www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

halkidiki-zaliv-termaikos-agios-mamas-C

Plaža Agios Mamas

Peščana plaža Za porodice sa decom Nema gužve Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Parking u blizini Plaža dostupna kolima

GPS: 40.253033747497035N  23.363778591156006E

halkidiki-zaliv-termaikos-agios-mamas

Crkva predstavlja obeležje sela

Agios Mamas (Αγίας Μάμας) je mesto sa preko 1.300 stanovnika, smešteno između poluostrva Kasandra i Sitonija. Nalazi se na putu Nea Mudanja-Poligiros, na 5 kilometara istočno od Nea Mudanje, odnosno 23 kilometara jugozapadno od glavnog grada Halkidikija, Poligirosa.

Agios Mamas nalazi se u unutrašnjosti poluostrva, na oko 2,5 kilometara od obale, a obuhvata mala priobalna naselja kao što su Portes, Varkes i Gremia, smeštena u pravcu Termaikos zaliva. Pomenuta naselja imaju najveće hotele i opštinske kampove, odnosno kilometre plaže koja se pruža između poluostrva Kasandra i Sitonija. Pored pomenutih, nova letovališta su počela da se razvijaju na plažama Agios Mamasa, ali na strani prema Toroneos, odnosno Solunskom zalivu.

Plaža ovog naselja je peščana, lepa i organizovana, vrlo duga i široka, što je čini atraktivnom među meštanima i turistima. Duga je skoro 7 kilometara i pruža se skroz od naselja Potidea do Kalivesa, a celom dužinom se pružaju barovi, doduše sa velikom udaljenošću između njih. Duž plaže vodi poljski put kojim se mogu kretati automobili, pa možete sami izabrati koji deo Vam posebno odgovara.

halkidiki-zaliv-termaikos-agios-mamas

Postoji mnoštvo barova, ali sa velikom udaljenošću između njih

More je predivno, kristalno čisto, a plaža sa brojnim suncobranima i ležaljkama savršenim za odmor. Kombinacija povetarca sa mora i osvežavajućeg mirisa borova, stvaraju atmosferu apsolutnog mira i opuštanja. S obzirom na činjenicu da je dobro zaklonjena, nema većih talasa i odlična je za porodice sa malom decom. Posetioci odavde imaju i predivan pogled na Kasandru, Sitoniju, odnosno Holomontas planine u unutrašnjosti Halkidikija.

Do plaže Agios Mamas vode dva puta od Nea Mudanje. Ako nastavite južno od Nea Mudanje, na nekih 5,5 km skrenete levo ka obali (nešto pre naselja Nea Potidea), dok je drugi način da od raskrsnice u Nea Mudanji skrenete istočno ka naselju Agios Mamas, pa zatim 2 km južno ka plaži. Između ostalog, koji ćete put izabrati zavisi i od toga do kog dela plaže želite da dođete.

Agios Mamas je prilično veliko naselje čije se stanovništvo uglavnom bavi gajenjem jestivih maslina i turizmom. Ima veoma plodnu ravnicu i zemljište, a plaža naselja pruža se u dužini od 3,5 kilometara. Selo ima osnovnu školu, crkvu i moderan kulturni centar, a širom Grčke poznato je po “Sajmu Agios Mamas” koji se održava početkom septembra i privlači na hiljade posetilaca.

Interesantno je i da je dobar deo ovog priobalnog područja pod zaštitom mreže Natura 2000. U delu prema poluostrvu Kasandra i naselju Nea Potidea, postoji močvarni predeo u kome obitava veliki broj vrsti ptica, pa je stalna borba između ekologa i vlasnika beach barova čije se zatvaranje ili izmeštanje na druge lokacije traži.

halkidiki-zaliv-termaikos-agios-mamas

Pored turizma, izvor prihoda stanovništva su masline i med

Najstarije poznato organizovano naselje u oblasti Agios Mamas smešteno je na brdašcu istog imena (gde se i dalje vrše iskopavanja) i postojalo je još 5000 godina pre nove ere. Ipak, najstariji poznati zapis o postojanju sela, i to sa sadašnjim imenom, nalazi se u nekim dokumentima sa Svete gore iz XI veka. Naselje je 1423. godine palo pod tursku dominaciju, a 1821. godine njegovi stanovnici aktivno su učestvovali u grčkoj revoluciji.
Prvi poznati istorijski dokazi o trgovini stokom u ovom kraju datiraju od 1870. godine.

Naselje je dobilo ime po Svetom Mamantu, hrišćanskom mučeniku, kasnije svecu iz III veka.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)