www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Prasu-Kriaritsi-Kriarici-Sitonija (2) - C

Plaža Prasu (Prassou, Severni Kriaritsi)

Peščana plaža Stenovita plaža Nema gužve Plaža dostupna kolima Plaža dostupna samo peške

GPS: 40.0323628N 24.0186131E

Plaža Prasu, odlično mesto za ljubitelje free campinga

Plaža Prasu, odlično mesto za ljubitelje free campinga

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Prasu (Πρασσού) je naziv za niz izolovanih i neorganizovanih uvalica između fenomenalne plaže Klimatarja i plaže Kriarici (to je i razlog zašto je u pojedinim vodičima nazivaju “Severni Kriarici”). Od prvopomenute su udaljene oko kilometar, od Sartija nešto više od 13, a od Kalamicija nepunih 8. Inače. Osim ovih, južno od Klimatarije ćete videti niz uvala i do većine njih možete doći samo pešaka s obzirom na to da put ne vodi direktno do obale. Autom možete prići na nekih 200 metara od plaže i odatle vas čeka treking.

Ako dolazite iz pravca Sartija, prođite isključenja za plaže Goa, Valti i Agridia i produžite napred još oko dva kilometra. Dolazite do prvog skretanja za plažu Sikja (GPS: 40.0541657N 23.9834064E), dok je odmah iza krivine i drugo (GPS: 40.051628N 23.9832509E). Možete da se isključite gde god vam volja ili da produžite pravo. Ako ste skrenuli, nastavljate vožnju prema obali. Maltene pred samim morem se put račva i tu idete desno. Prolazite celu plažu Sikja, kampove i dolazite do raskrsnice. Desno se vraćate ka magistrali, a vi idete levo, pratite obalu i posle par stotina metara dolazite do male, ušuškane uvalice Linaraki sa poznatom tavernom Akrogiali.

Prasu je naziv za nekoliko izolovanih peščanih uvala koje se kriju između plaža Klimatarja i Kriarici.

Plaža Prasu

Plaža Prasu

Produžite istim putem i posle par krivina dolazite do plaže Limanaki koju ćete najlakše prepoznati po četiri taverne i ovo mesto nemojte da preskočite ako ste ljubitelj dobre ribe i plodova mora.  Sledeća je plaža Turkolimnionas, od uvale Limanaki udaljena još nekih 250 metara. Ne skrećete tu već nastavljate pravo još nepuna 2 kilometra, uskim i krivudavim putem koji je na pojedinim mestima oštećen tako da morate biti oprezni i stižete do fenomenalne plaže Klimatarja (mnogi je zovu Klimataria, ali s obzirom gde je akcenat, izgovara se Klimatarja). Pokazatelj da ste na dobrom putu je nadvožnjak na koji ćete naići i tu skrećete oštro ulevo za plažu Klimatarja. Međutim, ako vam je krajnji cilj uvala Prasu, ona je malo dalje.

Odavde počinje neka čudna mreža puteva pa je teško i objasniti kako da stignete do plaže. Ako imate GPS navigaciju, onda ok. Ali ako nemate, onda se posle ovog nadvožnjaka držite obale odnosno vozite samo ka moru (ne skrećete za Klimatariju, to je već rečeno). Deo puta je asfaltiran, deo nije pa ko voli avanturu, samo napred. Ne možete kolima do same obale već ćete morati da ih ostavite na putu i da se do plaža spustite nekih 200 metara.

Ako ste na glavnoj magistrali produžili pravo, prolazite skretanje za selo Sikia i posle sledeće krivine i pravca iza nje imate odvajanje sa glavnog puta (40.0347327N 23.9820385E). Tu se izdvajate i spuštate ka moru. Kad dođete do istog, idete desno i odmah tu vam je plaža Linaraki, a malo dalje i Limanaki. Ovo isključenje koriste i oni koji dolaze iz pravca Kalamicija odnosno Toronija i Neos Marmarasa.

Plažu karakterišu interesantne stenovite formacije

Plažu karakterišu interesantne stenovite formacije

S obzirom da je potpuno izolovano i netaknuto, Prasu je odlično mesto za ljubitelje free campinga.

Ako ste nekako uspeli da je nađete, čeka vas plaža koja se sastoji iz tri uvale međusobno odvojene rtom i stenama. Sve su dugačke nekih šezdesetak metara, potpuno su neorganizovane i nemaju nikakve sadržaje. Pravo mesto za potpuno uživanje u sitnom pesku. More postepeno postaje duboko, tirkizno je i kristalno čisto, a u daljini puca pogled na Atos. Preko puta, sasvim blizu obale, leži stenovito ostrvce Prasu. Uvalice su okružene niskom vegetacijom, ali na samoj obali nema prirodnog hlada pa ponesite svoj suncobran.

Plaža je sasvim pusta, sa veoma malim brojem ljudi jer je pristup dosta otežan i idealna je za avanturiste, ljubitelje free campinga i sve koji vole skrivenija i sasvim prirodna mesta. U blizini je plaža Havaji.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)