimljivo i raznoliko priobalje. Postoje brojne plaže do kojih se može doći samo brodom. Fiskardo ima svoju sopstvenu malu plaža na samo nekoliko minuta hoda od luke. Iako je pogodna za brzinsko ili rano jutarnje kupanje ipak nije ništa posebno.

U blizini sela možete pronaći mnogo lepih plaža i uvala, kao i ostatke paleolitskih naselja i vizantijske crkve kao i mnoga druga zanimljiva mesta.

Lefkada-Fiskardo

Taverna u Fiskardu

Fiskardo ostavlja utisak pospanog i opuštajućeg mesta i to je sasvim tačno. Oni koji žele da sede i čitaju, sunčaju se i gledaju brodove koji dolaze i odlaze biće u svom elementu. Međutim, Fiskardo je idealno mesto za porodice s malom decom. Budući da je malo selo, deca mogu šetati okolo a da ne budu previše daleko u bilo koje vreme.

Možete iznajmiti čamac i istraživati skrivene uvale u blizini grada, upisati kurs ronjenja ili posetiti muzej i to na početku svog boravka ovde jer ćete možda dobiti ideju šta još obići. Takođe možete otići na organizovan izlet brodom oko Kefalonije ili do susedne Itake. Oko sela postoji mnogo luksuznih vila za smeštaj turista.

Marina je tokom leta puna plovila

Marina je tokom leta puna plovila

Smatra se da je Fiskardo u stvari antički grad Panormos koji pominje grčki istoričar Herodot iz 5. veka p.n.e. Krajem 2005. godine, tokom izgradnje šoping kompleksa blizu luke u Fiskardu, radnici su otkrili spomen ploču koja datira iz antičke Grčke i na kojoj se narod Panormosa zahvaljuje narodu Atine što im je omogućio da lovi u toj oblasti. Krajem 2006. godine, tokom izgradnje novog hotela u blizini centra Fiskarda, radnici su nabasali na savršeno očuvanu grobnicu iz rimskog doba punu zlatnog nakita, stakla, glinenih lonaca i bronzanih predmeta. Ima dimenzije 9 puta 7 metara i u obliku je male kuće. Unutra je pronađeno pet grobnica uključujući i veliki zasvođeni grob i kameni kovčeg, kao i zlatni nakit, grnčariju i bronzane predmete. Arheolozi su pronašli zlatne minđuše i prstenje kao i staklene i glinene lonce, bronzane artefakte ukrašene maskama i bakarni novac. Na obližnjoj parceli su otkrili i neverovatno dobro očuvano pozorište. U drugim iskopavanjima su otkriveni ostaci kuća, kupatila i groblje, a sve datira iz rimskog perioda, između 146. p.n.e. i 330. Za vreme franačke vladavine, selo je preimenovano u Fiskardo, po Robertu Gviskarku, vojvodi od Apulje i Kalabrije i osnivaču Kraljevine dve Sicilije koji je umro na plaži Ateras 1085. godine.

Taverna u Fiskardu

Taverna u Fiskardu

Fiskardo je verovatno najpoznatije selo na severu Kefalonije a možda i na celoj Kefaloniji. Međutim, ako uživate u istraživanju ne zaboravite da postoji mnogo drugih malih i zanimljivih mesta u ovom delu ostrva:

-Celendata- Krenite putem iz sela prema plaži Foki i dolazite do Celendate koja se nalazi nešto pre sela Macukata;

-Selo Manganos je na oko sat hoda od Fiskarda ili 8 minuta vožnje automobilom. Nekada važan centar, ovo mestašce je malo varljivo – naći ćete dobru tavernu, prodavnicu mešovite robe (koja je iznenađujuće dobro snabdevena, možete kupiti sveža lokalna jaja, dobar je izbor vina, alkoholnih pića i namirnica), piljare, gvožđaru i novinarnicu. Život u Manganosu je zadržao lagani tempo tokom cele godine i iako lokalne firme nesumnjivo imaju korist od letnjeg turističkog priliva, ne postoje očigledni znaci masovnog turizma;

-Vasilikades (poznat i kao Enosi)- Vasilikades je na glavnom putu prema Argostoliju, oko 15 minuta vožnje od Fiskarda. Smešten je na važnoj raskrsnici i možete da birate da skrenete levo ka planinskom putu do Agia Efimie ili da nastavite pravo za Argostoli. U prošlosti su seljaci silazili iz svojih domova u planini da bi kupili dobra pošto je selo bilo glavno u tom području. Danas je Vasilikades još uvek važan. Ovde ćete naći lekara, mali supermarket, prodavnicu mešovite robe, benzinsku stanicu, cafe bar i odličan restoran. Ako želite da krenete preko planine ka Agia Efimiji ovde skrenite levo, odmah preko puta benzinske stanice.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Kefalonija-plaža-Foki
Plaža Foki
Kefalonija-plaža-Emblisi
Plaža Emblisi (Emblissi)
Kefalonia-Dafnoudi
Plaža Dafnudi (Dafnoudi)
Kefalonija-tvrdjava-Asos
Tvrđava Asos (Assos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)