www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Tasos-Muzej-skulptura-Polignotos-Vagis-13-C

Muzej skulptura Polignotos Vagis

GPS: 40.71592378830559N  24.72845435142517E

Muzej se nalazi u selu Potamia, rodnom mestu vajara Polignotosa Vagisa, odmah pored crkve Blagovesti Bogorodice. Osnovan je u avgustu 1981. od strane Odeljenja za Grke u inostranstvu Ministarstva inostranih poslova koje je uslišilo umetnikovu poslednju želju koju je napisao u testamentu: “Ostavljam sve svoje radove narodu i Vladi Grčke s tim da budu smešteni u nacionalnom muzeju ili u biblioteci izgrađenoj na Tasosu, zemlji mog rođenja”.

Polignotos Vagis je bio inspirisan prirodom, ljudima i univerzalnim simbolima

Polignotos Vagis je bio inspirisan prirodom, ljudima i univerzalnim simbolima

Polignotos Vagis je rođen 14. januara 1892. u mestu Potamia na Tasosu. Njegov otac Jorgos, stolar, rodom je sa Tasosa, dok je njegova majka, Angeliki Hidraiu iz poznate pomorske porodice sa Hidre. Bio je jedno od sedmoro dece. Vagis je emigrirao u Ameriku i postao cenjeni umetnik. Kada je imao 19 godina, emigrirao je u New York i počeo da se bavi skulpturom. 1919. godine je dobio američko državljanstvo jer je službovao u američkoj mornarici u Prvom svetskom ratu. Razvio je svoj lični stil koji prati jednostavnost u njegovim delima. Odlazi u prirodu i skuplja elemente sa plaža i iz šuma: kamenje, šljunak, drvo, granit. Ovi elementi daju pečat njegovom radu inspirisanom prirodom, ljudima i univerzalnim simbolima.

Godine 1963. po prvi put se vraća u domovinu, nakon 62 godine. Nekoliko meseci kasnije je zaveštao svoja dela Vladi Grčke koja će ih izložiti u nacionalnom muzeju, po mogućstvu na Tasosu. Polignotos Vagis umire u New Yorku 1965. dok su njegova dela kasnije preneta u domovinu.

Vagis je kao što je već rečeno rođen u mestu Potamia (Ποταμιά), lepom planinskom selu s tradicionalnom arhitekturom i pogledom na more koje je izgrađeno na obroncima planine Ipsarion (najviša planina na Tasosu sa nadmorskom visinom od 1.204 metra). Nalazi se oko 3 km južno od sela Panagia i 10 km od Limenasa (takođe južno). Mnogo je mirnije i opuštenije nego Panagia iz prostog razloga što glavni put zaobilazi selo. Dobilo je ime po brojnim potocima koji teku kroz njega (potamia su na grčkom „reke“).  Put koji vodi do sela iz grada Tasos je u dobrom stanju, ali ima puno krivina jer vijuga oko planine.

Tasos-Potamia

Crkva u selu Potamia

Na 2-3 km od Potamie ćete pronaći mesto Skala Potamia koje je ujedno i luka sela Potamia. Sela Potamia i Skala Potamia imaju zajedno oko 1.200 stanovnika koji se bave turizmom i poljoprivredom. Zaliv Skala Potamia, poznat i kao Zlatna Obala (Hrisi Akti na grčkom) je vrlo lepo mesto, kombinacija guste flore (na pojedinim mestima drveće se pruža skroz do plaže) i vrlo čistog mora i jedan je od najlepših na ostrvu. U maloj luci stoji impozantna zgrada Tarsana koju su u 19. veku sagradili monasi sa Atosa. U letnjim mesecima većina stanovnika se seli u Skalu, ali se tokom zime stvari menjaju i područje ostaje gotovo pusto s nekih 60 do 100 stanovnika koji ostaju tu kao čuvari.

Ima gradsku plažu koja je lepa, široka i peščana. Dugačka je nekih tristotinjak metara, dobro je organizovana, sa suncobranima, ležaljkama, tušem i nekoliko barova i taverni. Mala luka sa nizom taverni i kafića načičkanih u pozadini se smestila na južnom kraju plaže okružene visokim borovima i zelenilom koje stvara izvanrednu pozadinu.

Plaža Skala Potamia se nastavlja na južni, popularniji kraj plaže Golden beach (Hrisi Amudia). Odlična je za porodice s malom decom jer je plićak veoma dugačak, nema kamenja u vodi, a na samoj plaži postoji mali parkić sa toboganima i ljuljaškama. Svetlucavo more nudi čaroban prizor. Širina plaže omogućava razne sportove kao što su tenis ili odbojka ali izbor vodenih sportova nije veliki.

Tasos-Potamia

Potamia je dobra polazna tačka za uspon na planinu Ipsarion

Kako je rastao broj turista u mestu, rastao je i broj taverni, kafića, minimarketa, prodavnica i rent a kar agencija i svi ti sadržaji su smešteni bliže luci i gradskoj plaži. Izgrađeno je mnogo hotela i kuća za izdavanje ali je i pored značajnog razvoja u poslednjih nekoliko godina turizam ostao na prilično niskom nivou i Skala Potamia je još uvek vrlo mirno i opušteno mesto, naročito pogodno za porodice.

Selo je dobilo ime po brojnim potocima koji teku kroz njega (potamia su na grčkom „reke“).

Potamia je jedno od najpoznatijih malih sela na ostrvu i zadržalo je svoj tradicionalni karakter. Podnožje planine Ipsarion je bogato vegetacijom i čini Vam se da selo leži u džungli. Ako želite na vrh Ipsariona, dobra je ideja početi uspon iz Potamie. Odavde kreće i put za selo Teologos. Potamia je idealna za sve koji trebaju mir i koji ne žele da ostanu ceo dan na plaži. Mnoge vlastelinske kuće sa svojim kamenim zidovima i drvenim balkonima stvaraju zanimljiv prizor a u selu postoje i dve lepe crkve čija se arhitektura razlikuje od ovih kuća.

Taverne, kafiće, hotele i sobe za iznajmljivanje ćete naći u selu iz koga kreću dve staze, jedna vodi do plaža ispod a druga, puna vegetacije, vodi u planinu.

Ako ste na Tasosu u petak pre početka velikog posta, uživaćete u zabavi na ulicama u centru grada. Dobra muzika, razdragan narod, ukusno meso s roštilja i obilje lokalnog vina se nudi u tom posebnom trenutku, potpuno besplatno. U sledeću nedelju, u ranim poslepodnevnim satima, ne propustite seosku paradu kada je vino opet besplatno.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Tasos-Panagia-6-T
Panagia i Skala Panagia (Golden Beach)
Tasos-pecina-Drakotripa-T
Pećina Drakotripa (Drakotrypa, Zmajeva pećina)
Tasos-Makriamos
Plaža Makriamos (Makryammos)
Tasos-Paradisos
Plaža Paradise (Paradisos, Rajska plaža)

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)