www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaža Sikja (Sikia, Sykia, Agios Ioannis)

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Kamp Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima

GPS: 40.0423349N 23.9857292E

Sikja (Συκιά) je glavna i najveća plaža u istoimenom području nazvanom po obližnjem selu koje se krije malo u unutrašnjosti poluostrva. I od Sartija i od Kalamicija je udaljena oko 6 kilometara.

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sartiju

Ako dolazite iz pravca Sartija, prođite isključenja za plaže Goa, Valti i Agridia i produžite napred još oko dva kilometra. Dolazite do prvog skretanja za plažu Sikja (GPS: 40.0541657N 23.9834064E), dok je odmah iza krivine i drugo (GPS: 40.051628N 23.9832509E). Možete da se isključite gde god vam volja ili da produžite pravo. Ako ste skrenuli, nastavljate vožnju prema obali. Maltene pred samim morem se put račva i tu idete desno. Što se tiče parkinga, u ulici iznad plaže ili na nekom proširenju pored puta se može naći mesto.

Ako ste na glavnoj magistrali produžili pravo, prolazite skretanje za selo Sikia i posle sledeće krivine i pravca iza nje imate odvajanje sa glavnog puta (40.0347327N 23.9820385E). Tu se izdvajate i spuštate ka moru. Kad dođete do istog, idete levo. Ovo isključenje koriste i oni koji dolaze iz pravca Kalamicija odnosno Toronija i Neos Marmarasa.

Plaža je dugačka čak kilometar i po i u većem delu je prazna. Peščana je, a more plitko na levoj i desnoj strani, što će reći veoma pogodno za decu, pogotovo jer ulazak u vodu nije strm već se do dubine dolazi postepeno. Gužve nema jer je plaža kao što je već rečeno, ogromna. Pored se nalaze dve velike vetrenjače koje datiraju iz 19. veka. U blizini, na nekih 500 metara udaljenosti, nalazi se veliki broj apartmana dok su kampovi kao i uvek skoro na samoj obali.

Osim zbog plaža, ovde svakako vredi doći jer je Sikja pored Partenonasa maltene jedino pravo selo na Sitoniji.

Na samom početku plaže, levo, gledajući ka moru, nalazi se bar Alati sa suncobranima i ležaljkama. Plaža se izvorno zvala Agios Ioannis, ali zbog velike popularnosti istoimene plaže na zapadnoj obali Sitonije, naziv ove je promenjen u Sikja. Kako se krećete ka sredini plaže, nailazite na 2 kampa sa zajedničkim ulazom, Piconi (Pitsoni) i Melisi koja su na svega 20 metara od mora. Objekti su nedavno renovirani kako bi se gostima pružio što bolji ugođaj. Poseduju tuševe sa toplom vodom tokom celog dana, zatim prostor za pranje veša i sudova, toalete, opremu za prvu pomoć, električnu energiju u šatorima i prikolicama, frižider i zamrzivač, a posetiocima je omogućena i bežična internet konekcija, potpuno besplatno. U sklopu kompleksa postoji i supermarket, restoran, picerija, kao i pošta, a u blizini ćete pronaći još nekoliko taverni i prodavnica. Svi ovi sadržaji su odmah pored asfaltiranog puta koji se pruža duž cele plaže. Inače na ovoj plaži se igra odbojka svako veče, u periodu od 18h do 20h. Uglavnom je ista ekipa – gosti iz hotela Katja i hotela Nefelija i nekoliko Grka. To je na delu plaže skroz levo gledajući ka moru, blizu kafića se ležaljkama.

Celo područje je osim po ovoj poznato i po brojnim drugim plažama, nekoliko velikih i par manjih (Valti, Agridia, Griavas, Linaraki, Limanaki, Turkolimnionas, Klimatarja, Prasu, Havaji, Kriarici…). Sve su peščane i bez prirodnog hlada.

Osim zbog plaža, ovde svakako vredi doći jer je Sikja pored Partenonasa maltene jedino pravo selo na Sitoniji. Nalazi se oko 5 kilometara u unutrašnjosti poluostrva i smešteno je između strmih brda i borove šume. Sa glavnog puta Sarti-Kalamici se isključujete kod putokaza Sikja. Prođite skretanje za plažu i ubrzo dolazite do raskrsnice čije su koordinate GPS: 40.0338291N 23.9687133E. Prolazite benzinsku pumpu i nastavljate dalje ka mestu.

Selo je izuzetno veliko (najveće na Sitoniji) i ima oko 3.000 stanovnika. U velikoj meri je zadržalo svoja tradicionalna obeležja. Veoma je staro i u velikoj meri očuvano kao što je bilo u XIX veku. U centru se nalazi crkva Agios Atanasios, izgrađena 1819. godine, ali je nekoliko puta spaljivana da bi 1861. godine Camis Karatasios obezbedio novac za njenu rekonstrukciju. Zapadno od crkve se nalazi stara škola koja datira iz 1870. godine. Predstavlja jednu od najstarijih školskih zgrada na Halkidikiju. Nova škola je izgrađena 1920. godine i nalazi se istočno od crkve. U naselju postoji nekoliko manjih marketa, a tu je i Carrefour express (manji Carrefour), na glavnom putu čim uđete u mesto. Ovde su cene, naravno, najpovoljnije. Pijaca u Sikiji je subotom i dobro je snabdevena, a cene su veoma pristupačne. U samom mestu ćete pronaći restorane, hotel, lekarsku ordinaciju, bankomat i apoteku.

Zapadno od sela je stenovita planina Kukos na čijem vrhu je zamak do koga se može doći pešaka.
Danas lokalno stanovništvo živi od turizma, poljoprivrede i pecanja. Meštani se značajno razlikuju od ostalih stanovnika Halkidikija, kako po akcentu tako i po načinu igranja sirtakija. Selo slavi Trojice i to u junu mesecu.

Što se tiče glavne plaže, ona je od samog mesta udaljena oko 5 kilometara i samo je jedan u nizu dobrih i kvalitetnih mesta za kupanje.

Tradicija kaže da su nekada ranije, pre nego što je selo izgrađeno, ljudi živeli u raštrkanim naseljima sa oko 50 do 100 kuća u svakom. U istorijskim dokumentima postoje dokazi da Sikja postoji još iz perioda ranog gvozdenog doba, ali pod nazivom Kukos. Na brdu iznad grada se mogu videti ostaci tog starog utvrđenja. Pored utvrđenja je groblje sa oko 100 grobova od kojih najstariji datira iz X veka nove ere.

U XIV veku je naziv grada promenjen u Logos. Grad je tada bio sedište oblasti Kapetanikiu Apro. U vizantijskom periodu, područje Sikja je pripadalo Svetoj Gori, uglavnom manastiru Megistis Lavras. Tokom perioda turske vladavine stanovništvo ovog područja je imalo veoma značajnu ulogu u borbi protiv okupatora, naročito 1821. godine kada je došlo do revolucije na Halkidikiju. Nakon što je revolucija ugušena, selo je iseljeno da bi ga potom Turci spalili do temelja. Stanovništvo se privremeno iselilo na ostrvo Skopelos i u mesto Atalanti. 1854. godine je podignuta nova revolucija pod vođstvom Camisa Karatasiosa čime je vladavina Turaka uspešno završena. Mnoge bitke u kojima su učestvovali su stanovnike Sikie učinile izuzetnim borcima.

U XV veku naziv naselja je promenjen u Sikja. Postoji više verzija o tome kako je selo dobilo novi naziv. Jedna od verzija je da se u lokalnom govoru ime sela izgovara približno kao reč “senka”. Naime, kada sunce izađe iznad Atosa, vrh senke pokriva Sikiju. Druga verzija kaže da je naziv parafraza drevnog grada Siggos koja je tokom godina postala Siggia i konačno Sikia odnosno Sikja. Treća verzija sugeriše da je naziv mesta izveden od grčke reči za smokvu. U srednjem veku ogromno drvo smokve se nalazilo u centru sela i izgledalo je toliko fascinantno da se pominje u dokumentima sa Atosa koji datiraju iz XIV veka.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)