www.amostravel.rs - Kompletna ponuda apartmana i hotela za letovanje 2017.

Plaza-Valtos-Parga-C

Plaža Valtos

Peščana plaža Plaža nagrađena plavom zastavicom Grčka na dlanu preporučuje Za porodice sa decom Velika gužva Suncobrani i ležaljke Taverna ili kafić na plaži Kamp Marina ili pristanište Plaža u naseljenom mestu Parking u blizini Prodavnica u blizini Smeštaj u blizini Sportski sadržaji Tuševi Plaža dostupna kolima Plaža dostupna brodom

GPS: 39.2850378N 20.3904533E

Kliknite za celokupnu ponudu smeštaja u Sivoti i Pargi

Plaža Valtos (Βάλτος), poznata i pod nazivom Chrisogiali (Hrisojali odnosno “zlatni pesak”, nalazi se zapadno od Parge i brda na kome je venecijansko utvrđenje. Ako krenete pešaka iz grada, potrebno vam je oko 20 minuta, a može se doći i kolima (parkirajte se gde god mada su gužve ogromne), motorom ili taksi čamcima iz luke u Pargi što je možda i najbolji i najjednostavniji način. Najkraći put iz grada je preko tvrđave, ali je staza dosta strma.

Pogled na plažu i utvrđenje

Pogled na plažu i utvrđenje

Mnogi je smatraju jednom od najboljih plaža u celoj Grčkoj, što po mnogim karakteristikama i jeste (sve je, naravno, stvar ukusa). Svakako je najpopularija plaža u Pargi i najduža (dugačka je preko kilometar, a široka do 40-ak metara), tako da bez obzira kolika je gužva (a zna da bude ogromna), uvek ima mesta za svakoga. Dobra je kako za porodice tako i za parove i individualne putnike. Ova slikovita plaža je pravi biser Parge i ponos meštana. Decenijama je izvor inspiracije slikarima i fotografima. Najbolji pogled na plažu i na grad je sa brda koje ih deli i na kome se nalaze ruševine starog venecijanskog utvrđenja sa malim kafićem. Nagrađena je Plavom zastavom za 2015. godinu.

Peščana je, mada ima i sitnog šljunka, sa puno zelenila koje je okružuje i prelepom vodom. Ima nešto duži plićak pa se preporučuje porodicama sa malom decom. Osim toga, nema jakih struja jer se nalazi u zalivu. Što se tiče sadržaja, potpuno je organizovana, ima tuševe, ležaljke i suncobrane te mnogo vodenih sportova poput banane, pedalina, kanuinga i jet skiinga.

Valtos mnogi smatraju jednom od najboljih plaža u celoj Grčkoj, što po mnogim karakteristikama i jeste (sve je, naravno, stvar ukusa). Svakako je najpopularija plaža u Pargi i najduža (dugačka je preko kilometar).

Tokom letnjih meseci postoji jedinstveni termalni efekat koji stvara uslove pogodne za windsurfing. Na plaži postoje brojne taverne, kafići i barovi (Tango bar sa bazenom je jedan od najposećenijih) tako da je zagarantovan potpuni ugođaj. Takođe, tu su i brojni manji hoteli, kamp te privatni smeštaj, kako na samoj plaži tako i na nekoliko minuta hoda od nje. Ne desnom kraju je pristanište puno tradicionalnih ribarskih brodica, a koriste ga i oni koji dolaze jedrenjakom. Negde bliže sredini je mol na kome pristaju taksi brodovi koji prevoze turiste smeštene u centru mesta.

Plaža Valtos

Plaža Valtos

Mnogi naši turisti kada biraju Pargu za svoj odmor, traže smeštaj na ili iznad plaže Valtos i to je dobar izbor ako im sam grad nije bitan. U suprotnom, moraće svaki dan da pešače poprilično do centra, prodavnica i svih dešavanja jer su na Valtosu ograničeni na svega nekoliko marketa koji su skuplji nego oni u samom gradu.

Na kraju plaže se nalazi crkva Svetog Spiridona (Agios Spiridonas), podignuta praktično na pesku, a na samo 5 minuta od Valtosa se nalazi manastir Vlaherna. Postoji i put do jednog od najlepših sela u celom području, Antusa, koje se nalazi iznad turskog utvrđenja Ali Paša. Put prolazi pored starih vodenica.

Ako krenete pešaka iz grada, potrebno vam je oko 20 minuta, a može se doći i kolima (parkirajte se gde god mada su gužve ogromne), motorom ili taksi čamcima iz luke u Pargi što je možda i najbolji i najjednostavniji način. Najkraći put iz grada je preko tvrđave, ali je staza dosta strma.

Ko voli da pliva i da istražuje, od pristaništa koje je na desnom kraju plaže može krenuti na desno i za par minuta stići do uvalice poznate kao Limanaki Valtos. Bolja varijanta su možda čamac ili kanu. Ovde ko dođe može da uživa u potpunoj izolaciji i začas da zaboravi buku koja karakteriše plažu Valtos.

* Zahvaljujemo se zaposlenima u turističkoj agenciji Amos Travel iz Beograda na pruženoj pomoći prilikom pisanja ovog teksta.

O Grčkoj

Pročitajte

Arhitektura Grčke

Arhitektura-partenon-cover

Arhitektura antičke Grčke je imala uticaj na mnoge svetske arhitektonske stilove i pokrete tokom vekova, na primer na renesansni i neoklasični. Mnoga svetski poznata remek dela su bila inspirisana grčkom arhitekturom, naročito antičkom odnosno dorskim, jonskim i korintskim stilom...

Morska kornjača Caretta Caretta

zakintos-caretta-caretta-zanimljivosti-1

Morska kornjača Caretta Caretta je pod zaštitom zbog rizika nestajanja, a može se naći na Zakintosu i Kefaloniji...

Halkidiki

halkidiki-geografija-i-klima-12

Halkidiki je poznato poluostrvo u severnoj Grčkoj, u centralnom delu najveće regije Grčke – Egejske Makedonije. Na severu se graniči sa prefekturom Solun...

011/34-46-880
011/77-000-50
011/77-000-60
060/30-33-623
060/30-33-624
060/30-33-625
Njegoševa 69, Beograd
(Kod Kalenić pijace)