www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-pecina-Drakotripa-C

Pećina Drakotripa (Drakotrypa, Zmajeva pećina)

GPS: 40.732531N  24.730992E

Pećina Drakotripa (Δρακότρυπα ili u prevodu Zmajeva rupa) se nalazi na nekih 15-ak minuta pešaka od sela Panagia koje sigurno nećete preskočiti tokom Vašeg boravka na Tasosu pa ako imate vremena i volje možete putovanje ovim delom ostrva kompletirati još jednom atrakcijom. Nazvana je po stalaktitu koji liči na zmaja.

Iskopavanja sprovedena 1972. godine, ali izvan pećine, potvrđuju da je pećina korišćena u rano bronzano doba, ali i tokom vizantijskog perioda. Pronađena je grnčarija iz ahajskog kao i posuđe iz mikenskog, korintskog, helenskog, rimskog i vizantijskog perioda. Još uvek nije dovoljno istražena.

U pećini Drakotripa živi veliki slepi miš – kokošinjac, a od velikog značaja je za očuvanje prirode na ostrvu jer u njoj žive i neke endemske vrste beskičmenjaka – pužića.

Put do pećine je prava mala avantura i ne zaboravite da ponesete baterijsku lampu. Parkirajte se u centru sela na velikom parkingu pored osnovne škole. Preko puta je taverna “Elena” kod koje ćete videti prvi putokaz za pećinu (taverna je sa desne strane a bašta restorana sa leve strane betonskog puta kojim idete nizbrdo). Prolazite izvor sa leve strane, idete dalje nizbrdo prateći put i posle jedne oštre krivine u desno, u dnu ulice dolazite do kuće odakle glavni put skreće na levo a Vi nastavljate zemljanom stazicom koja prolazi desno od kuće, uz ogradu. Na banderi postoji putokaz za pećinu sa informacijom da Vam je ostalo još 500 metara koliko ste otprilike dotle prešli od restorana “Elena”.

Idite kako Vas staza vodi (na par mesta ćete videti oznaku D koja će Vas uveriti da ste na pravom putu) nekih desetak minuta i dolazite do stepenica koje se “penju” do ulaza u pećinu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Muzej-skulptura-Polignotos-Vagis-13-T
Muzej skulptura Polignotos Vagis
Tasos-Panagia-6-T
Panagia i Skala Panagia (Golden Beach)
Tasos-Makriamos
Plaža Makriamos (Makryammos)
Tasos-Limenas
Limenas (Grad Tasos)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)