www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Ponti

Vasiliki (Vassiliki)

GPS koordinate: 38.627633214924295N  20.608763694763184E

Lefkada Vasiliki

Živopisne taverne

Vasiliki je živopisna ribarska luka okružena zelenilom sa oko 400 stalnih stanovnika. Tokom poslednjih godina postala je jedno od omiljenih letovališta. Nalazi se na južnoj strani ostrva, 37 km jugozapadno od grada Lefkada (ako se ide istočnom obalom i 40 km ako se ide zapadnom). U dolini Vasiliki postoji mnoštvo ostataka antičkih zgrada koje verovatno pripadaju antičkom gradu.

S druge strane Vasilikija, zapadne, nalazi se poluostrvo i rt Lefkata sa koga je u more skočila pesnikinja Safo zbog neuzvraćene ljubavi. Prvo što možete videti je mala, usamljena plaža Plaka do koje se dolazi lošim putem koji se odvaja od glavnog, a zatim impresivna zapadna obala. Krajolik je planinski, divlji i spušta se do ivice mora gde se bele stene bore se uzburkanim morem. Ove bele stene su „kumovale“ imenu ostrva Lefkada (ovo je jedna od mnogih verzija o poreklu imena).

Lefkada Vasiliki

Vasiliki je čuven među ljubiteljima wind i kitesurfinga

Dugačka šljunkovita plaža, zajedno s drugim, manjim, privlači mnogo turista, posebno ljubitelja windsurfinga jer je područje poznato po idealnim uslovima za ovaj sport s obzirom da topao vetar duva svaki dan.

Ovo je jedno od najboljih windsurfing mesta na Mediteranu i u samoj Grčkoj (pored ostrva Paros).

Na plaži ima windsurfing klubova i puno drugih sadržaja za iznajmljivanje pa možete iznajmiti jedrilicu ili katamaran. U ovom delu postoji dosta različitih mogućnosti za smeštaj a tu su i kamp, taverne, prodavnice, kafići i barovi.

Ulica u Vasilikiju

Ulica u Vasilikiju

Iz luke Vasiliki svakodnevno isplovljavaju trajekti do Itake i Kefalonije dok mali ribarski brodovi nude jednodnevne izlete do najpoznatijih plaža i onih koje su dostupne samo brodom (Porto Kaciki, Alektori i Agiofili). Potražite u luci brodiće koji će Vas odvesti do fenomenalne plažice Agiofili. Bolje je da platite nekoliko evra nego da krenete kolima neasfaltiranim putem posle čega Vas čeka nimalo prijatno i jednostavno spuštanje (a posle kupanja i pentranje) do same plaže. Na plaži nema sadržaja pa kupite u Vasilikiju sve što Vam može zatrebati. Brodići stalno dolaze i odlaze tako da možete da se vratite kada i s kim hoćete a dobra je stvar što na njima možete kupiti i neko piće ako ste zaboravili da ponesete.

Još jedna lepa varijanta za kupanje je mala, usamljena plaža koja se nalazi na samo par minuta hoda od luke (iz luke idete u suprotnom pravcu od glavne plaže Ponti, istim putem kojim biste išli za Agiofili). Na njoj se uglavnom kupaju oni koji su smešteni u nekom od okolnih apartmana i to najčešće izjutra, pre nego što sednu u auto i krenu u avanturu po ovom prelepom ostrvu). Takođe možete otići do sela Agios Petros (6 km) i Sivros gde bi trebalo probati tradicionalnu jagnjetinu.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

Lefkada-Vasiliki-Ponti-11T
Plaža Vasiliki-Ponti (Vassiliki)
Lefkada-Agiofili
Plaža Agiofili
Lefkada-Amuso
Plaža Amuso (Amusa, Amousso)
Lefkada-Egremni-15T
Plaža Egremni

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)